Machtsoverdracht bij Bolloré

. © iStock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Vincent Bolloré geeft de fakkel als CEO en voorzitter van de raad van bestuur bij de holding Bolloré door aan zijn zoon Cyrille. Al verdwijnt Vincent niet helemaal van het toneel.

Het was al enige tijd duidelijk dat dit moment eraan zat te komen. Bij de bekendmaking van de jaarcijfers over 2018 is officieel bekendgemaakt dat de 66-jarige Vincent Bolloré de fakkel als CEO en voorzitter van de raad van bestuur bij de holding Bolloré doorgeeft aan zijn zoon Cyrille. Niet dat Vincent volledig van het toneel verdwijnt. Hij laat zich benoemen tot de topman van de eveneens beursgenoteerde holding Financière de l’Odet, die met 64 procent van de aandelen de referentieaandeelhouder van Bolloré is. Vincent Bolloré was daar tot nu enkel voorzitter van de raad van bestuur. Volledig afscheid nemen wil hij pas doen in 2022, het jaar dat de groep haar tweehonderdste verjaardag viert.

De vergelijking met 2017 is moeilijk. Dat boekjaar werd gedomineerd doordat het mediabedrijf Vivendi de participatie van 60 procent in Havas heeft overgekocht van Bolloré tegen 9,43 euro per aandeel, of een deal ter waarde van 2,32 miljard euro. Een andere grote verandering was de volledige consolidatie van Vivendi sinds eind april 2017. Dat had een gigantische impact op de resultaten. Zo klom de omzet van de holding in 2018 met 26 procent, van 18,34 naar 23,02 miljard euro. 3,56 miljard euro is afkomstig van de consolidatie van Vivendi. Bij eenzelfde vergelijkingsbasis en constante wisselkoersen is de omzettoename beperkt tot 7 procent. De bedrijfswinst (ebit) op groepsniveau maakte een sprong van 17 procent, van 1,11 naar 1,30 miljard euro.

De afdeling Transport en logistiek (Bolloré Logistics en vooral Bolloré Africa Logistics, het grootste logistiek netwerk van Afrika) had een beter jaar dan het jaar voordien: de ebit klom met 4 procent van 491 naar 511 miljoen euro (+9% bij constante wisselkoersen). Bolloré Energie, de op één na grootste distributeur van huishoudbrandstof in Frankrijk, vertoont een kleine daling (ebit van 36 naar 34 miljoen euro of -5%). De totale stijging komt dus in hoofdzaak van de communicatiepoot (+29%; van 780 naar 940 miljoen euro). Hernieuwbare energie (elektrische batterijen en oplossingen) blijft stevig in het rood (ebit van -152 miljoen euro, tegenover -164 miljoen euro in 2017) en ook de andere belangen, inclusief plantages, vertoonden een negatieve bedrijfsresultaat (ebit van -31 miljoen euro).

Door grote verschillen in belastingen zakt het nettoresultaat spectaculair met 46 procent van 2,05 miljard naar 1,11 miljard euro. In het resultaat van 2017 zat een uitzonderlijke fiscale meevaller van 1,01 miljard euro verrekend. Zo niet zou de nettowinst zijn gestegen met 7 procent. Het dividend blijft ongewijzigd op 6 eurocent bruto per aandeel. Eind december bedroeg de groepsschuld 4,88 miljard euro (schuldgraad van 17%). In de loop van vorig jaar werd de positie in Vivendi verder opgedreven van 20 tot 26 procent.

Vincent Bolloré maakt er geen geheim van dat hij een mediagigant dicht bij huis wil creëren, en dat is Vivendi. Maar dat wordt hem niet gemakkelijk gemaakt. De poging van Vivendi om de specialist in videospelletjes Ubisoft in handen te krijgen, is mislukt. Op 20 maart 2018 wierp Vivendi de handdoek in de ring en werd de participatie van 27,3 procent in Ubisoft verkocht aan de oorspronkelijke aandeelhouder, de familie Guillemot, weliswaar met een meerwaarde van ruim 1,2 miljard euro. Het restbelang werd begin dit jaar van de hand gedaan. Op korte termijn is de verkoop van een deel van het belang van Vivendi-dochter Universal Music Group (UMG) cruciaal voor de koersontwikkeling.


Conclusie

We hebben er nog geen spijt van dat we Bolloré in de loop van vorig jaar uit de voorbeeldportefeuille hebben verwijderd. Het gedoe rond Vivendi ligt ons minder. Maar het aandeel is intussen wel teruggevallen tot 1,3 keer de boekwaarde. Het is dan ook relatief goedkoop, na de ontgoochelende gemiddelde koersontwikkeling tijdens de afgelopen vijf jaar.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 3,99 euro

Ticker: BOL FP

ISIN-code: FR0000039299

Markt: Euronext Parijs

Beurskapitalisatie: 11,67 miljard euro

K/w 2018: 25

Verwachte k/w 2019: 23

Koersverschil 12 maanden: -5%

Koersverschil sinds jaarbegin: +14%

Dividendrendement: 1,5%

Partner Content