McEwen Mining
De ambitie om tot de S&P500 te behoren doet vermoeden dat McEwen nog op grote manoeuvres broedt.
McEwen Mining heeft in de eerste plaats een belang van 49% in de San José-mijn in Argentinië (goud en zilver). In het eerste kwartaal was die goed voor een productie van afgerond 9000 ounce goud en bijna 700.000 ounces zilver, respectievelijk -5 en -4% tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar. In 2015 bedroeg de jaarproductie van 47.350 ounce goud en 3,3 miljoen ounce zilver. Daarnaast is er de El Gallo-mijn in Mexico. Daar vormden de eerste drie maanden een recordkwartaal met 20.100 ounce goudproductie, liefst 30% meer dan in het eerste trimester van 2015. Vorig jaar leverde El Gallo een goudproductie van 63.350 ounce op.
Op groepsniveau zien we in het eerste kwartaal een toename met 14%, tot net geen 38.000 ounce. Te vergelijken met 154.500 ounce goudequivalenten vorig jaar. De prognose voor de goudproductie van de El Gallo-mijn voor het volledige boekjaar wordt opgekrikt tot 55.000 ounce. Ook maakte McEwen Mining bekend dat het 5,25 miljoen USD heeft betaald voor de netsmelterroyalty (3,5% op de bruto-omzet) af te kopen voor de El Gallo-mijn. De groep beschikt over een nettokaspositie van 43 miljoen USD eind maart en keerde al twee keer per jaar symbolisch 0,005 USD per aandeel dividend uit.
Er zijn ook nog expansieplannen. Vooreerst is er de goedkeuring voor El Gallo (2) om naast een goud- ook een zilvermijn te bouwen. In de buurt werden alvast ook nog zeer onlangs exploratierechten gekocht op amper 10 kilometer van de El Gallo-mijn. In januari 2017 wordt de goedkeuring verwacht voor het Gold Bar-project in het Amerikaanse Nevada. Is er goedkeuring, dan volstaat een investering van 60 miljoen USD om binnen het jaar een goudmijn te bouwen, die jaarlijks 65.000 ounce goud kan produceren. In de buurt in Nevada zit ook nog het Tonkin-project, maar dat is nog niet concreet genoeg.
Wel heel concreet en belangrijk is tot slot het Los Azules-project, een koperexploratieproject in Argentinië. Die is niet van het niveau, maar vergelijkbaar met het Taca Taca-project van Lumina Copper, verkocht aan First Quantum Minerals in 2014 voor 433 miljoen USD. Dat project staat te koop en is ongeveer 70% van het Taca Taca-project. Maar daarop nu een waarde van 300 miljoen USD kleven (circa 40% van de totale beurswaarde), is niet correct. Want er zijn op dit moment geen kopers voor zulke projecten, en al zeker niet tegen de prijs die voor Taca Taca is betaald.
De naam McEwen Mining verwijst naar de stichter en hoofdaandeelhouder (27,6% van de aandelen), Robert McEwen. De 65-jarige McEwen is een levende legende in de goudsector, omdat hij in 1993 Goldcorp stichtte en er in anderhalf decennium de beurskapitalisatie deed oplopen van 50 miljoen naar 8 miljard USD door een gemiddelde jaarlijkse opbrengst van 31%. Hij is razend ambitieus, met de doelstelling McEwen Mining in de S&P500-index te krijgen. Iets wat nu nog maar voor 1,5 goudmijn het geval is: Newmont Mining en Freeport McMoran (in de eerste plaats koper).
Conclusie
Er zijn het roemrijke verleden van Robert McEwen, de nettokaspositie, de huidige goud- en zilverproductie die volstaat om winstgevend te zijn en de expansieplannen. Maar vooral de S&P500-ambitie doet vermoeden dat McEwen nog op grote manoeuvres broedt. Het aandeel blijft dan ook in de Inside Selectie.
Advies: koopwaardig
Risico: hoog
Rating: 1C
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier