Investeren in wijn, hoe begin je eraan? ‘Deze fles wordt voor 500 miljoen euro geveild’

Wijnen van het Domaine de la Romanée-Conti kunnen tot 500 miljoen euro waard zijn op een veiling.
Sebastien Marien
Sebastien Marien Redacteur bij Trends

Als je in wijn investeert kan je daarmee een rendement van 10,3 procent per jaar behalen. Dat blijkt uit het boek Investeren in Stijl van Gertjan Verdickt, docent financiële economie aan de KU Leuven. “Negeer wat je zelf lekker vindt”, luidt zijn advies. Verdickt somt de belangrijkste zaken op die beginnende investeerders moeten weten.

Mensen combineren steeds vaker hun interesse of hobby met hun investeringsstrategie. Wie de juiste luxeproducten koopt, kan zijn investering jaarlijks in waarde zien toenemen. “Net als bijvoorbeeld investeren in goud, is het een vorm van risicospreiding”, aldus Gertjan Verdickt.

Hoe lang wordt wijn al als investering beschouwd en wat is het potentieel voor de toekomst?

GERTJAN VERDICKT. “Verschillende studies over investeren in wijn wijzen naar veilingen die meer dan honderd jaar geleden zijn doorgegaan. We spreken dus over een rijke geschiedenis waarin mensen niet alleen wijn drinken, maar hem ook aanschaffen en verkopen voor rendement. Sinds de coronapandemie zijn er veel veilinghuizen bijgekomen die gespecialiseerd zijn in de verkoop van wijn en het is dus een investering die toekomstbestendig is.”

Hoe toegankelijk is het investeren in wijn?

VERDICKT. “Het is relatief eenvoudig om jezelf te informeren over wijn. Gebruik daarvoor een magazine zoals Decanter, of beluister een podcast zoals Winecast met Dennis van den Buijs. Bekende voorbeelden van gespecialiseerde veilinghuizen in België zijn Ampersand in Antwerpen of Belgium Wine Watchers in Wommelgem. Een gemiddelde fles kost 600 Amerikaanse dollar, maar in de meeste gevallen ben je verplicht om wijnen per zes aan te schaffen.

‘Investeren in wijn is geen kwestie van flessen kopen uit de supermarkt. Negen kansen op de tien kan je investeringswijnen zelfs niets rechtstreeks bij de producent halen’

Gertjan Verdickt, docent financiële economie aan de KU Leuven

“Gelukkig is het ook mogelijk om deelbewijzen van wijn te kopen, waardoor je een dure fles niet volledig zelf hoeft te betalen. Natuurlijk krijg je hem dan ook niet zelf in handen. Als dat geen bezwaar is, kan het ook interessant zijn om zogenoemde bonded warehouses te overwegen. Dat zijn bedrijven die wijnen zelf bewaren voor de investeerder en er gaat vaak een verzekering mee gepaard. Een groot voordeel is dat je de wijn niet in huis hoeft te halen en je betaalt dus ook niet de hoge Belgische belastingen op alcohol.”

Wat is het verwachte rendement en wat zijn de risico’s?

VERDICKT. “Het rendement bedraagt gemiddeld 10,3 procent per jaar. Daardoor presteert wijn slechts iets minder goed dan aandelen. Als het om de risico’s gaat, denken de meeste mensen meteen aan wijnen die ‘kurk’ hebben en dus ondrinkbaar zijn. Maar dat is een typisch probleem voor wie wijn drinkt, niet voor de investeerder. Je merkt het namelijk pas wanneer je een fles openmaakt, maar zodra je dat doet, is je investering meteen ook weg. Het grootste risico voor wie wijnen thuis bewaart, is beschadiging van het etiket.”

Geef eens een specifieke tip voor wie wil starten met investeren in wijn.

VERDICKT. “Ik zal er twee geven. Negeer wat je zelf lekker vindt, want daarmee laat je jezelf leiden door een verkeerd argument. Ik drink bijvoorbeeld minder graag wijnen uit de Bordeaux-streek, maar Bordeaux-wijnen zijn wel een stabiel merk.

Gertjan Verdickt, docent financiële economie aan de KU Leuven. © Gertjan Verdickt

“Een cruciaal element is de zogenaamde drinking window of de periode waarin je een wijn het beste kan drinken voor de smaak achteruit gaat. Dat bepaalt mee de waarde van je wijn. Om daarvan op de hoogte te zijn, kan je best de ratings lezen van kenners zoals Robert Parker, Jancis Robinson of James Suckling.”

Kunt u een voorbeeld geven van een topwijn? En welke laat je beter links liggen?

VERDICKT. “Er is een wijn van Domaine de la Romanée-Conti (DRC) die voor 500 miljoen euro werd geveild. Wijnen uit de Franse Bourgogne-streek zijn de waardevolste ter wereld.

“Er zijn veel wijnen die je als investering beter links laat liggen. Investeren in wijn is geen kwestie van flessen kopen uit de supermarkt. Negen kansen op de tien kan je investeringswijnen zelfs niets rechtstreeks bij de producent halen.”

Investeren in Stijl is een boek door Jürgen Hanssens en Gertjan Verdickt van uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts. Het is voor 24,99 euro te koop in de boekhandel.

Lees ook:

Partner Content