De overgang naar een ander bedrijfsmodel verloopt met horten en stoten bij Oracle.

De beursprestatie van de technologiereus Oracle klopte vorig jaar met een ruime marge die van de Nasdaq, maar in 2015 zien we het omgekeerde beeld. In de drie maanden tot eind februari deed Oracle het dan ook minder goed dan verwacht. Dat had te maken met een combinatie van factoren, waarvan de dure dollar (USD) een van de voornaamste was. Oracle haalde het vorige boekjaar 56% van de omzet van buiten de Verenigde Staten. In het recentste kwartaal bleef de omzet (9,33 miljard USD) op jaarbasis zo goed als ongewijzigd (+0,2%). Dat cijfer lag iets onder de consensusverwachting, maar Oracle rekende voor dat bij constante wisselkoersen de omzet met 6% was toegenomen. Het softwarebedrijf deed het dus niet eens zo slecht.

Oracle is groot geworden door de verkoop van databases en specifieke bedrijfssoftware. Onder invloed van technologische veranderingen moest het bedrijf evolueren, en dat verloopt niet zo snel als bij kleine bedrijven. Het klassieke softwaremodel waarbij bedrijven pakketten aankopen en nadien betalen voor updates, onderhoud en technische ondersteuning heeft grotendeels afgedaan. Via het nieuwe cloudmodel wordt software via het internet aangeboden. Dat betekent onder meer dat bedrijven programma’s huren en de inkomsten voor softwaremakers als Oracle meer in de tijd worden gespreid.

Oracle was een relatieve laatkomer in het cloudsegment, maar het heeft dankzij overnames een groot deel van de achterstand goedgemaakt. De groep kan dat doen door de hoge kasstromen (13,6 miljard USD vrije kasstroom in het jongste kwartaal) en de omvangrijke oorlogskas. Eind februari bezat de groep 43,8 miljard USD aan liquiditeiten. De licentie-inkomsten stegen vorig kwartaal met 2%, tot 4,66 miljard USD of bijna de helft van de omzet. De verkoop van nieuwe softwarelicenties ging wel met 7% achteruit. De prestatie van de cloudafdelingen was daarentegen wel veelbelovend, met een omzetstijging van 29% op jaarbasis, tot 527 miljoen USD. Dat is nog altijd minder dan 6% van de groepsomzet, maar wel ruim 2 miljard USD op jaarbasis, een verdubbeling tegenover 2014. De operationele marge daalde met iets meer dan 2% op jaarbasis, tot 42,6%.

Oracle is daarnaast ook een hardwarebedrijf. Na de overname van Sun Microsystems in 2010 lanceerde de groep zich met gemengd succes in dit segment. De omzet uit hardware daalde met 2%, tot 1,3 miljard USD of bijna 14% van de groepsomzet. Toch won de groep naar eigen zeggen marktaandeel tegenover concurrenten als Hewlett-Packard en IBM. Oracle ontwikkelde hardware voor gebruik in combinatie met de eigen databasesystemen. Er werd daarnaast ook een specifiek systeem voor de opslagmarkt geïntroduceerd. Het kwartaaldividend werd met een kwart opgetrokken, tot 15 dollarcent per aandeel. Aan de huidige koers is dit goed voor een (bruto)rendement van ongeveer 1,4%. Oracle stelt voor het lopende kwartaal een omzetstijging met 1 tot 6% voorop.

Conclusie

De overgang naar een ander bedrijfsmodel verloopt met horten en stoten. Omzet- en winstgroei blijven voorlopig beperkt, al zijn er wel indicaties dat het de goede richting uitgaat. De hoge kasstromen en de sterke balans spelen wel in het voordeel van Oracle. We vinden het aandeel aan bijna 16 keer de winst correct gewaardeerd.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content