Monsanto

Het is officieel: Bayer heeft een akkoord met de gevierde Amerikaanse landbouwreus Monsanto over een overname, om de grootste speler in landbouwchemicaliën te vormen.

Dat het de Duitsers menens was, was al duidelijk in mei, bij de eerste aankondiging. Bayer heeft tot drie keer toe zijn biedprijs verhoogd, om uiteindelijk met een bod van 66 miljard USD (59 miljard EUR; 128 USD per aandeel en overname van schulden) te slagen.

Dat is een bijna ironische evolutie, want in korte tijd is Monsanto van een hartstochtelijke jager plots de prooi geworden. Onder CEO Hugh Grant richtte het vooral zijn pijlen op de Zwitserse concurrent Syngenta, maar de Zwitsers wilden zelfs niet praten over een overname. In augustus vorig jaar trok Monsanto zich voor de zoveelste keer gedesillusioneerd terug. Dan werd de suggestie gedaan dat Monsanto achter de landbouwdivisies van Bayer of BASF zou aangaan, alvorens de Amerikanen enkele maanden aankondigden het geweer van schouder te veranderen en geen plannen voor een grote overname meer te hebben. Dat was blijkbaar het signaal voor de Duitsers om dan zelf in actie te schieten.

Op de achtergrond speelde het bod van ChemChina op Syngenta en het Amerikaanse fusieproject Dow Chemical en du Pont. De sector is dus in volle consolidatie, waaraan nu een nieuw hoofdstuk wordt toegevoegd. De overnamepoging komt ook op een moment dat Monsanto in het lopende boekjaar 2015-2016 (afsluitdatum 30 augustus) voor het eerst sinds lang werd geconfronteerd met een winstdaling. Verbazen hoeft dat niet, gezien de forse daling van de landbouwprijzen (zoals granen, suiker en palmolie) tijdens de afgelopen jaren. Dat vermindert de inkomens van de boeren en die kunnen maar spenderen wat ze binnenkrijgen. Daardoor zijn de uitgaven voor zaden en gewasbeschermingsmiddelen teruggelopen.

In het vorige boekjaar 2014-2015 had Monsanto nog een nieuwe recordwinst per aandeel van 5,73 USD gerealiseerd. Maar na opnieuw tegenvallende cijfers over het derde kwartaal bedraagt de gemiddelde analistenverwachting voor het lopende boekjaar nog maar de winstvork tot 4,45 USD per aandeel, wat een daling van 22% inhoudt ten opzichte van het vorige boekjaar. Bayer mag met het vierde bod dan wel het akkoord van het Monsanto-management op zak hebben, daarmee is de inlijving nog geen feit, getuige de grote korting (15 à 20%) van de beurskoers ten opzichte van de biedprijs.

De mededingingsautoriteiten in maar liefst dertig landen zullen zich over deze concentratie in de landbouwchemicaliën uitspreken. Dat wordt geen wandeling in het park, want bijvoorbeeld in de Verenigde Staten zal de combinatie 58% van de markt van katoenzaden in handen hebben. Er zal hier en daar dus wel wat moeten verkocht worden om de goedkeuring te verkrijgen. Landbouworganisaties hebben alvast hun ongerustheid uitgesproken over de monsterdeal, die volgens hen tot prijsverhogingen zal leiden. De Duitsers verwachten dat ze de deal pas eind volgend jaar kunnen afronden.


Conclusie

Het bod vinden we riant en we zouden er dan ook op ingaan. Alleen zit de koers nog 15 à 20% onder de biedprijs, want de passage langs mededingingsautoriteiten wordt geen sinecure. Het kan twaalf tot achttien maanden duren alvorens de deal definitief is afgerond. Vandaar afwachten.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Advies: 2B

Partner Content