Kraft Heinz bekoort met kwartaalcijfers

© reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De 8,5 procent koersstijging van Kraft Heinz Company als reactie op de bekendmaking van de resultaten over het tweede kwartaal was de strafste dagprestatie sinds februari 2017. Er sprak ook meer vertrouwen in de toekomst uit de toespraak van CEO Bernardo Hees, dan bij de voorstelling van vorige kwartaalrapporten.

Kraft Heinz Company is de vijfde grootste voedingsgroep ter wereld en heeft twee prestigieuze aandeelhouders: Berkshire Hathaway van Warren Buffett en 3G Global Food Holding van de Braziliaanse aandeelhouders van onder meer AB InBev zoals Jorge Paulo Lemann.

De Amerikaanse fusiegroep boekte in de periode april-juni met 6,69 miljard dollar 0,7 procent meer omzet dan in dezelfde periode vorig jaar. Organisch (zonder overnames/desinvesteringen) was wel nog sprake van 0,4 procent omzetverlies, want er waren 0,3 procent wisselkoerswinsten en 0,8 procent netto-impact van overnames. In de Amerikaanse markt – veruit de grootste voor het concern – ging de omzet met 1,9 procent achteruit tot 4,51 miljard dollar, maar dat resultaat was voor de eerste keer in vijf kwartalen wel beter dan de gemiddelde schatting van de analisten (4,43 miljard dollar).

Nog goed nieuws was de aangepaste winst per aandeel van 1,00 dollar, ten opzichte van 0,98 dollar per aandeel in het tweede kwartaal van 2017. Daarmee klopte Kraft Heinz Company de analistenconsensus met 9 procent, iets wat sinds het derde kwartaal van 2016 niet meer in die mate gelukt was. De 1,7 miljard dollar aan kostenbesparingen, mede door de synergie-effecten van de fusie in 2015, beginnen dus ook volop vruchten af te werpen. De ebit-marge (bedrijfswinst/omzet) van 24,9 procent bleef wel onder de analistenverwachting.


Prooi Campbell Soup?

De vlakke tot dalende omzetevolutie bij de Amerikaanse voedingsreus zorgt al een hele tijd voor speculatie over een eventuele overname. Vorig jaar maakte Kraft Heinz Company aan het management en de aandeelhouders van het Brits-Nederlandse Unilever bekend dat het de intentie had een overnamebod te lanceren. Maar dat werd binnen de kortste keren teruggetrokken nadat was gebleken dat in Europa geen oren waren naar een acquisitie.

Haast simultaan met de kwartaalcijfers rakelde The New York Post het verhaal van mei weer op dat er overnamegesprekken lopen tussen Kraft Heinz en het eveneens Amerikaanse Campbell Soup, dat behalve soep ook chips, crackers, sausen en V8 dranken maakt. De bedrijfstop van Kraft Heinz heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze een grote of meerdere middelgrote acquisities wil realiseren om de omzettendens te keren. Na eerst gehalveerd te zijn, ging de koers van het aandeel Campbell Soup de voorbije weken 20 procent omhoog door de speculatie. De familiale voedingsgigant (41% van de aandelen is in familiale handen), opgericht in 1869, zag de omzet de jongste jaren ook dalen en na het vertrek van de topman enkele maanden geleden denken de familiale aandeelhouders na over de toekomst van het concern. Een verkoop is dus zeker niet uitgesloten, al zou Kraft Heinz nog geen formeel voorstel hebben gedaan.


Negatieve tendens gekeerd

De slechte koersprestatie van het aandeel – toch in een van origine defensievere sector – ondanks stijgende winst heeft het aandeel wel aantrekkelijk geprijsd gemaakt tegen amper 1,2 keer de boekwaarde, een verwachte koers-winstverhouding van 17, een dividendrendement van 3,9 procent bruto en een verhouding van 14 keer de ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda). We denken dat we na de sterke koersreactie mogen stellen dat de dalende tendens is gekeerd. We handhaven dan ook het advies ‘koopwaardig’ (rating 1A). We gaandan ook verder met de uitbouw van de positiein de voorbeeldportefeuille met een tweede aankooplimiet. We willen uiteindelijk uitkomen op 75 aandelen (nu 40 stuks).


Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Koers: 59,65 dollar

Ticker: KHC US

ISIN-code: US500751064

Markt: Nasdaq

Beurskapitalisatie: 72,7 miljard dollar

K/w 2017: 17

Verwachte k/w 2018: 16

Koersverschil 12 maanden: -28%

Koersverschil sinds jaarbegin: -23%

Dividendrendement: 4,1%

Partner Content