Kraft Heinz trakteert aandeelhouders op zwarte vrijdag

© reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Hoeveel slecht nieuws kan je steken in één kwartaalrapport? De fusiegroep Kraft Heinz testte het uit met de aankondiging van slechte resultaten in combinatie met zwakke vooruitzichten, een dividendverlaging, een onderzoek van de beurswaakhond en last but nog least een waardevermindering van 15,4 miljard dollar op de merken.

Logisch dat het een zwarte vrijdag werd voor de aandeelhouders. De koers kreeg de grootste klap in zijn geschiedenis en ging 27,5 procent lager bij een recordvolume van 135 miljoen verhandelde aandelen, tegenover een normaal daggemiddelde van minder dan 8 miljoen.

Bij de vorige cijferdans, begin november, was er ook al net geen 10 procent koersverlies (-9,7%). Dat was toen de zwakste dagprestatie voor de Amerikaanse fusiegroep uit 2015. De CEO, Bernardo Hees, zag duidelijk geen andere optie meer dan er met de grove borstel door te gaan in een poging het tij te keren.

De koersval was uiteraard ook slecht nieuws voor de twee prestigieuze aandeelhouders Berkshire Hathaway van Warren Buffett en 3G Global Food Holding van de Braziliaanse aandeelhouders van onder meer AB InBev, zoals Jorge Paulo Lemann.Die twee holdings bezitten samen afgerond 49 procent van de aandelen.

Kraft Heinz heeft wel de moed gehad door de zure appel te bijten en te stellen dat de merkenportefeuille verouderd is. De omzet kwam in het vierde kwartaal uit op 6,89 miljard dollar. Dat maakt dat de omzet voor de zesde keer in acht kwartalen onder de gemiddelde analistenverwachting ligt, die voor het vierde kwartaal 6,941 miljard dollar bedroeg. En dat ondanks een organische (zonder overnames/desinvesteringen) groei van 2,4 procent.

Een nog grotere ontgoocheling was de aangepaste winst per aandeel. Die bedroeg 0,84 dollar, tegenover 0,90 dollar in het vierde kwartaal van 2017 (-7%) en een analistenconsensus van 0,94 dollar. Het resultaat had zelfs de meest pessimistische analist niet voorspeld. Omzetgroei kost dus heel geld en dat weegt duidelijk op de marges. De stevige knauw in de ebitda-marge (bedrijfskasstroom/omzet) van 28,8 naar 24,6 procent bewijst dat de zware afwaardering er niet zomaar komt. Die afwaardering zorgt voor een monsternettoverlies van 12,61 miljard dollar of 10,34 dollar per aandeel. In die context voelt het management zich ook verplicht stevig te snoeien in de dividenduitkering. Het kwartaaldividend gaat van 62,5 naar 40 dollarcent per aandeel.

De vlakke tot dalende omzet van de jongste jaren zorgt al een hele tijd voor speculatie rond een eventuele overname. In 2017 moest Kraft Heinz een poging om het Brits-Nederlandse Unilever over te nemen, erg snel staken. CEO Hees blijft benadrukken dat consolidatie nodig is in de voedingsindustrie, maar de kansen dat Kraft Heinz een grote zet kan doen, zijn behoorlijk geslonken. Het eveneens Amerikaanse Campbell Soup ging al vaker over de tongen en is met 10 miljard dollar beurswaarde nog perfect behapbaar. Voor andere, zoals als Kellogg (20 miljard beurswaarde), Conagra Brands (11,5 miljard) of Hormel Foods (23 miljard) wordt het al minder vanzelfsprekend zonder de steun van Buffett en/of de AB InBev-families. Stilaan onbereikbaar lijken General Mills (28 miljard) en al zeker Mondelez(69 miljard).


Conclusie

Kraft Heinz Company heeft een schokgolf door Wall Street gezonden. Het grote voordeel is dat de waardering in één klap zeer redelijk is geworden. Kraft Heinz is bij ons weten de eerste voedingsgigant die onder boekwaarde (42,5 dollar per aandeel) te koop is, tegen 11,5 keer de verwachte (lagere) winst voor 2019. Enkel de waardering tegen 11 keer de verhouding ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van bedrijfskasstroom (ebitda) verraadt dat het niet om hét ultieme koopje gaat. Deze schok moet verteerd worden. Daarom voeren we nog geen adviesverhoging door, maar we houden de goedkope voedingsreus wel in de gaten.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 34,23 dollar

Ticker: KHC US

ISIN-code: US500751064

Markt: Nasdaq

Beurskapitalisatie: 41,7 miljard dollar

K/w 2018: 10

Verwachte k/w 2019: 11,5

Koersverschil 12 maanden: -49%

Koersverschil sinds jaarbegin: -20%

Dividendrendement: 4,6%

Partner Content