Lezersvraag: is er nog hoop voor Seadrill?
Seadrill vroeg bescherming aan tegen zijn schuldeisers, maar toch steeg het aandeel sindsdien. Is er dan toch nog hoop, of ben ik al mijn geld kwijt?
Het klopt dat Seadrill, de Noorse wereldtopper op de verhuurmarkt van olieboorinstallaties, op 12 september in de Verenigde Staten bescherming tegen zijn schuldeisers aanvroeg (het zogenoemde chapter 11). De beslissing kwam zeker niet onverwacht, want het met schulden overladen Seadrill probeerde al ruim een jaar een forse herfinanciering door te voeren. Het oorspronkelijke doel was die eind 2017 rond te krijgen. Dat dit nu pas lukte, wijst uiteraard op een uiterst moeilijke situatie. Om die reden hadden we begin 2016 een verkoopadvies gegeven, omdat toen al duidelijk was dat een zwaar verwaterende kapitaalverhoging onvermijdelijk zou zijn om de nettoschuldenlast van 8 miljard dollar te herschikken.
De realiteit is nog een stuk erger, want in het beste geval zullen de bestaande aandeelhouders nog 1,9 procent aanhouden in het nieuwe Seadrill, wat op basis van de verwachte waarde na de doorstart van 1 miljard dollar neerkomt op een theoretische 0,04 dollar per aandeel. Het herfinancieringsplan werd bekendgemaakt bij de aanvraag tot schuldbescherming en voorziet in een cashinjectie van 1,06 miljard dollar, waarvan 860 miljoen via de uitgifte van gedekte obligaties (met een wurgrente van 12%) en 200 miljoen via een aandelenuitgifte.
De twee drijvende krachten achter het plan zijn grootaandeelhouder John Fredriksen (23,41%) en Centerbridge, een hedgefonds dat gespecialiseerd is in herfinancieringen. De 5,7 miljard dollar aan uitstaande bankleningen worden met vier jaar verlengd en alle afbetalingen worden bevroren tot 2020. De niet-gedekte obligatiehouders (uitstaande balans van 2,3 miljard dollar) krijgen 15 procent in de nieuwe groep en recupereren op die manier 6 procent van de investering. Belangrijk is wel dat die groep nog akkoord moet gaan met het voorgelegde plan, anders blijft voor de huidige aandeelhouders helemaal niets meer over. 97 procent van de bankschuldeisers en 40 procent van de niet-gedekte obligatieschuldeisers schaarden zich achter het plan. De bedoeling is tegen augustus 2018 een doorstart te maken.
De verhouding tussen de nettoschuld en de bedrijfskasstroom (ebitda) zou door de herstructurering verbeteren van 10,4 keer in 2017 naar 3,3 keer in 2020. Dat de huidige aandeelhouders toch nog uitzicht hebben op een zeer beperkte deelname in het nieuwe Seadrill, is onverwacht en de reden voor de recente koersopleving. Toch is het huidige koersniveau geenszins realistisch en puur gedreven door speculatieve dagtraders. We bevestigen het verkoopadvies (rating 3C).
Aandelen Europa
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier