Koers Monsanto dichter bij Bayer-bod

© belga

De derdekwartaalresultaten van Monsanto zijn beter dan verwacht. De positieve marktreactie brengt het aandeel dichter bij de biedprijs van Bayer. De voornaamste mededingingsautoriteiten moeten zich nog uitspreken over de overname.

In het derde kwartaal van het lopende boekjaar 2016-2017 (afsluitdatum 31/8) heeft de Amerikaanse landbouwreus resultaten geboekt die boven de verwachtingen zijn uitgekomen. De marktreactie was dan ook positief en het brengt het Monsanto-aandeel stilaan dichter bij de biedprijs van het Duitse Bayer. Samen willen ze de grootste speler in landbouwchemicaliën vormen. De Duitsers lieten hun interesse al blijken in mei 2016. Dat het hen menens was, bleek uit het feit dat ze tot drie keer toe hun biedprijs verhoogden om uit te komen op een bod van 66 miljard dollar (58 miljard euro, 128 dollar per Monsanto-aandeel en overname van schulden). Dat bod heeft het Monsanto-management aanvaard.

In korte tijd evolueerde Monsanto van een hartstochtelijke jager naar een begeerde prooi. Onder de CEO Hugh Grant richtte het de pijlen vooral op de Zwitserse concurrent Syngenta, maar de Zwitsers wilden niet praten over een overname. In augustus 2015 trok Monsanto zich voor de zoveelste keer gedesillusioneerd terug. Dan werd gesuggereerd dat Monsanto achter de landbouwdivisies van Bayer of BASFzou aangaan, voordat de Amerikanen enkele maanden later aankondigden het geweer van de schouder te veranderen een geen plannen voor een grote overname meer te hebben. Dat was blijkbaar het signaal voor Bayer om in actie te schieten. Op de achtergrond speelde de overname door ChemChina van Syngenta en het Amerikaanse fusieproject Dow Chemical en DuPont. Een (deel)sector in volle consolidatie dus.

De timing van de Duitse overnamepoging zou later weleens als bijzonder gunstig kunnen worden geëvalueerd: op een moment dat de groei van Monsanto haperde. Die tussentijdse dip mag niet verbazen gezien de forse daling van de landbouwprijzen de afgelopen jaren. Dat vermindert de inkomens van de boeren, waardoor ook de uitgaven voor zaden en gewasbeschermingsmiddelen zijn teruggelopen. In het boekjaar 2014-2015 realiseerde Monsanto nog een recordwinst van 5,73 dollar per aandeel. Maar in het boekjaar 2015-2016 was er een stevige winstterugval tot 4,48 dollar per aandeel, een daling van 21 procent ten opzichte van het voorgaande boekjaar. Maar het ziet er naar uit dat Monsanto in het lopende boekjaar weer zal aanknopen met winstgroei. De analistenconsensus staat op 4,87 dollar per aandeel, aan de bovenkant van de vork van het Monsanto-management van 4,50 tot 4,90 dollar per aandeel. Het zou een winstgroei van bijna 9 procent inhouden. Het beter dan verwachte resultaat (1,93 dollar per aandeel versus een gemiddelde analistenverwachting van 1,77 dollar) in het derde trimester (maart-mei) was te danken aan de recordaanplantingen (89,5 miljoen acres) van soja door de Amerikaanse boeren. De hele heisa in Europa rond onkruidverdelger Roundup speelt duidelijk niet bij de Amerikaanse investeerders.


Conclusie

De blijvende korting van de beurskoers van zowat 8 procent ten opzichte van de biedprijs bewijst dat de overname nog niet rond is. Bayer blijft mikken op een definitieve goedkeuring tegen eind dit jaar. Maar de belangrijkste mededingingsautoriteiten moeten zich nog uitspreken. De concentratie in de landbouwchemicaliën is zeker niet vanzelfsprekend. Vandaar het advies afwachten.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Advies: 2B

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 52 miljard dollar

K/w 2016: 23

Verwachte k/w 2017: 24

Koersverschil 12 maanden: +19%

Koersverschil sinds jaarbegin: +12%

Dividendrendement: 1,8%

Partner Content