Oracle
De koersevolutie in 2015 laat zien dat Oracle de overgang naar een nieuw bedrijfsmodel niet zonder kleerscheuren verteert.
2015 was geen goed jaar voor het Amerikaanse technologiebedrijf Oracle. Terwijl de Nasdaq Composite vorig jaar enkele procenten hoger klom, moest Oracle 20% inleveren. Dat heeft veel te maken met het gewijzigde bedrijfsmodel waarbij directe inkomsten uit de klassieke verkoop van software en aanvullende diensten onder druk staan. Met de doorbraak van cloud computing worden die over het internet aangeboden via abonnementsformule, waarbij de inkomsten pas over de looptijd van het contract worden verrekend. Dat cloudmodel zorgt voor nogal wat schommelingen op kwartaalbasis. Het zal nog een tijdje duren voor een nieuw evenwicht wordt gevonden. De ongunstige evolutie van de dollar (USD) mag ook niet worden onderschat.
In de drie maanden tot eind november, het tweede kwartaal van het fiscale boekjaar 2015-2016, presteerde Oracle iets boven de verwachtingen. De prognoses, vooral wat betreft het cloudcomputingsegment, waren dan weer licht ontgoochelend. Oracle realiseert op de klassieke productverkoop een brutomarge van 92%; in het cloudsegment is dat maar 44%. Dit heeft onder meer te maken met de vele promoties waarmee Oracle de klanten in de opstartfase over de streep wil trekken. Als die promoties aflopen, moeten de marges weer in de hoogte gaan.
Oracle maakt zich sterk dat de cloudmarges in het vierde kwartaal (periode maart tot eind mei) al zullen oplopen tot 55 tot 60%. Toch zullen de marges bij cloudcomputing nooit het niveau halen van de softwarelicenties, maar Oracle hoopt dat te compenseren met een hogere omzet. Op groepsniveau daalde de operationele marge in het tweede kwartaal met 4% op jaarbasis, tot 41%. De kwartaalomzet daalde met 6% op jaarbasis, tot 9 miljard USD. Exclusief valuta-effecten bleef het omzetcijfer ongewijzigd. Bij de softwarelicenties beperkte de achteruitgang zich tot 4%. Cloudsoftware ging met 26% vooruit.
De totale omzetbijdrage van de cloudafdeling zal dit boekjaar minstens 1,5 miljard USD bedragen. Dat is nog steeds veel minder dan bij Amazon en zelfs Microsoft. Oracle werd groot via overnames en gebruikt hetzelfde recept om ook in het cloudsegment te groeien. Dat zal in 2016 wellicht niet anders zijn. De technologiegroep beschikt ook over financiële slagkracht met liquiditeiten en investeringen op korte termijn ten belope 52,3 miljard USD of netto 2,4 USD per aandeel. Met een vrije kasstroom van 11,3 miljard USD op jaarbasis dikt de spaarpot van Oracle kwartaal na kwartaal verder aan. De kapitaaluitgaven nemen bovendien af omdat de grote investeringen in datacenters grotendeels achter de rug zijn. In de 12 maanden tot eind november spendeerde Oracle 3,25 miljard USD aan de inkoop van eigen aandelen. Er werd ook voor 2,5 miljard USD aan dividend uitgekeerd. Het rendement bedraagt aan de huidige koers ongeveer 1,6% (bruto).
Conclusie
De koersevolutie in 2015 laat zien dat Oracle de overgang naar een nieuw bedrijfsmodel niet zonder kleerscheuren verteert. De beloofde groei in het cloudsegment is er wel, maar die gaat ten koste van de winstmarges. Daarnaast zorgt ook de dure USD voor tegenwind. Oracle is financieel gezond maar aan 14 keer de verwachte winst vinden we het aandeel correct gewaardeerd.
Advies: houden
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier