Microsoft
Er gaat al een aantal maanden weinig eigen dynamiek uit van het Microsoft-aandeel, dat simpelweg de markt volgt.
Het nieuwe bedrijfsmodel van Microsoft krijgt stilaan vorm. Daarbij wordt in plaats van een klassieke verkoop van software omgeschakeld naar een abonnementsformule waarbij producten en diensten via de cloud (internet) worden aangeboden. Klassieke verkopen worden onmiddellijk in de omzet opgenomen, maar dat is bijvoorbeeld niet het geval bij abonnementsformules. Na het afsluiten van de contracten wordt de omzet maar erkend wanneer die gerealiseerd wordt.
Nu bestaan beide formules (klassieke verkoop en abonnementen) nog naast elkaar, en dat zal nog een tijdje zo blijven. Dat maakt dat Microsoft zowel officiële als aangepaste omzetcijfers publiceert, met én zonder de producten of diensten die nog niet werden geleverd, maar al wel verkocht. In het vorige kwartaal kwam het omzetcijfer volgens de klassieke boekhoudnormen uit op 23,8 miljard USD. Dat was iets meer dan 10% lager in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. De aangepaste omzet bedroeg 25,7 miljard USD, wat slechts een achteruitgang met 2% op jaarbasis betekende. De operationele winst klom 3% hoger, tot 7,9 miljard USD.
De dollar is ook in het vierde kwartaal van vorig jaar tegenover de meeste valuta flink duurder geworden. Voor wereldwijd actieve multinationals met miljarden dollars aan omzet kan dat al snel een groot verschil maken. Bij constante wisselkoersen zijn de omzet en de operationele winst van Microsoft met respectievelijk 3 en 13% toegenomen. Die grote verschillen maken het niet eenvoudiger om de resultaten te interpreteren. Naarmate een groter deel van de inkomsten volgens het nieuwe bedrijfsmodel (abonnementsformule) zal binnenkomen, zal dit verschil kleiner worden.
Voor het lopende kwartaal werd een omzetcijfer tussen 21,6 en 22,3 miljard USD vooropgesteld, wat onder de verwachtingen was. Cloudcomputing is met een omzetgroei van 127% op jaarbasis het grootste lichtpunt bij Microsoft. De omzet van de afdeling bedraagt nu 9,4 miljard USD op jaarbasis, momenteel ongeveer 10% van de groepsomzet. Dat cijfer moet tegen 2018 oplopen naar 20 miljard USD. Amazon blijft voorlopig de grootste cloudspeler, gevolgd door Microsoft, IBM en Alphabet (Google). Office 365 (+70%) en de Surface-tablet (+29%) presteerden eveneens sterk. Dat was niet het geval voor Windows, al was de achteruitgang (-5%) minder groot dan die van de pc-industrie zelf (-10%).
Microsoft sloot de eerste jaarhelft van het fiscale boekjaar 2016 af met een nettokaspositie van 58,2 miljard USD of 7,36 USD per aandeel. Microsoft spendeerde in het recentste kwartaal 3,7 miljard USD aan de inkoop van eigen aandelen en bijna 2,9 miljard USD aan dividenduitkeringen. Het rendement van het aandeel bedraagt op dit moment een kleine 3% (bruto).
Conclusie
Er gaat al een aantal maanden weinig eigen dynamiek uit van het Microsoft-aandeel, dat simpelweg de markt volgt. De recente kwartaalcijfers hebben daarin geen verandering gebracht. Als we de nettocashpositie verrekenen, noteert Microsoft tegen vijftien keer de verwachte winst van het lopende boekjaar. Gezien de beperkte groei, kan het bedrijf momenteel geen aanspraak maken op een hogere waardering. Bij hogere koersen kan worden uitgestapt.
Advies: verkopen
Risico: laag
Rating: 3A
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier