Olieprijs scheert hoge toppen
De prijs van een vat ruwe olie klom deze maand voor het eerst sinds november 2014 boven de grens van 80 dollar. De markt vreest een verstoring aan de aanbodzijde na de oorlogsretoriek van de Verenigde Staten tegen Iran en de productieproblemen in Venezuela.
De economische sancties tegen Iran zullen niet zonder gevolgen blijven op de olie-uitvoer van het land, dat instaat voor 4 procent van de mondiale output van ruwe olie. Daarnaast dreigen ook Amerikaanse sancties tegen Venezuela, waar de output van ruwe olie naar het laagste niveau in meerdere decennia is teruggevallen.
Technisch overgekocht
We meldden eerder al dat verschillende trackers die noteren op Amerikaanse beurzen, als gevolg van de Europese PRIIP-verordening bij de meeste brokers niet langer gekocht kunnen worden. Dat geldt ook voor de eerder in deze rubriek besproken olietracker US Brent Oil Fund (ticker BNO). Wie die tracker nog in portefeuille heeft, hoeft die daarom niet halsoverkop te verkopen. De positie uitbreiden is voorlopig niet langer mogelijk. Een Europees alternatief voor BNO is de ETFS Brent Crude tracker. Die noteert op de beurs van Frankfurt (Xetra) met als tickersymbool OOEA. Maar op dit moment raden we geen long positie op ruwe olie meer aan. Een vat olie is nu ruim de helft duurder dan twaalf maanden geleden en technisch is er een overgekochte situatie.
Wachten op consolidatie
Dat neemt niet weg dat de prijs op korte termijn nog wat hoger kan, als bijvoorbeeld de situatie in het Midden-Oosten zou escaleren. Maar fundamenteel zijn prijzen van boven 80 dollar niet houdbaar en voor de meeste marktpartijen ook niet wenselijk. De Amerikaanse output van ruwe olie bereikt week na week nieuwe records en het aantal operationele boorplatformen, een indicatie voor de toekomstige productie, heeft in ruim drie jaar niet meer zo hoog gelegen. Het Amerikaanse ministerie van Energie verwacht dat de output dit jaar oploopt naar bijna 11,2 miljoen vaten per dag. Nog aan de aanbodzijde beschikken de meeste OPEC-producenten na de vrijwillige productiebeperking sinds begin vorig jaar over ruim voldoende capaciteit om hun output op te drijven.
Ook Bob Dudley is van mening dat de recente stijging boven 80 dollar niet duurzaam is. De CEO van de Britse energiegroep BP verwacht dat de olieprijs zal terugvallen naar een vork tussen 50 en 65 dollar. De handel in hefboomproducten die op Euronext noteren, blijft overigens gewoon toegelaten onder de PRIIP-verordening. Zo heeft de uitgever GS Markets verschillende turbo’s short in het gamma met hefbomen tussen 2,4 en 22.
Derivatives
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier