IJzererts redt de meubelen bij BHP
BHP blijft hoge kasstromen genereren en beschikt over een sterke balans.
De mijngroep kan op een goed boekjaar terugblikken waarin de hogere ijzerertsprijs een daling van de koperprijs en oplopende productiekosten compenseerde. De productievolumes van de groep daalden met 2 procent op jaarbasis na productieonderbrekingen als gevolg van slechte weersomstandigheden. In het fiscaal boekjaar 2019, tot eind juni, bleef de onderliggende bedrijfswinst of ebitda met 23,16 miljard dollar nagenoeg ongewijzigd. Het cijfer lag iets onder de prognose van 23,7 miljard dollar.
De ijzerertsprijs nam in de eerste jaarhelft een hoge vlucht na de ramp met een stuwdam in een mijn van het Braziliaanse Vale. De gemiddelde ijzerertsprijs lag over het volledige boekjaar op 67 dollar per ton, maar dit voorjaar waren er pieken tot 120 dollar per ton. IJzererts is bij BHP niet zo dominant als bij sectorgenoot Rio Tinto, maar blijft belangrijk met een aandeel van 48 procent in de ebitda. De ebitda van de ijzerertsdivisie steeg op jaarbasis met een kwart of 2,2 miljard dollar naar 11,1 miljard dollar. BHP produceerde 238 miljoen ton ijzererts en wil dat dit boekjaar optrekken naar 248 miljoen ton. De ijzerertsprijs stabiliseert de jongste weken rond 90 dollar per ton. De productiekosten schommelen rond 14 dollar per ton zodat de winstgevendheid ook bij lagere prijzen erg hoog blijft.
Bij koper was het beeld omgekeerd met een daling van de ebitda met 30 procent of 1,9 miljard dollar naar 4,55 miljard dollar. Bij de Escondida-mijn nemen de kosten toe door de ontginning van minder rijke ertslagen en hogere arbeidskosten. Ook de steenkoolactiva kennen oplopende kosten waardoor de ebitda van die afdeling met 8 procent daalde naar 4,1 miljard dollar. De petroleumafdeling zag de ebitda met 14 procent toenemen naar 3,8 miljard dollar. De Amerikaanse schalieactiva werden verkocht voor 10,8 miljard dollar.
De nettowinst steeg met 2 procent op jaarbasis naar 9,12 miljard dollar. De mijnbouwsector kampt met hogere kosten door gestegen uitgaven voor arbeid, energie en belastingen. De eerdere doelstelling om in 2019 voor 2 miljard dollar aan productiviteitswinsten te realiseren, werd niet gehaald. BHP moest ook 1,1 miljard dollar ophoesten aan schadeclaims voor de Samarco-milieuramp in 2015. Bij die joint venture met Vale vond een dambreuk plaats die voor heel wat milieuschade zorgde.
De kapitaaluitgaven voor het lopende boekjaar worden voorlopig begroot op 8 miljard dollar tegenover 7,6 miljard dollar vorig jaar en 5,8 miljard in 2018. Het bedrag zal afhangen van de opstart van nieuwe projecten. BHP plant uitbreidingen in ijzererts, koper en potash (meststof).
BHP keert op 25 september een slotdividend van 78 dollarcent per aandeel of 3,9 miljard dollar uit, 24 procent meer dan een jaar eerder. Er werd al een dividend van 5,2 miljard dollar uitgekeerd na de verkoop van de schalieactiva. Samen met de aandeleninkoop brengt dat de aandeelhoudersvergoeding in 2019 op 17,1 miljard dollar. De langetermijnschuld werd afgebouwd naar 24,8 miljard dollar. De nettoschuld bedraagt 9,2 miljard dollar tegenover 10,9 miljard een jaar eerder.
Conclusie
BHP blijft ook bij lagere ijzerertsprijzen hoge kasstromen genereren en beschikt over een sterke balans. De groep onderscheidt zich met hoge aandeelhoudersvergoedingen. Toch nemen de onzekerheden toe, want BHP is als cyclisch bedrijf kwetsbaar voor een economische groeivertraging en uitwassen van de handelsoorlog. Dat kan de winst en de kasstromen onder druk zetten. BHP noteert met een premie tegenover Rio Tinto en Vale die niet helemaal verantwoord is.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 18,31 pond
Ticker: BLT LN
ISIN-code: GB0000566504
Markt: London Stock Exchange
Beurskapitalisatie: 101,1 miljard pond
K/w 2018: 13,5
Verwachte k/w 2019: 12
Koersverschil 12 maanden: +33%
Koersverschil sinds jaarbegin: +10%
Dividendrendement: 5,75%
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier