Kansen in de granen
De granenprijzen staan de voorbije weken opnieuw onder druk.Van de klassieke weerpremie is nog geen sprake. Dat maakt het interessant om long te gaan.
De granenprijzen staan de voorbije weken opnieuw onder druk. Op de termijnmarkten van soja, maïs en tarwe hebben speculatieve investeerders een recordshortpositie opgebouwd. Dat is heel ongewoon in deze periode van het jaar. In het noordelijke halfrond start het zaaiseizoen en dan zijn de gewassen kwetsbaar voor ongunstige weersomstandigheden. Van de klassieke weerpremie is nog geen sprake. Dat maakt het interessant om long te gaan op granen.
Na de recordoogsten van de voorbije jaren is er een hoge overhang van voorraden. Maar de olifant in de kamer is het handelsconflict met China, traditioneel de grootste afnemer van granen uit de Verenigde Staten. Door de hoge invoertarieven koopt China nu meer in Zuid-Amerika. Een normalisering van de handelsrelaties tussen beide landen is nagenoeg zeker een garantie op een opluchtingsrally.
Grote overschotten
Het zaaiseizoen voor de granen kwam in Noord-Amerika traag op gang door ongunstige weersomstandigheden in het voorjaar. Voorlopig is er geen reden tot bezorgdheid, want vooral de maanden mei en juni zijn cruciaal. Elk graangewas heeft een eigen dynamiek, al zijn er ook gelijkenissen, zoals de grote overschotten van vorige oogsten. De sojaprijs daalde vorig jaar naar het laagste niveau in tien jaar. Intussen komt ook de oogst van het zuidelijke halfrond op de markt. De oogst in Brazilië is voor 90 procent afgerond.
Naast de handelssancties weegt ook de uitbraak van de varkenspest in China op de sojaprijs. De Chinese varkensstapel was in twintig jaar niet meer zo klein. Een indirect gevolg daarvan is een lagere behoefte aan soja voor veevoeder.
Gespreid of individueel
De beste manier om gespreid in te spelen op een klim van de granenprijzen is via de ETFS Grains van uitgever WiisdomTree (het voormalige ETF Securities). Die tracker noteert op de beurs van Frankfurt met als ticker OD7Y en ISIN-code DE000AOKRKF9 en schaduwt de Bloomberg Grains Subindex. Die index schaduwt de prijsevolutie van maïs, tarwe en soja door het afsluiten van swapovereenkomsten. Op 17 april had soja het grootste gewicht in de index (38,1%), gevolgd door maïs (36,1%) en tarwe (25,8%).
Dezelfde uitgever biedt ook trackers aan op de individuele granen: de ETFS Wheat, de ETFS Corn en de ETFS Soybeans. Liefhebbers van hefboomproducten op granen komen bij Goldman Sachs Markets ruim aan hun trekken. Die uitgever heeft turbo’s long op zowel maïs (6) , tarwe (10) als soja (5) in de aanbieding.
Derivatives
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier