Omzetdaling Cisco niet gesmaakt
Cisco zoekt de ommekeer, maar vindt die maar moeizaam. Concurrentie kost het technologiebedrijf marktaandeel.
Cisco probeert net als verschillende andere klassieke technologiebedrijven over te schakelen op een bedrijfsmodel met een groter aandeel van recurrente inkomsten. De producent van netwerkapparatuur wordt aangevallen door concurrenten als Juniper en Arista, die op de kernmarkten marktaandeel afsnoepen. Cisco moet dus snel groeien in cloudcomputing (in hoofdzaak via overnames), maar mag tegelijk de traditionele activiteiten niet uit het oog verliezen.
In het vierde en laatste kwartaal van het fiscaal boekjaar 2017 (afsluitdatum 31/7) daalde de groepsomzet met 4 procent op jaarbasis naar 12,14 miljard dollar. Daarbij daalde de omzet uit producten met 5,5 procent naar iets meer dan 9 miljard dollar. De diensten konden die achteruitgang niet compenseren, ondanks een bescheiden omzetstijging (+0,9% tot 3,11 miljard dollar). Het probleem zit met name bij routers en switches, waar de omzet op jaarbasis met 9 procent zakte. Het gecombineerde aandeel van beide productgroepen in de omzet is daarmee afgenomen naar 44 procent.
Het aantal orders van telecomoperatoren daalde in het vierde kwartaal met 7 procent. Die trend tekent zich al enkele kwartalen af en zal op korte termijn niet omkeren, want ook in de telecomsector staan de marges onder druk. Ook de bedrijfsmarkt liet een lichte achteruitgang optekenen. Dat werd gedeeltelijk goedgemaakt door de overheid, traditioneel een belangrijke afnemer van Cisco. De overheidsbestellingen namen met 2 procent toe.
Bij de andere afdelingen liet Wireless (draadloze communicatie) zich in gunstige zin opmerken met een omzetstijging van 5,4 procent. Security (beveiliging) ontgoochelde met een groei van 3,3 procent, maar dat had volgens Cisco te maken met de timing van de bestellingen. De nettowinst daalde met 14 procent op jaarbasis naar 2,4 miljard dollar. Cisco stelt voor het lopende kwartaal opnieuw een omzetdaling met 1 tot 3 procent voorop. De marges zullen nagenoeg ongewijzigd blijven. De vrije kasstroom over de voorbije twaalf maanden bedroeg 12,6 miljard dollar.
Cisco sloot het boekjaar af met een cashpositie van 70,5 miljard dollar. Dat is 2,5 miljard dollar meer dan een jaar eerder. Daar staat een schuld van 32 miljard dollar tegenover. Opmerkelijk is dat slechts 3 miljard dollar van de beschikbare liquiditeiten zich in het thuisland bevindt. De rest wordt aangehouden buiten de Verenigde Staten. Dat komt doordat op de repatriëring van buitenlandse inkomsten nu nog een belastingtarief van 35 procent wordt geheven. Een verlaging van dit tarief naar 10 procent was een van de verkiezingsbeloftes van Donald Trump. De Democraten en Republikeinen zijn het eens over het principe, maar concrete actie wordt pas volgend jaar verwacht. De nettokaspositie bedraagt meer dan 7 dollar per aandeel. Cisco kocht het voorbije kwartaal 38 miljoen eigen aandelen in voor een 1,2 miljard dollar en keert ook een kwartaaldividend van 29 dollarcent uit.
Conclusie
De overgang naar een nieuw bedrijfsmodel verloopt trager dan verwacht. Intussen verliest Cisco marktaandeel in de activiteiten waar het groot mee werd. De vooropgestelde omzetdaling in het lopende kwartaal werd dan ook niet gesmaakt door de beleggers. Er is wat geduld nodig eer Cisco weer groei kan voorleggen. In afwachting biedt Cisco een vrij aantrekkelijke aandeelhoudersvergoeding gekoppeld aan een correcte waardering.
Advies : houden/afwachten
Risico : gemiddeld
Rating : 2B
Munt: Amerikaanse dollar
Markt: Nasdaq
Beurskapitalisatie: 160,4 miljard dollar
K/w 2016: 15,5
Verwachte k/w 2017: 13
Koersverschil 12 maanden: +4%
Koersverschil sinds jaarbegin: +6%
Dividendrendement: 3,6%
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier