Kinross Gold

Ondanks de indrukwekkende koersprestatie sinds het jaarbegin noteert Kinross onder zijn topkoers van eind april. Om weer hoger te klimmen is een nieuwe stijging van de goudprijs nodig.

Kinross Gold deed het in de eerste maanden van 2016 nog veel beter dan het sectorgemiddelde, maar na de top van eind april kwam de klad erin en moest het aandeel relatief gezien terrein prijsgeven. Kinross, met hoofdzetel in Canada, bezit negen operationele activa verspreid over verschillende continenten. De mijnen in Noord- en Zuid-Amerika leveren dit jaar 61% van de groepsproductie. Rusland, dat met Kupol de grootste individuele mijn van de groep huisvest, tekent voor een kwart en Afrika levert 14% van de output.

Kinross moest het voorbije jaar enkele knopen doorhakken om de daling van de productie af te wenden. Een oorspronkelijk plan om 1,5 miljard USD te investeren in een uitbreiding van de Tasiast-mijn in Mauritanië werd in de koelkast geplaatst. In de plaats daarvan besliste Kinross de uitbreiding in twee fases op te splitsen. Eerst wordt de verwerkingscapaciteit uitgebreid naar 12.000 ton erts per dag. Die operatie kost 300 miljoen USD en moet in de eerste jaarhelft van 2018 worden afgerond. Later volgt nog een verdere expansie naar 30.000 ton per dag.

Kinross rondde eerder dit jaar de overname van twee activa af. Het gaat om de Bald Mountain- en Round Mountain-mijnen in Nevada, die eerder aan Barrick Gold toebehoorden. In Round Mountain hield Kinross al een belang van 50% aan. Beide mijnen moeten 2,4 miljoen troy ounce aan extra reserves opleveren en zullen in 2016 ook 350.000 troy ounce bijdragen aan de groepsproductie. Bald Mountain is de topprioriteit voor nieuwe exploratie en bij Round Mountain is er nog potentieel om de kosten te drukken. De overname liet Kinross toe de productieprognose voor 2016 op te trekken naar 2,7 tot 2,9 miljoen ounce, tegenover 2,59 miljoen ounce vorig jaar. Daarmee wordt Kinross de vijfde goudproducent.

In het voorbije tweede kwartaal produceerden de mijnen van de groep gezamenlijk 671.000 ounce goud tegen een totale productiekostprijs van 988 USD per ounce. Kinross stelt voor 2016 een kostencijfer tussen 890 en 990 USD voorop, tegenover 975 USD vorig jaar. Kinross realiseerde in de eerste jaarhelft een positieve vrije kasstroom van 276,9 miljoen USD. Daardoor steeg ook de kaspositie naar 968 miljoen USD. Eerder dit jaar haalde de groep al 288 miljoen USD op via een aandelenuitgifte.

De liquiditeit wordt nog aangevuld met een kredietlijn van 1,5 miljard USD die loopt tot 2021. De totale schuld bedraagt 1,98 miljard USD, of netto net iets meer dan 1 miljard USD. Komende maand wordt daarvan een schijf van 250 miljoen USD terugbetaald. Bij een andere schijf werd de terugbetaling met een jaar verlengd, tot augustus 2020. Dat betekent dat Kinross na volgende maand gedurende vier jaar niets meer moet aflossen. Een verkoop van activa is strikt gezien dus niet nodig, maar naar verluidt bekijkt het management wel de verkoop van de twee Chileense mijnen. La Coipa ligt al sinds 2013 stil maar Maricunga was vorig jaar nog goed voor 8% van de groepsproductie.


Conclusie

Ondanks de indrukwekkende koersprestatie sinds het jaarbegin noteert Kinross onder de topkoers van eind april. Om weer hoger te klimmen is een nieuwe stijging van de goudprijs nodig, want op eigen kracht zal het Kinross niet lukken. Tegen 1,4 keer de boekwaarde is Kinross nog altijd niet duur.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Partner Content