Intel
Intel, de grootste halfgeleiderproducent ter wereld, behoort tot de grote groep bedrijven die te lijden heeft onder de slabakkende pc-industrie.
In het geval van Intel is dat het gevolg van de marktleiderspositie in het segment van de microprocessoren. Volgens de onderzoeksbureaus Gartner en IDC is het aantal verkochte pc’s in het derde kwartaal opnieuw gedaald met 7 à 8%. Intel zelf moest in de Client Computing Group, die instaat voor 59% van de groepsomzet, zelfs een daling van het aantal verkochte eenheden met 19% opbiechten. Dat werd gelukkig voor Intel gecompenseerd door de toename van de gemiddelde verkoopprijzen. Die lagen op jaarbasis 15% hoger, waardoor de omzetdaling bij Client Computing beperkt bleef tot 7,5%.
Windows 10 moet de pc-markt voor een verdere achteruitgang behoeden. Intel mikt met de nieuwe Skylake-productlijn ook op een voortzetting van de dominantie in dat segment, met krachtiger processoren die tegelijk minder stroom verbruiken. De operationele winstmarge van de afdeling bedroeg in het derde kwartaal 28,6%. De Data Center Group deed het in dit opzicht een stuk beter met een marge van 51,4%. De afdeling omvat onder meer halfgeleiders voor servers, een segment waarin Intel zo mogelijk nog dominanter is dan op de pc-markt, met een aandeel van 99%.
Intel profiteerde de jongste jaren van de opkomst van datacenters voor cloudcomputing, waarbij veel servers nodig zijn om de data op te slaan en te beheren. De Data Center Group heeft intussen een aandeel van 29% in de groepsomzet. Zowel het aantal verkochte eenheden als de gemiddelde verkoopprijs steeg het voorbije derde kwartaal met 6% op jaarbasis. Daardoor kwam de omzet 12% hoger uit dan een jaar eerder. In vergelijking met het tweede kwartaal was er een vooruitgang met 7,5%.
Toch ontgoochelde Intel de investeerders met een neerwaartse bijstelling van de groeiprognose voor deze afdeling. Aanvankelijk werd een toename van de omzet met minstens 15% vooropgesteld. Dat cijfer werd nu verlaagd naar 10 tot 13%. De dure dollar (USD) speelt ongetwijfeld een rol. De groeidoelstelling op lange termijn blijft wel intact.
Op groepsniveau leverde dit uiteindelijk een stabiel omzetcijfer van 14,47 miljard USD op, ongeveer 250 miljoen USD boven de consensusprognose. De nettowinst daalde met 6,3%, tot 3,11 miljard USD. De brutomarge op groepsniveau daalde naar 63%, tegenover 65% een jaar eerder en zal in het lopende vierde kwartaal verder onder druk blijven staan. De groep keerde in het derde kwartaal voor 1,14 miljard USD aan dividend uit en spendeerde 1,04 miljard USD aan de inkoop van eigen aandelen. Intel realiseerde een operationele kasstroom van 5,7 miljard USD en blijft dus financieel sterk staan. De dit jaar aangekondigde overname van Altera zal begin volgend jaar worden afgerond. Intel verlaagde het budget voor kapitaaluitgaven voor dit jaar van 7,7 naar 7,3 miljard USD.
Conclusie
De kwartaalcijfers van Intel lagen dan wel boven de verwachtingen, maar de neerwaartse groeibijstelling van de meest winstgevende afdeling is hoe dan ook een tegenvaller. Volgend jaar zal zowel de omzet- als de winstgroei erg bescheiden zijn. Tegen 14 keer de verwachte winst van dit jaar vinden we Intel momenteel correct gewaardeerd.
Advies: houden
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier