Oracle zoekt winstgroei in financiële engineering

44,7 miljard dollar © reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Na de publicatie van de jaarresultaten in juni (fiscaal boekjaar 2018) ontgoochelde Oracle met de prognoses voor het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar. Toch dook Oracle nog onder de lat.

In de drie maanden tot eind augustus kwam de omzet uit op 9,2 miljard dollar. Dat was 1 procent hoger dan een jaar eerder, maar onder de consensusverwachting van 9,26 miljard. Dat is ontgoochelend, omdat de globale IT-bestedingen volgens de marktonderzoeker Gartner dit jaar met 6 procent zullen toenemen en de software-uitgaven zelfs met 11 procent.

Oracle staat klassiek sterk in het segment van de databasesoftware en probeert met wisselend succes marktaandeel te veroveren in andere segmenten, zoals specifieke bedrijfstoepassingen of enterprisesoftware. Tegelijk moet Oracle de overgang naar de cloud proberen te verteren. De softwaregroep biedt het volledige gamma aan: Software as a Service (SaaS of applicaties die via de cloud online worden aangeboden), Platform as a Service (onder meer besturingssystemen) en Infrastructure as a Service (opslag, beveiliging fysieke datacenters). Het is echter al langer duidelijk dat Microsoft (met Azure) en Amazon (met Amazon Web Services) in alle segmenten veel sneller groeien.

Oracle wijzigde eerder dit jaar de rapporteringstructuur, waardoor het niet langer mogelijk is de omzet uit cloudactiviteiten apart uit te splitsen. De afdeling Cloud Services and License Support omvat alle updates van licenties, ondersteuning en de cloudactiviteiten. In dat segment, dat instaat voor 72 procent van de groepsomzet, bleef de omzetgroei beperkt tot 3 procent (6,62 miljard dollar), wat onder de consensusprognose was. Bij Cloud and On-Premise Software, de afdeling die onder meer de verkoop van nieuwe softwarelicenties omvat, daalde de omzet met 3 procent. Ook hardware (-4%) en diensten (-5%) boerden achteruit.

De operationele kasstroom (6,72 miljard dollar) klom op jaarbasis met 2 procent, maar lag wel 4 procent onder de verwachtingen. Dankzij een strikte kostencontrole kwam de brutomarge met 40,9 procent een fractie hoger uit dan een jaar eerder (40,7%). Oracle ontgoochelde opnieuw met de omzetprognoses voor het lopende kwartaal. In de drie maanden tot eind november rekent het op een omzet tussen 9,21 en 9,4 miljard dollar, 2 procent lager en gelijk aan het cijfer van vorig jaar. De consensusprognose ging uit van een klim met 2 procent.

De winst per aandeel kwam in het voorbije tweede kwartaal met 0,71 dollar wel boven de verwachte 0,68 dollar uit. Dat was vooral te danken aan een forse daling van het aantal aandelen in omloop. Oracle kocht tussen juni en augustus liefst 212 miljoen eigen aandelen in voor 10 miljard dollar. Dat is dubbel zoveel als in het vorige kwartaal en ruim 5 procent van het aantal aandelen in omloop. Meteen wordt duidelijk hoe Oracle dit boekjaar ondanks de bescheiden omzetgroei de beloofde dubbelcijferige winstgroei zal proberen te realiseren. De voorbije twaalf maanden daalde het aantal aandelen in omloop met 8,5 procent. Daardoor moet de winst over minder aandelen worden gespreid. Het budget voor aandeleninkoop werd bovendien met 12 miljard dollar verhoogd en bedraagt nu 20 miljard dollar. De nettocashpositie daalde naar 2 miljard dollar, tegenover nog 6,6 miljard dollar 3 maanden eerder.


Conclusie

De overgang naar een nieuw bedrijfsmodel verloopt traag en de cloudactiviteiten groeien met een slakkengangetje. Oracle moet tegenover de marktleiders de rol almaar meer lossen en er is op korte termijn geen beterschap in zicht, wat omzetgroei betreft. De vooropgestelde winstgroei per aandeel komt van de vermindering van het aantal uitstaande aandelen. Oracle is goedkoper dan sommige sectorgenoten, maar daar is ook een goede reden voor.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 51,56 dollar

Ticker: ORCL US

ISIN-code: US68389X1054

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 195,3 miljard dollar

K/w 2017: 19

Verwachte k/w 2018: 15

Koersverschil 12 maanden: +8%

Koersverschil sinds jaarbegin: +9%

Dividendrendement: 1,5%

Partner Content