Hewlett-Packard
De nakende opsplitsing van HP is in de eerste plaats een financiële transactie. Maar die zal de operationele problemen waarmee de groep kampt niet oplossen.
Vorige maand publiceerde de Amerikaanse technologiegroep Hewlett-Packard (HP) voor het laatst de kwartaalcijfers als één beursgenoteerd bedrijf. Op 1 november wordt de groep namelijk opgesplitst. Het verhaal van HP de jongste jaren is een aaneenschakeling van mislukte overnames en een aftakeling van de kernactiviteiten van het bedrijf, de pc’s en printers. Het feit dat de omzet in vijftien van de zestien jongste kwartalen daalde, spreekt boekdelen.
Ook de laatste kwartaalresultaten van de groep zijn zwak. De groepsomzet daalde in het derde kwartaal van het fiscale boekjaar 2015 (drie maanden tot 31 juli) met 8%, tot 25,3 miljard USD, ongeveer 150 miljoen USD onder de consensusprognoses. Exclusief valutaeffecten (dure dollar) en de stopzetting van een aantal kleinere bedrijfsonderdelen bleef de achteruitgang beperkt tot 2%. Het onderzoeksbureau IDC berekende dat de wereldwijde pc-verkoop tussen april en juni met 10% daalde, het slechtste kwartaal in twee jaar. HP zag de omzet uit pc’s met 13% afnemen. Het aantal verkochte eenheden daalde met 11%, waarbij desktop pc’s (-20%) het beduidend slechter deden dan laptops (-3%). Vooral de groei in de emerging markets is sterk afgenomen. Daarbij gaat de hogere verkoop van tablets en smartphones ten koste van de pc-verkoop.
HP blijft wereldwijd wel het nummer twee, na Lenovo. De nettowinst daalde op jaarbasis van 985 miljoen USD naar 854 miljoen USD. Er komt eind november nog een pro-formakwartaalrapport dat het boekjaar 2015 moet afsluiten, maar op dat moment zullen de twee afzonderlijke bedrijven al een eigen beursnotering hebben. Concreet houdt Hewlett-Packard dus op te bestaan en wordt vervangen door HP Inc. en HP Enterprise. HP Inc. zal de klassieke activiteiten omvatten. Naast pc’s en printers zal ook de groeipool 3D Printing tot HP Inc. behoren. De onderdelen van HP Inc. staan nu voor ongeveer de helft van de groepsomzet in. HP Enterprise zal onder meer servers, software, cloud computing en aanverwante diensten huisvesten.
In aanloop naar de splitsing hield HP vorige week nog een laatste analistendag. Bij die gelegenheid werd nog maar eens een herstructurering aangekondigd. Gespreid over de komende drie jaar moeten er ongeveer 30.000 banen sneuvelen. Dat komt overeen met een tiende van het huidige personeelsbestand. De ontslagen zullen vooral vallen in de Enterprise-divisie. Sinds de start van de reorganisatie in 2012 verdwenen al 54.000 banen. HP Inc. moet een stabiele kasstroommachine worden.
Voor het fiscale boekjaar 2016 wordt een vrije kasstroom van 2,5 tot 2,8 miljard USD vooropgesteld. Daarvan zal tot 75% aan de aandeelhouders worden uitgekeerd. Deze prognose lag boven de verwachtingen. Dat was niet het geval bij HP Enterprise, waar de vooropgestelde 2 tot 2,2 miljard USD aan vrije kasstroom de markt eerder ontgoochelde. HP Enterprise zal volgend boekjaar tot de helft van dit bedrag uitkeren.
Conclusie
De nakende opsplitsing van HP is in de eerste plaats een financiële transactie. Maar die zal de operationele problemen waarmee de groep kampt niet oplossen. Het is dus maar de vraag of de aangekondigde herwaardering er ook zal komen. Tegen minder dan 11 keer de verwachte winst noteert HP een stuk goedkoper dan het sectorgemiddelde.
Advies: houden
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier