Niet elke keer feest voor Deere
Deere heeft zijn jaarwinstprognose dan wel lichtjes opgetrokken, de koers nam toch een flinke duik na de bekendmaking van de kwartaalcijfers.
Voor de grootste naam van de landbouwwerktuigen ter wereld is het boekjaar 2016-2017 al ver gevorderd (afsluitdatum 30/10). In tegenstelling tot het vorige kwartaal kon het aandeel deze keer niet schitteren. Toen was er voor het eerst sinds het eerste kwartaal van het boekjaar 2012-2013 opnieuw sprake van een omzettoename op jaarbasis. Die primeur deed de koers ruim 7 procent opveren en voor het eerst in de geschiedenis boven 120 dollar afsluiten. Deze keer dook de koers ruim 5 procent lager en weer onder 120 dollar, ondanks aanhoudend stevig cijfermateriaal.
Het derde kwartaal van dit boekjaar leverde een 16 procent hogere omzet op van 7,81 miljard dollar tegenover 6,72 miljard dollar in de periode mei-juli 2016. Het bedrijfsresultaat (ebit) klom een forse 22 procent tot 995 miljoen dollar versus 816 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. De bedrijfswinst van de pure landbouwactiviteiten ging er met 20 procent op vooruit. Per aandeel kwam de winst uit op 1,97 dollar tegenover 1,55 dollar in het derde kwartaal van het boekjaar 2015-2016. De gemiddelde analistenverwachting bedroeg 1,93 dollar per aandeel. Het is al het 19de kwartaal op rij dat Deere de analistenconsensus voor de winst per aandeel klopt. Maar analisten keken vooral naar de aangepaste winst per aandeel (1,79 dollar). Dan lag het cijfer niet 3 procent boven, maar 7 procent onder de consensus.
De jaarwinstprognose werd lichtjes opgetrokken tot 2,09 miljard dollar (voorheen 2 miljard dollar). Het bedrijf verwacht ook meer omzet: van +9 naar +10 procent, maar zonder verbetering van de omzetcijfers in de thuismarkt, de Verenigde Staten. De gemiddelde omzetverwachting van de analisten voor het lopende boekjaar bedraagt 25,6 miljard dollar (3 maanden geleden 25,0 miljard), een mooie stijging tegenover de 23,4 miljard dollar in het boekjaar 2015-2016.
Deere & Company werd in 1837 door John Deere opgericht. De hoefsmid ontwikkelde een ploeg en begon met de massaproductie ervan. Ruim 175 jaar later worden de landbouwwerktuigen in groen en geel en met het hert als symbool wereldwijd herkend.
Deere haalde in de eerste negen maanden van het lopende boekjaar 67,8 procent van de omzet uit de landbouwactiviteiten. De resterende inkomsten komen uit materialen voor bouw en bosbouw. Daarnaast is er ook een financiële poot, die zich met verhuur en leasing van vooral landbouwvoertuigen bezighoudt. Het aandeel van de landbouwactiviteiten zal voort dalen zodra de aankoop van de Duitse Wirtgen Group is afgerond. Die is met 5,2 miljard dollar (4,6 miljard euro) de duurste overname uit de lange geschiedenis van Deere. De Duitsers zijn gespecialiseerd in machines voor wegenbouw, het mixen van asfalt enzovoort. Met de overname wordt Deere een vooraanstaande speler in de wegenbouw en minder afhankelijk van de zeer cyclische landbouwbusiness.
Conclusie
Deere kon dit kwartaal minder sterk uitpakken met de resultaten dan vorige keer, al werd de omzettoename op jaarbasis bevestigd. Het was niet goed genoeg. Het aandeel is dan ook niet goedkoop meer, met een verwachte koerswinstverhouding van ruim 18 en een verhouding ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda) van ruim 10. De overname van Wirtgen is positief, maar er zijn goedkopere alternatieven in de landbouwsector.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Munt: dollar
Markt: NYSE
Beurskapitalisatie: 37,5 miljard dollar
K/w 2016: 21,5
Verwachte k/w 2017: 18,5
Koersverschil 12 maanden: +37%
Koersverschil sinds jaarbegin: +14%
Dividendrendement: 2,0%
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier