Herstel ThromboGenics blijft onder de radar
Het Leuvense biotechbedrijf ThromboGenics heeft tijd nodig om het vertrouwen van de beleggers terug te winnen. De relance van het aandeel staat nog maar aan het begin.
Het tweeslachtige beursverleden van het Leuvense biotechbedrijf ThromboGenics is genoegzaam bekend. Sinds 2015 ligt de strategische focus volledig op de ontwikkeling van een nieuwe pijplijn kandidaat-geneesmiddelen voor diabetesgerelateerde oogziekten. Dat is een snel groeiend segment, met een verwachte jaarlijkse groei van 16,1 procent tussen 2015 en 2023, tegenover 6,8 procent voor de hele oftalmologische markt. De commercialisering van Jetrea werd cashneutraal gemaakt en dankzij de stevige financiële injectie van 53,7 miljoen euro door Novartis vorig jaar, in ruil voor de teruggave van de wereldwijde rechten aan ThromboGenics, beschikten de Leuvenaars eind maart over 108,5 miljoen euro. Dat is minstens voldoende voor de komende drie jaar. Tijdens die periode moeten belangrijke klinische mijlpalen het verguisde aandeel een volwaardig tweede leven inblazen. Daarnaast is er nog Oncurious, een samenwerking met het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), waarin ThromboGenics een belang van 85 procent aanhoudt.
Wat bracht de eerste jaarhelft?
Begin april heeft ThromboGenics positieve fase I/IIa-studieresultaten aangekondigd met THR-317. Dat is het enige kandidaat-geneesmiddel dat uniek inwerkt op de placental growth factor (PLGF) en dat wordt ontwikkeld voor de behandeling van patiënten met diabetisch maculaoedeem (DME). De goede resultaten waren de basis voor de opstart van een fase II-studie eind april, waar 70 patiënten ofwel THR-317, ofwel THR-317 in combinatie met een anti-VEGF-middel (Lucentis van Novartis) krijgen toegediend. Dat uit preklinisch onderzoek is gebleken dat THR-317 ook ontstekingsremmend werkt, wettigt de hoop dat die combinatietherapie de ziekte kan vertragen, en de evolutie mogelijk zelfs kan stopzetten. Eind mei startte met THR-149 een eerste fase I-studie. Die molecule is een plasmakallikreïneremmer voor de behandeling van DME. De resultaten van die veiligheidsstudie bij 18 patiënten worden tijdens de zomer van 2019 verwacht.
In januari verwierf Novartis 5,69 procent van het kapitaal in ThromboGenics, in ruil voor 10 miljoen euro. De instap was nog een onderdeel van de overeenkomst over de teruggave van de wereldwijde verkooprechten op Jetrea.
Wat zijn de verwachtingen?
Tijdens de tweede jaarhelft wordt de klinische pijplijn aangevuld met THR-687. Die molecule werd gelicentieerd van Galapagos en wordt onderzocht voor een brede waaier van patiënten met diabetische retinopathie (DR), al dan niet in combinatie met DME. We verwachten dat minstens een nieuwe preklinische molecule wordt bekendgemaakt. Net zoals de voorbije maanden zal ThromboGenics aanwezig zijn op heel wat congressen. Dat vergroot het inzicht in en de interesse voor het nieuwe ontwikkelingsverhaal. We verwachten dat die trend doorzet naarmate de klinische pijplijn zich verder ontwikkelt.
Waarom favoriet?
De knappe koersprestatie in de eerste jaarhelft zien we nog maar als de eerste stap naar een normale waardering van het afgeschreven aandeel. De enorme onderwaardering is verminderd door de recente koersstijging, maar aangezien de beurskapitalisatie nauwelijks meer bedraagt dan het dubbele van de kaspositie, is het verwachtingspatroon nog altijd beperkt. ThromboGenics heeft tijd nodig om het vertrouwen van de beleggers terug te winnen. De relance van het aandeel staat nog maar aan het begin. Dat het mooie koersherstel nog volledig onder de radar gebeurde, is de perfecte voedingsbodem voor een verder herstel. Al zal dat uiteraard met volatiliteit gepaard blijven gaan.
Advies: koopwaardig
Risico: hoog
Rating: 1C
Koers: 6,70 euro
Ticker: THR BB
ISIN-code: BE0974281132
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 248 miljoen euro
K/w 2017: –
Verwachte k/w 2018: –
Koersverschil 12 maanden: +107%
Koersverschil sinds jaarbegin: +97%
Dividendrendement: –
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier