McEwen Mining heeft heel hoge hefboom op goudprijs
Via nog meer overnames blijft het de brandende ambitie van topman Rob McEwen op termijn opgenomen te worden in de S&P500-index.
De naam McEwen Mining verwijst naar de naam van de stichter, de CEO en de hoofdaandeelhouder, Robert McEwen. Hij investeerde tot nog toe 161 miljoen dollar en bezit 24 procent van de aandelen. De 66-jarige McEwen is een levende legende in de goudsector omdat hij in 1993 Goldcorpstichtte en er in vijftien jaar de beurskapitalisatie deed oplopen van 50 miljoen naar 8 miljard dollar. Wat hem ook typeert is dat hij tevreden is met een salaris van 1 dollar per jaar en bonussen noch opties wil. Hij weigert ook elke royalty- of streamingdeal. Het opwaartse potentieel moet de aandeelhouder ten goede komen, op de eerste plaats Robert McEwen zelf. McEwen Mining heeft drie producerende mijnen (El Gallo, San José en Black Fox), twee projecten in ontwikkeling (Lexam VG Gold en Gold Bar)en een kans in koper (Los Azules).
Terugblik op 2018
Het jaar 2018 bracht niet het verhoopte herstel van de goud- en de zilverprijs. De forse verlaging van de vennootschapsbelasting eind 2017 gaf de Amerikaanse economie een stevige boost in 2018 met een hogere inflatie en een resem renteverhogingen als gevolg. Dat ondersteunde de Amerikaanse dollar. Ook de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China die in de loop van het jaar uitmondden in een handelsoorlog verstevigden de positie van het groene biljet.
De nieuwsstroom van McEwen Mining was in 2018 een stuk positiever dan in 2017. Het beste nieuws van het jaar vonden we de aankondiging rond de verlenging van de El Gallo-goudmijn in Mexico. Zonder ingrepen en investeringen loopt de productie van die mijn stilaan op zijn einde. Maar een nieuwe haalbaarheidsstudie laat een verlenging met twaalf jaar toe met een jaarlijkse productie van 47.000 troy ounce goudequivalenten, vergelijkbaar met de huidige productie. De eerste fase van dat Fenix-project om de productie te verlengen vereist wel een investering van 41 miljoen dollar. De productiecijfers kwamen doorgaans in lijn met de verwachtingen uit. Met dank aan de extra productie van het in 2017 voor 35 miljoen dollar overgenomen Black Fox-goudmijncomplex in het Canadese Timmins. In tegenstelling tot in 2017 lagen de productiekosten bij de El Gallo-goudmijn meer in lijn met de verwachtingen. De resultaten waren niet altijd denderend. Het zware investeringsprogramma en de gezakte goudprijs eisten hun tol.
Verwachtingen voor 2019
McEwen Mining heeft de ambitie uitgesproken de jaarlijkse productie tegen 2021 op te trekken naar 250.000 troy ounce goudequivalenten. Ten opzichte van een vooropgestelde productie van 171.000 ounce voor 2018 (dat lijkt ons een voorzichtig prognose) betekent dat een toename van bijna 50 procent. Om de aangroei tot 200.000 troy ounce goudequivalenten in 2019 te bekomen, wordt gerekend op de extra productie van Gold Bar, waarvan de opstart in het eerste kwartaal van 2019 is voorzien. In 2021 moet daar het Fenix–project bij komen, de verlenging van de El Gallo-mijn met een voorziene jaarlijkse productie van 47.000 troy ounce.
Waarom een favoriet?
McEwen Mining prijkte op de favorietenlijst van vorig jaar en toegegeven, dat was geen succes. Maar een tegenvallend 2018 heeft ons niet van de wijs gebracht. Via nog meer overnames blijft het de brandende ambitie van topman en levende legende in de goudsector Rob McEwen, op termijn opgenomen te worden in de S&P500-index. Het is overduidelijk dat McEwen Ming een heel hoge hefboom heeft op de evolutie van de goudprijs (bèta van 2,9) en dat als de goudprijs _ zoals we verwachten _ in de loop van 2019 weer zal schitteren, dat we dan met dit aandeel mooie tijden gaan beleven.
Advies: koopwaardig
Risico: hoog
Rating: 1C
Koers: 1,75 dollar
Ticker: MUX US
ISIN-code: US58039P1075
Markt: NYSE
Beurskapitalisatie: 590 miljoen dollar
K/w 2017: 65
Verwachte k/w 2018: –
Koersverschil 12 maanden: -13%
Dividendrendement: 0,6%
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier