Gunstige wind voor Vestas
De stabiele prijzen van windturbines zijn gunstig voor Vestas. Bovendien stut het onderhoud van de turbines de resultaten van Vestas.
Met een bedrijfswinst van 298 miljoen euro en een onderliggende marge van 8,8 procent bleef Vestas in het vierde kwartaal iets onder de verwachtingen. Een donderslag bij heldere hemel zijn die resultaten niet. Ze dragen nog de sporen van de sterke daling van de turbineprijzen in 2017. De projecten die toen werden besteld tegen dalende prijzen, zijn pas eind vorig jaar opgeleverd. Het management wijst erop dat zo in het laatste kwartaal van 2018 vrij veel projecten met relatief lage marges zijn opgeleverd, waardoor de bedrijfswinst 23 procent lager lag dan in dezelfde periode van vorig jaar.
Aan die prijsdalingen is vorig jaar een einde gekomen. Door de sterke vraag naar turbines zijn de turbineprijzen al vijf kwartalen stabiel. Eind 2017 ging het om 0,74 miljoen euro per MW, terwijl dat eind vorig jaar 0,76 miljoen euro was. De stabilisatie van de prijzen in 2018 maakt een stabilisatie van de marges in 2019 mogelijk. Vestas verwacht voor dit jaar een marge van 8 tot 10 procent. Het grootste risico ligt niet in de prijzen, want die liggen al vast, maar in de uitvoering van de projecten. Als de installatie bij slecht weer moeten gebeuren, dreigt een project vertraging op te lopen en moet het bedrijf de installatiekranen langer huren, wat een pittige factuur meebrengt. Als de uitvoering van de nieuwe projecten vlot loopt, dan is dit jaar dus een marge van 10 procent mogelijk. Is de wind toch een spelbreker, dan blijft de marge beperkt tot 8 procent. Het bedrijf houdt bij die verwachtingen al rekening met de importheffingen die de rendabiliteit op de Amerikaanse markt aantasten.
De stabilisatie van de prijzen en marges geeft Vestas de kans te profiteren van de stijgende vraag naar windturbines. Het verkocht in het vierde kwartaal in 43 landen voor 5,5 GW aan turbines, 20 procent meer dan verwacht en een nieuw record. Het orderboek is gestegen tot 11,9 miljard euro, ook een record. De aandikkende orders tonen aan dat windenergie ook zonder subsidies tegen een competitieve kostprijs elektriciteit kan opwekken, én dat Vestas dankzij zijn technologische leiderschap en schaalvoordelen bij de winnaars van de sector blijft horen. Ook op langere termijn blijven de vooruitzichten gunstig. Vestas verwacht dat het aandeel van hernieuwbare energie in de productie van elektriciteit de volgende tien jaar groter wordt dan het aandeel van fossiele brandstoffen. Alleen al in de Verenigde Staten zal voor 3000 miljard dollar geïnvesteerd worden in hernieuwbare energie. Bedrijven als Vestas zitten uiteraard gebeiteld door de noodzaak mondiaal de strijd tegen de opwarming van het klimaat op te voeren.
De veeleer cyclische verkoop van windturbines wordt intussen almaar meer ondersteund door de stabielere en zeer lucratieve inkomsten uit het onderhoud van de turbines. Vestas verdient een marge van 25 procent op die activiteit. Die was vorig jaar goed voor 1,7 miljard euro omzet en een bedrijfswinst van 421 miljoen euro, of ruim 40 procent van de totale bedrijfswinst. De onderhoudsbusiness stijgt met 10 procent per jaar en legt een steeds dikker kussen onder de resultaten van Vestas. Beleggers mogen ook akte nemen van de sterke balans van Vestas. Het bedrijf heeft een nettokaspositie van ruim 3 miljard euro en genereerde vorig jaar 400 miljoen euro vrije cashflow. Dat laat naast het dividend ter waarde van 30 procent van de nettowinst ook ruimte voor een nieuw inkoopprogramma van aandelen.
Conclusie
De prijsdruk van 2017 eiste in het laatste kwartaal van 2018 een iets hoger dan verwachte tol, maar de recente stabilisatie van de prijzen, gekoppeld aan een gestage stijging van de omzet, zorgt opnieuw voor gunstige perspectieven. De markt heeft echter nota genomen van die vooruitzichten. De waardering is na de rally van de voorbije maanden opgelopen tot 18 keer de winst en 7,5 keer de bedrijfscashflow, wat het opwaartse potentieel voorlopig beperkt. We verlagen daarom het advies naar ‘houden’.
Advies : houden
Risico : gemiddeld
Rating : 2B
Koers: 69 euro
Ticker: VWS
ISIN-code: DU300609
Markt: Xetra
Beurskapitalisatie: 14,6 miljard euro
K/w 2018: 19
Verwachte k/w 2019: 18
Koersverschil 12 maanden: +17%
Koersverschil sinds jaarbegin: +3%
Dividendrendement: 1,4%
Aandelen Europa
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier