Medivir

We verwachten heel sterke tweede- en wellicht ook nog derdekwartaalcijfers voor Medivir. Daarna ogen de prognoses echter een stuk onzekerder.

Een overnamebod met een premie van 239%, dat was het uitstekende lot dat de aandeelhouders van het Amerikaanse biotechbedrijf Idenix Pharmaceuticals onlangs te beurt viel. Merck & Co kondigde op 9 juni een bod aan op Idenix, van 3,9 miljard USD. Het gaat volgens Bloomberg over de hoogste overnamepremie ooit voor een farmabedrijf in een deal van meer dan 100 miljoen USD. Idenix is een biotechbedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van antivirale geneesmiddelen tegen hepatitis C, een leveraandoening veroorzaakt door het hepatitis C-virus (HCV), en heeft drie producten in klinische ontwikkeling.

De koers van Medivir, het Zweedse farmabedrijf dat met Simeprevir sinds eind vorig jaar een eerste HCV-remmer op de markt heeft, kon meeprofiteren van het overnamegeweld in de sector. Wereldwijd zijn naar schatting 137 miljoen mensen drager van het sluipende virus. De markt voor HCV-medicijnen zal het komende decennium enorm groeien, met schattingen tot 100 miljard USD. De ziekte werd tot nu toe afgeremd met interferon (inspuiting) en ribavirine. De nieuwste geneesmiddelen zijn proteaseremmers (zoals Simeprevir; proteasen zijn enzymen die eiwitten en andere ketens van aminozuren afbreken) of polymeraseremmers (zoals Sofosbuvir van Gilead Sciences; polymerasen zijn enzymencomplexen betrokken in de verspreiding van HCV), beide gekenmerkt door een hogere efficiëntie en kortere behandelingsduur.

De verkoop van Simeprevir, waarvan de verkooprechten buiten Scandinavië in handen zijn van Johnson & Johnson, verloopt tot nu toe heel positief. Simeprevir realiseerde in het eerste kwartaal een omzet van 354 miljoen USD, waarvan 291 miljoen USD in de Verenigde Staten. Medivir verdiende hierop 161,7 miljoen SEK royalty-inkomsten, 7,4% van de omzet. In het vierde kwartaal van 2013 ontving Medivir 10,5 miljoen SEK. De recurrente nettowinst in het eerste kwartaal bedroeg 87 miljoen SEK of 2,78 SEK per aandeel. Na eerdere goedkeuringen in Japan, de Verenigde Staten, Canada en Rusland werd Simeprevir in mei goedgekeurd in Europa. Medivir startte intussen al de commercialisatie in Zweden, Finland en Denemarken.

De concurrentie zit echter ook niet stil. De absolute marktleider is Gilead Sciences, maar ook andere kleppers als AbbVie en het eerder vernoemde Merck zetten zwaar in op de HCV-markt. De klemtoon ligt hierbij op kortere en volledig interferonvrije, orale combinatietherapieën. Johnson & Johnson en Gilead dienden recentelijk een aanvraag in bij het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap (FDA) voor het gezamenlijk toedienen van Simeprevir en Sofosbuvir als dagelijkse, éénmalige orale therapie gedurende acht of twaalf weken. Maar Gilead en ook Merck werken met eigen producten aan nog andere en kortere combinatietherapieën, waarvan de eerste van Gilead in oktober op de markt zou komen. De wekelijkse voorschriftdata in de Verenigde Staten zijn sinds begin mei aan het plafonneren, wat er volgens specialisten op wijst dat de artsen bepaalde patiënten laat wachten op de nieuwe therapieën die later dit jaar worden gelanceerd.

Conclusie

We verwachten heel sterke tweede- en wellicht ook nog derdekwartaalcijfers. Daarna ogen de prognoses echter een stuk onzekerder. Na de nieuwe koersopstoot naar aanleiding van de overnamekoorts in de sector verlagen we het advies. Het aandeel verdwijnt hierdoor uit de Inside Selectie.

Advies: houden

Risico: hoog

Rating: 2C

Partner Content