Oracle is een maatje te klein

Larry Ellison © .
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De operationele prestatie van Oracle overtuigt niet. Er is nauwelijks omzetgroei, en de klim van de winst per aandeel zorgt voor een vertekend beeld.

Oracle moest voor het derde kwartaal op rij een omzetdaling opbiechten. De kans is reëel dat het lopende kwartaal het vierde met een negatieve omzetgroei wordt. De groep zit nog in de overgang van een klassiek softwarebedrijf dat het grootste deel van zijn omzet uit de verkoop van licenties haalt naar een model met recurrente inkomsten.

Oracle stortte zich met het aanbod databasesoftware enkele jaren geleden op de cloud. Aanvankelijk bleef het succes uit, maar met de overname van NetSuite eind 2016 kreeg de groei een boost. Meespelen met de grote jongens zit er nog niet in. Klanten zijn voorlopig terughoudend om hun databases naar de cloud over te zetten. Met de producten van NetSuite en het eigen Fusion-gamma is Oracle actief op de applicatiemarkt. Daar moet het optornen tegen SAP en Salesforce. In cloudinfrastructuur is Oracle een maatje te klein voor zowel Amazon als Microsoft.

Tussen december en februari, het derde kwartaal van het fiscale boekjaar 2019, daalde de omzet met bijna 1 procent op jaarbasis naar 9,61 miljard dollar. Dat lag in lijn met de verwachtingen. De dure dollar speelde Oracle parten. Bij constante wisselkoersen zou de omzet met 3 procent zijn toegenomen.

Sinds de wijziging van de rapporteringsstructuur wordt de omzet uit cloudactiviteiten niet langer apart uitgesplitst. De afdeling Cloud Services and License Support omvat naast de eigen cloudactiviteiten alle updates van licenties en ondersteuning. Die groeide met 1 procent naar 6,66 miljard dollar en staat in voor 69 procent van de groepsomzet. Bij Cloud and On-Premise Software, de afdeling die de verkoop van nieuwe softwarelicenties omvat, daalde de omzet met 4 procent. De hardwaretak moest opnieuw 8 procent inleveren.

Ondanks de lagere omzet klom de operationele winstmarge op jaarbasis van 43 naar 44 procent door ingrepen aan de kostenzijde. De nettowinst daalde met 8 procent naar 3,2 miljard dollar, maar de winst per aandeel ging er met 8 procent op vooruit. Oracle mikt voor het lopende kwartaal op een gelijkblijvende tot licht lagere omzet (-2%). De winstprognose ligt met 1,05 tot 1,09 dollar aan de onderkant van de verwachtingen. Oracle realiseerde het voorbije jaar een vrije kasstroom van 10,2 miljard dollar.

Het kwartaaldividend wordt verhoogd van 19 naar 24 dollarcent per aandeel. De softwaregroep had aan het einde van het derde kwartaal 40 miljard dollar in kas. Daar stond een schuld van 56,2 miljard dollar tegenover. Voor het eerst sinds 2008 maakte de nettoliquiditeitspositie plaats voor een nettoschuld. Dat was het gevolg van aandeleninkopen. Oracle kocht tussen december en februari 206 miljoen aandelen in voor ongeveer 10 miljard dollar. Dat komt boven op de 20 miljard dollar die het bedrijf in de eerste jaarhelft heeft besteed aan aandeleninkopen. Dat tempo wordt in het lopende kwartaal aangehouden zodat over het volledige boekjaar 40 miljard dollar wordt uitgegeven. Het voorbije jaar is het aantal aandelen in omloop met 16 procent verminderd met een gunstig effect op de winst per aandeel. Oracle verhoogde eerder dit jaar het budget voor aandeleninkopen met 12 miljard dollar. Toch is dat tempo niet houdbaar. Dat geldt ook voor de evolutie van de winst per aandeel.

Conclusie

De prestatie van Oracle kan ons niet overtuigen en verantwoord de koersstijging sinds begin dit jaar niet. Er is nauwelijks omzetgroei maar de klim van de winst per aandeel zorgt voor een vertekend beeld. Omdat het geen zin heeft op korte termijn tegen de trend in te gaan, is de aandeleninkoop de enige reden waarom we het advies nog niet verlagen.

Verschenen op insidebeleggen.be op 22 maart

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 53,63 dollar

Ticker: ORCL US

ISIN-code: US68389X1054

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 184,7 miljard dollar

K/w 2018: 19

Verwachte k/w 2019: 14,5

Koersverschil 12 maanden: +4%

Koersverschil sinds jaarbegin: +18%

Dividendrendement: 1,8%

Partner Content