Medivir
De HCV-markt is volop aan het evolueren, maar Simeprevir, het nieuwe product van Medivir, is goed op weg om een degelijk stuk van die groeimarkt te veroveren.
Het Zweedse Medivir beleefde een topjaar in 2013. Het bedrijf slaagde er met Simeprevir in om een tweede geneesmiddel op de markt te krijgen. In 2010 lukte dat voor het eerst met Xerclear, een middel tegen koortsblaasjes. Simeprevir is een middel tegen hepatitis C, een leveraandoening veroorzaakt door het hepatitis C-virus (HCV), waaraan naar schatting 3% van de wereldbevolking lijdt. In het najaar van 2013 gaven de geneesmiddelenagentschappen in Japan, de Verenigde Staten en Canada groen licht voor de commercialisering van simeprevir voor genotype-1 HCV-patiënten (70% van de patiënten). Een beslissing over de goedkeuring in Europa volgt nog voor de zomer. De wereldwijde verkooprechten buiten Scandinavië zijn in handen van het Amerikaanse Johnson & Johnson (via dochter Janssen Pharmaceutica).
Sinds begin december is de verkoop in de drie landen opgestart. Dat leverde in het vierde kwartaal 10,5 miljoen SEK aan royalty’s op voor Medivir. Dankzij 30 miljoen EUR mijlpaalbetalingen maakte Medivir in 2013 voor het eerst winst: 0,51 SEK per aandeel (in 2012 was er een verlies van 7,89 SEK per aandeel). De markt voor HCV-medicijnen wordt het komende decennium een enorme groeier, met schattingen tot 100 miljard USD. De ziekte werd tot nu toe afgeremd met interferon (inspuiting) en ribavirine. De jongste jaren werd fors geïnvesteerd in nieuwe geneesmiddelen die de efficiëntie verhogen (van 50 naar 80%) en de behandelingsduur inkorten. Het gaat om proteaseremmers (zoals Simeprevir; proteasen zijn enzymen die eiwitten en andere ketens van aminozuren afbreken) en polymeraseremmers (zoals Sofosbuvir van Gilead Sciences, polymerase, zijn enzymencomplexen die betrokken zijn in de verspreiding van HCV).
Voorlopig moeten die geneesmiddelen nog in combinatie met interferon en ribavirine worden genomen, maar het doel is te komen tot interferonvrije combinatietherapieën. Daarvoor lopen verscheidene studies, onder meer met Simeprevir en andere producten van Janssen Pharmaceutica. Ook concurrenten zoals AbbVie zullen die groeimarkt betreden. Op basis van wekelijkse voorschriftdata in de Verenigde Staten zien we dat Gileads Sofosbuvir -dat ook begin december werd gelanceerd – nu al het grootste marktaandeel heeft. De verwachte omzetcijfers voor 2014 stegen al van 1,9 miljard USD naar 5 miljard USD. Simeprevir doet het echter ook goed en is in de categorie proteaseremmers duidelijk de eerste generatie geneesmiddelen aan het verdringen. De omzetverwachtingen voor 2014 schommelen tussen 200 en 800 miljoen USD, maar het zou weleens meer kunnen worden.
Medivir heeft nog een aantal andere moleculen in de pijplijn waarvoor het partners zoekt om ze verder te ontwikkelen: MIV-711, dat vorig jaar een geslaagde fase I-studie afleverde ter behandeling van osteoartritis (beenderziekte) en MIV-247, een preklinisch kandidaat-medicijn voor pijnbehandeling. Verder kocht Medivir in 2011 een op Scandinavië gerichte farmabusiness die vorig jaar 176 miljoen SEK omzet (+6,7%) genereerde.
Conclusie
De HCV-markt is volop aan het evolueren, maar Simeprevir is goed op weg om een degelijk stuk van die groeimarkt te veroveren. De analistenverwachtingen voor 2014 van 675 miljoen SEK omzet en 8,1 à 9,3 SEK per aandeel winst lijken haalbaar. We verhogen daarom het advies. Wel meer dan gemiddeld risico!
Advies: koopwaardig
Risico: hoog
Rating: 1C
Aandelen Europa
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier