Mijnaandelen mee onderuit met goudprijs
De prijs van een troy ounce goud is sinds midden april met ruim 10 procent gecorrigeerd. De mijnaandelen gingen mee onderuit.
Dat is niet meer dan logisch. Gouddelvers hebben geen impact op de prijs van hun eindproduct, dat door de markt wordt bepaald. Zelfs indien alles operationeel naar wens verloopt, overheerst bij de koersvorming altijd de daling van de goudprijs.
Extra verkoopdruk
De meeste indexen die de prestatie van goudmijnaandelen schaduwen, presteerden bovendien nog slechter dan de goudprijs. Daar was ook een externe reden voor. De Amerikaanse financiële groep Vanguard besliste haar Precious Metals & Mining Fund, veruit het grootste in die categorie, te herstructureren. Het fonds met een totale belegde waarde van meer dan 2,3 miljard dollar wordt omgevormd naar het Vanguard Global Capital Cycles Fund. Het gewicht van mijnaandelen in het fonds daalt van 80 procent naar amper 25 procent. Gezien de omvang van het fonds mag de impact van die beweging niet worden onderschat. Vooral bij de middelgrote en kleinere gouddelvers was de extra verkoopdruk significant. De waarderingen van de goudmijnaandelen zijn dan ook teruggevallen. Een meerderheid noteert zelfs onder de boekwaarde, dit terwijl de schulden in de meeste gevallen onder controle zijn.
Europese trackers
De Europese PRIIP-verordening heeft het trackeraanbod op zijn kop gezet. Verschillende populaire trackers worden daardoor niet meer aangeboden via Belgische banken en onlinebrokers. Bij de populaire ETF’s van uitgever Van Eck kan enkel nog de Europese variant worden gekocht. Het gaat om de Van Eck Vectors Gold Miners ETF (G2X) en Van Eck Junior Gold Miners ETF (G2XJ) die op de beurs van Frankfurt, Xetra, noteren. De onderliggende index is uiteraard dezelfde als bij de Amerikaanse varianten. We merken op dat de liquiditeit met een gemiddeld dagvolume van minder dan 5000 stuks wel een stuk lager ligt. De iShares Gold Producers ETF van uitgever BlackRock Asset Management scoort op dat gebied beter. Die tracker noteert ook op Xetra met als tickersymbool IS0E. Net als bij de ETF’s van Van Eck gaat het om een fysieke tracker (de aandelen uit de index worden effectief gekocht) en ook de jaarlijkse beheerkosten (0,55%) zijn vergelijkbaar. Het volume ligt met gemiddeld 77500 stuks een stuk hoger. De onderliggende waarde is de S&P Commodity Producers Gold-index. De index verloor de voorbije twaalf maanden bijna 20 procent.
Derivatives
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier