Opnieuw een ontgoochelend kwartaal voor Goldcorp

. © REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Goldcorp heeft een slecht derde kwartaal achter de rug en moest zijn jaarprognoses verlagen. De koers van het aandeel is gezakt naar het laagste niveau sinds 2002, ondanks de rijk gevulde pijplijn van de groep.

De goudmijnaandelen zijn de voorbije weken weer goed op dreef, maar het aandeel van Goldcorp, de op vier na grootste gouddelver ter wereld, daalde naar het laagste niveau sinds 2002. Goldcorp heeft een bijzonder slecht derde kwartaal achter de rug en moest zijn jaarprognoses verlagen. Belangrijk is wel dat de doelstellingen op lange termijn gehandhaafd blijven. Uitgaand van het 20/20/20-plan wil Goldcorp tot 2021 zijn output en zijn reserves met 20 procent verhogen, terwijl de productiekosten met een vijfde moeten dalen. Intussen is duidelijk dat 2018 niet het beste jaar wordt.

Goldcorp heeft projecten met veel groeipotentieel in de pijplijn, die de productie de komende jaren zullen doen toenemen. Maar de groep zit in een overgangsperiode en het lijkt erop dat het management begin dit jaar te optimistisch was. De investeringen van de voorbije jaren zullen zich in 2018 nog niet vertalen in een hogere productie. Goldcorp had vooraf gewaarschuwd voor een tegenvallend kwartaal, maar het bedrijf en de analisten hebben de omvang van de productiedaling duidelijk onderschat. De mijnen van de groep produceerden gezamenlijk 503.000 troy ounce goud, het laagste cijfer in verschillende jaren. De output kwam 20,5 procent lager uit dan een jaar eerder en 12 procent lager dan in het tweede kwartaal.

De totale productiekosten stegen fors naar 999 dollar per troy ounce. Goldcorp staat nochtans bekend als een lagekostenproducent, met gemiddeld 840 dollar per troy ounce in de vier voorgaande kwartalen. Dat is flink lager dan sectorgenoten zoals Newmont en Agnico-Eagle, maar in het derde kwartaal moesten de vaste kosten over een veel lagere output worden gespreid. Tot overmaat van ramp maakte ook de ontvangen goudprijs een duik naar gemiddeld 1205 dollar per troy ounce, tegenover nog 1291 dollar in het tweede kwartaal. Daardoor daalde de omzet met 28 procent op jaarbasis naar 621 miljoen dollar, flink onder de verwachte 675 miljoen. Het nettoverlies kwam uit op 101 miljoen dollar, tegenover nog een winst van 111 miljoen dollar een jaar eerder.

Het tegenvallende kwartaal had ironisch genoeg vooral te maken met de uitbreiding bij Peñasquito. In die Mexicaanse mijn, de grootste van de groep, werden tijdens de laatste uitbreidingsfase alleen oude ertsen met een laag goudgehalte verwerkt. Ook bij Cerro Negro en Musselwhite daalde de productie. In het lopende vierde kwartaal herneemt de output naar 620.000 troy ounce. Tegelijk zullen ook de productiekosten weer afnemen naar 750 dollar. De productieprognose voor het hele boekjaar werd wel verlaagd van 2,5 naar 2,28 miljoen troy ounce. De vrije kasstroom was in het derde kwartaal opnieuw -100 miljoen dollar, wat het totaal over de vier vorige kwartalen op -141 miljoen brengt. Met een hogere goudprijs en een stijgende productie kan dat cijfer weer positief worden.

Goldcorp heeft 166 miljoen dollar aan liquiditeiten en een totale schuld van 2,74 miljard dollar. De nettoschuld komt overeen met 2,3 keer de ebitda. Volgend jaar moet de groep 400 miljoen dollar terugbetalen, maar door een kredietlijn van 2,65 miljard dollar zijn er geen liquiditeitsproblemen.


Conclusie

Goldcorp kon de optimistische prognoses van begin dit jaar niet waarmaken, wat de geloofwaardigheid van het management aantast. Investeerders hebben het aandeel zwaar afgestraft, zodat Goldcorp tegen minder dan 0,6 keer de boekwaarde noteert. Dat is een bijzonder weinig, gezien de rijk gevulde pijplijn van de groep. Vanwege die waardering en de kwaliteit van de activa is Goldcorp een potentiële portefeuillekandidaat.

Advies : koopwaardig

Risico : gemiddeld

Rating : 1B

Koers: 9,38 dollar

Ticker: GG US

ISIN-code: CA3809564097

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 8,2 miljard dollar

K/w 2017:

Verwachte k/w 2018: 27

Koersverschil 12 maanden : -28%

Koersverschil sinds jaarbegin: -25%

Dividendrendement: 0,8%

Partner Content