Kerncentrales verdoezelen beterschap Engie
Door de problemen met de Belgische kerncentrales valt het nog niet op dat de nieuwe strategie van Engie vruchten afwerpt.
De resultaten van Engie zijn stabieler en beter voorspelbaar geworden dan de bedrijfszekerheid van de Belgische kerncentrales die de Franse energiereus uitbaat. De problemen met de kerncentrales kosten Engie nochtans handenvol geld.
Nu ook Tihange 2 en 3 kampen met betonrot, loopt de schade dit jaar op tot 600 miljoen euro, zowel op het niveau van de bedrijfscashflow, als op het niveau van de nettowinst. Toch verplichtte die aderlating Engie niet een winstwaarschuwing uit te sturen, al was het kantje boord. De recurrente nettowinst zal dit jaar aan de onderkant van de eerder meegegeven vork van 2,45 à 2,65 miljard euro liggen. De recurrente bedrijfscashflow zal wel lichtjes onder de indicatieve vork liggen.
De robuustheid van de resultaten toont aan dat de nieuwe strategie de winst stabieler maakt, met een grotere kans op een gestage winstgroei. Engie verkocht de voorbije jaren de activiteiten die afhankelijk zijn van de wispelturige olie- en gasprijzen, en investeerde in activiteiten met een stabielere kasstroom, zoals hernieuwbare energie, netwerken en dienstverlening. Die transformatie is zo goed als afgerond en werpt dit jaar vruchten af.
In de eerste helft van dit jaar steeg de bedrijfscashflow en recurrente bedrijfswinst van de voortgezette activiteiten met respectievelijk 6 en 7 procent, ook al is die stijging deels te danken aan de relatief koude winter in Europa. Engie bevestigt zo de onderliggende stijging van de resultaten, die voor het eerst in 2017 merkbaar was. Die stijging compenseert niet alleen het verlies van de winstbijdrage van de verkochte activiteiten, ze vangt ook de verliezen van de Belgische kerncentrales op. De gerapporteerde bedrijfscashflow steeg met 1,3 procent in de eerste helft van 2018, en de recurrente nettowinst steeg zelfs met 11 procent, wat ook te danken is aan een daling van de effectieve belastingvoet. De gerapporteerde nettowinst eindigde weliswaar op een magere 0,9 miljard euro, maar dat povere resultaat is te wijten aan boekhoudkundige afwaarderingen en een verlies in de eerder dit jaar verkochte lng-activiteiten.
Van belang is echter de resultatendynamiek in de voortgezette activiteiten. Zodra de Belgische kerncentrales beter presteren, kan Engie aanknopen met een gestage winstgroei. 2019 belooft op dat front beterschap. Over heel 2018 zullen de kerncentrales amper de helft van de tijd operationeel geweest zijn. Engie verwacht dat die centrales volgend jaar 74 procent van de tijd zullen draaien. De opgewekte stroom zal ook tegen hogere prijzen verkocht kunnen worden, in het spoor van stijgende elektriciteitsprijzen in heel Europa. Het gaat dan niet om piekende spotprijzen als gevolg van mogelijke tekorten op de Belgische markt deze winter, maar om hogere prijzen in de leveringscontracten die Engie afsluit voor een periode van drie jaar. In 2018 wordt de stroom uit Belgische kerncentrales verkocht tegen 33 euro per MWh, maar voor levering in 2020 is al 36 procent van de productie verkocht tegen 38 euro per MWh.
Engie onderstreepte eerder al het vertrouwen in de nieuwe strategie door het dividend met 7 procent op te trekken, tot 0,75 euro bruto per aandeel, goed voor een dividendrendement van bijna 6 procent. Die dividendpolitiek is duurzaam dankzij de financiering door stabiele cashflows. Intussen wordt ook de nettoschuld voort afgebouwd, tot nog 20,5 miljard eind juni 2018, of 2,2 keer de bedrijfscashflow.
Conclusie
De problemen met de Belgische kerncentrales verdoezelen nog dat de nieuwe strategie van Engie vruchten afwerpt. De resultaten zijn beter voorspelbaar, met een onderliggende stijging van de bedrijfswinst met een handvol procentpunten. De waardering is met een ondernemingswaarde van 5,5 keer de bedrijfscashflow allesbehalve duur te noemen voor een aandeel met een beperkt risicoprofiel. Ook het dividendrendement van 6 procent is aantrekkelijk We herhalen het koopadvies.
Advies: kopen
Risico: laag
Rating: 1A
Koers: 12,7 euro
Ticker: ENGI
ISIN-code: FR0010208488
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 30,7 miljard euro
K/w 2017: 27
Verwachte k/w 2018: 12
Koersverschil 12 maanden: -12%
Koersverschil sinds jaarbegin: -10%
Dividendrendement: 5,9%
Aandelen Europa
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier