Koersdaling Qualcomm is sterk overdreven
Het Amerikaanse technologiebedrijf Qualcomm zit de voorbije weken in de hoek waar de klappen vallen. De aanleiding is een reeks juridische procedures die het bedrijfsmodel van de groep op hun kop dreigt te zetten. Maar de reactie is overdreven.
Qualcomm is in de eerste plaats een producent van halfgeleiders voor mobiele toestellen, in hoofdzaak smartphones. Die activiteit levert ongeveer 70 procent van de omzet op, maar slechts 20 procent van de bedrijfswinst. De licentie-afdeling van de groep is in omvang veel kleiner, maar tekent wel voor veruit het grootste deel van de winst. Maar die kip met de gouden eieren dreigt geslacht te worden.
Qualcomm is de eigenaar van verschillende intellectuele eigendommen (patenten) op het gebied van mobiele communicatie. Producenten van mobiele toestellen die van die technologie gebruikmaken, moeten daarvoor aan Qualcomm een vergoeding betalen per verkocht toestel. Nu argumenteren verschillende concurrenten dat die vergoeding veel te hoog is. Daarnaast hebben ook de mededingingsautoriteiten van een aantal landen een probleem met de monopoliepositie van de groep. In 2015 heeft Qualcomm al een schikking getroffen met de Chinese mededingingsautoriteiten, die het bedrijf 975 miljoen dollar kostte.
Het bedrijf verdedigt zich door te wijzen op de hoge ontwikkelingskosten. Zo is vorig boekjaar 5,1 miljard dollar uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling. De Amerikaanse Federal Trade Commission startte in 2014 al een onderzoek en in Zuid-Korea hangt Qualcomm een boete van 853 miljoen dollar boven het hoofd. Het protest bij de concurrentie wordt aangevoerd door Apple. De beloofde korting op licentiekosten heeft Apple naar eigen zeggen nooit gekregen. De producent van de iPhone hield zich ook niet aan de afspraak en ging vorig jaar in zee met Intel. De relatie tussen beide bedrijven is dus verzuurd.
Dat neemt niet weg dat Qualcomm in het mobiele segment onontbeerlijk is. Wat de hoogte van de licentievergoedingen betreft, zijn de meeste specialisten het met elkaar eens dat Qualcomm strikt juridisch weinig kan worden aangewreven. Qualcomm zag de omzet in het eerste kwartaal van het fiscaal boekjaar 2017 (periode oktober- december) met 4 procent toenemen naar 6 miljard dollar, ongeveer 120 miljoen dollar onder de verwachtingen. Behalve met het verlies aan marktaandeel kampt Qualcomm ook met lagere gemiddelde verkoopprijzen voor smartphones. De nettowinst lag met 1,8 miljard dollar of 1,19 dollar per aandeel wel boven de prognoses. De vorig jaar aangekondigde overname van NXP Semiconductor (47 miljard dollar) past in de diversificatiestrategie. NXP is de voormalige halfgeleiderdivisie van Philips, die uitgroeide tot de zevende grootste halfgeleidergroep ter wereld. NXP is onder meer marktleider in het groeisegment van halfgeleiders voor auto’s. De overname wacht op de goedkeuring van verschillende mededingingsautoriteiten, maar zou tegen eind dit jaar moeten worden afgerond.
Conclusie
We vinden de koersdaling naar aanleiding van de recente juridische acties sterk overdreven. Qualcomm zal het bedrijfsmodel misschien gedeeltelijk moeten herzien maar de licentie-activiteit blijft hoe dan ook erg lucratief. Qualcomm noteert niet alleen met een flinke korting tegenover de sectorgenoten maar is ook een stuk goedkoper dan het eigen historische gemiddelde. We verhogen de rating, maar hou wel rekening met een bovengemiddeld risico.
Advies: koopwaardig
Risico: hoog
Rating: 1C
Munt: dollar
Markt: NYSE
Beurskapitalisatie: 78 miljard dollar
K/w 2016: 12
Verwachte k/w 2017: 11,6
Koersverschil 12 maanden: +24,5 %
Koersverschil sinds jaarbegin: -19 %
Dividendrendement: 4,0 %
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier