Kinross Gold heeft forse expansieplannen

© REUTERS

Kinross noteert met een korting tegenover zijn sectorgenoten door zijn hogere kosten en zijn hogere operationele risico. Als de expansie goed verloopt en de goudprijs meewil, is er nog flink wat opwaarts koerspotentieel.

Kinross Gold, dat zijn hoofdzetel in Canada heeft, is op basis van de output de vijfde goudproducent ter wereld. De groep heeft negen operationele mijnen, verspreid over de Verenigde Staten, Brazilië, Ghana, Mauritanië en Rusland. Ze produceerden vorig jaar gezamenlijk 2,79 miljoen troy ounce goud, bijna 8 procent meer dan een jaar eerder. Dat was een nieuw record. Door de hogere productie en de gestegen goudprijs klom de omzet op jaarbasis met 14 procent tot 3,47 miljard dollar. De gemiddelde productiekosten kwamen in 2016 met 984 dollar licht hoger uit dan de 975 dollar van een jaar eerder.

De Amerikaanse mijnen leverden bijna 40 procent van de groepsproductie. Het gaat om de mijnen van Bald Mountain en Round Mountain in Nevada, die Kinross vorig jaar heeft overgenomen van Barrick Gold, en die van Fort Knox en Kettle River. Een kwart van de groepsproductie kwam van de twee Russische mijnen, maar die dragen door hun erg lage productiekosten wel het meest bij aan de groepswinst. Brazilië en West-Afrika leverden elk ongeveer 15 procent van de output. De West-Afrikaanse activiteiten waren in 2016 operationeel wel verlieslatend door de hoge productiekosten. Dat was ook het geval voor de Maricunga-mijn in Chili (5% van de output), die intussen op non-actief is gezet.

Door die sluiting zal de groepsproductie dit jaar afnemen naar 2,5 à 2,7 miljoen troy ounce. Kinross geeft een ruime prognose voor de verwachte productiekosten tussen 925 tot 1025 dollar per troy ounce. De Tasiast-mijn in Mauritanië is het kroonjuweel van Kinross, maar ze heeft het management en de beleggers al heel wat hoofdbrekens bezorgd. Een oorspronkelijk plan om Tasiast uit te breiden ging om budgettaire redenen niet door. Kinross kon de nodige 1,5 miljard dollar niet vinden. Als alternatief werd beslist het project in twee keer uit te voeren. De eerste fase is van start gegaan en ligt op schema. Ze zou in het tweede kwartaal van volgend jaar zijn afgerond, waardoor de output verdubbelt tot iets meer dan 400.000 troy ounce op jaarbasis. Later dit jaar volgt een haalbaarheidsstudie voor de tweede fase. Die zou de productie opdrijven naar 777.000 troy ounce.

Kinross boekte vorig jaar een aangepaste bedrijfswinst (ebitda) van 1,12 miljard dollar, tegenover 1,03 miljard een jaar eerder. Na afschrijvingen, intrestbetalingen en belastingen bleef er een nettowinst van 93 miljoen dollar over. De goudproducent heeft in september 250 miljoen dollar schulden terugbetaald. De nettoschuld is daardoor afgenomen naar 906 miljoen dollar, of 0,8 keer de ebitda. Dat is laag in vergelijking met de meeste sectorgenoten. Door de geplande uitbreidingen van de Tasiast- en de Bald Mountainmijn zullen de kapitaaluitgaven dit jaar met 42 procent toenemen tot ongeveer 900 miljoen dollar.


Conclusie

Tegen 1 keer de boekwaarde en 5 keer de ebitda noteert Kinross met een korting tegenover zijn sectorgenoten. Dat is te verklaren door de hogere kostenstructuur en het hogere operationele risicoprofiel van de groep. Kinross kan wel een lage schuldgraad voorleggen. Als de expansie voorspoedig verloopt en de goudprijs wat meewil, is er nog flink wat opwaarts koerspotentieel. Koopwaardig, maar houd rekening met het bovengemiddelde risico.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 4,3 miljard dollar

K/w 2016: 55

Verwachte k/w 2017: 70

Koersverschil 12 maanden: + 15%

Koersverschil sinds jaarbegin: +12%

Dividendrendement:

Partner Content