Microsoft groeit fors in cloud computing
Microsoft knoopte het afgelopen boekjaar weer aan met groei. De sleutel ligt in de overgang van traditionele soft- en hardware naar de cloud.
Microsoft bewijst sinds een aantal jaar dat de transitie van een klassiek naar een modern technologiebedrijf wel degelijk succesvol kan zijn. Ook de markt apprecieert dat, want het aandeel koerste deze zomer naar een historisch hoogtepunt. Met een klim van 33 procent over de voorbije twaalf maanden doet Microsoft het nog bijna 10 procent beter dan de Nasdaq-index, die ook op een recordniveau noteert.
De sleutel van het succes ligt in de geslaagde overgang van een bedrijfsmodel op basis van traditionele software- en hardwareverkoop naar cloud computing. Microsoft investeerde fors in datacenters en paste zijn productaanbod aan. Vrijwel alle pakketten die het bedrijf groot maakten (Windows, Office) en de nieuwigheden (Dynamics) worden via de cloud aangeboden. De commerciële clouddiensten van het bedrijf genereren momenteel een omzet van 18,9 miljard dollar op jaarbasis. In het pas gestarte boekjaar 2017-2018 (afsluitdatum 30/6) moet dat cijfer oplopen naar minstens 20 miljard dollar.
Microsoft is daarmee nog een maatje kleiner dan Amazon (Amazon Web Services), maar groeit wel sneller. Het voorbije kwartaal lag de omzet uit het Office 365-cloudpakket zelfs voor het eerst hoger dan de verkoop van klassieke Office-licenties. De groepsomzet steeg met 9 procent op jaarbasis naar 24,7 miljard dollar, ruim 400 miljoen dollar boven de consensusprognose. In het afgesloten boekjaar 2016-2017, tot eind juni, klom de omzet met 5,4 procent naar 96,7 miljard dollar. Microsoft kon een eerder betaalde belasting van 968 miljoen dollar terugvorderen waardoor de klim van de gepubliceerde nettowinst (+40% tot 7,67 miljard dollar of 0,98 dollar per aandeel) voor een vertekend beeld zorgt. Maar ook zonder dit belastingvoordeel lag de winst met 0,75 dollar per aandeel nog boven de consensusprognose van 0,71 dollar. De brutomarge bleef vorig kwartaal met 63,7 procent op peil.
Opgesplitst naar productgroep liet Productivity and Business de sterkste omzetklim optekenen. Bij de op een na grootste divisie dikte de omzet met 21 procent aan tot 8,45 miljard dollar. Ook de vorig jaar aangekochte sociaalnetwerksite LinkedIn presteerde boven de verwachtingen met een omzet van 1,1 miljard dollar. Bij Intelligent Cloud bedroeg de vooruitgang 11 procent waardoor die afdeling nu voor 30 procent van de groepsomzet instaat. Het Azure-cloudpakket was hier de uitblinker met een omzetverdubbeling (+97%). More Personal Computing (Windows, Xbox, Surface) boerde met 2 procent achteruit (8,8 miljard dollar) maar is nog altijd de grootste afdeling van de groep. Op 15 juni kwam een nieuwe versie van Surface op de markt.
Microsoft had aan het einde van het fiscaal boekjaar 129,3 miljard dollar aan liquiditeiten en investeringen op korte termijn beschikbaar. Daar stond een schuld van 86,3 miljard dollar tegenover. Die nettokaspositie komt overeen met meer dan 6 dollar per aandeel. De aandeleninkoop lag tussen april en juni met 1,7 miljard dollar iets lager dan de voorgaande kwartalen.
Conclusie
Microsoft knoopte in het afgelopen boekjaar 2016-2017 terug aan met groei, wat een jaar eerder niet gelukt was. De cloudactiviteiten blijven sterk groeien en dat zal ook dit boekjaar het geval zijn. Het aandeel is na de recente koersstijging duur geworden, al kunnen de hoge cashpositie en de aandeelhoudersvergoedingen de pil enigszins vergulden. Achter de recordkoers aanhollen vinden we geen goed idee.
Advies: verkopen
Risico: gemiddeld
Rating: 3B
Munt: Amerikaanse dollar
Markt: Nasdaq
Beurskapitalisatie: 557 miljard dollar
K/w 2016: 29,5
Verwachte k/w 2017: 22,5
Koersverschil 12 maanden: +28 %
Koersverschil sinds jaarbegin: +16 %
Dividendrendement: 2,1 %
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier