Grote pijnpunten blijven bij IBM
De resultaten die IBM presenteerde, lijken op het eerste gezicht goed, maar zonder gunstige valuta-effecten stellen ze teleur.
IBM kon zich in het laatste kwartaal van 2017 op de borst kloppen dat de omzet voor het eerst in bijna zes jaar was gestegen. Die tendens zette door in het eerste kwartaal van 2018. De omzet steeg in de drie maanden tot 31 maart met 5,1 procent op jaarbasis, naar 19,07 miljard dollar, ruim 200 miljoen dollar boven de consensusverwachting. Een kanttekening daarbij is dat de groei nagenoeg volledig toe te schrijven was aan de goedkopere dollar. Zonder rekening te houden dat gunstige valuta-effect bleef de omzet nagenoeg onveranderd. Dat is op zich ontgoochelend, want de marktonderzoeker Gartner ziet de globale IT-bestedingen dit jaar met meer dan 6 procent toenemen. Individuele segmenten waarin ook IBM actief in is, zouden het volgens Gartner nog beter doen, met een verwachte groei van 11 procent voor software en 7 procent voor IT-diensten.
De bedrijfswinst kwam uit op 2,3 miljard dollar, of 2,45 dollar per aandeel, 4 procent hoger dan een jaar eerder en iets boven de consensus (2,4 dollar). Daarbij hielden een belastingvoordeel en herstructureringskosten elkaar grotendeels in evenwicht. De nettowinst daalde met 4 procent naar 1,68 miljard dollar.
Een vlakke omzetevolutie exclusief wisselkoerseffecten is wat we al een aantal kwartalen observeren bij IBM. Samen met het gebrek aan groei blijft de winstgevendheid een pijnpunt. De brutomarge op groepsniveau daalde naar 43,2 procent, of 0,7 procent minder dan vorig jaar. De consensusverwachting ging vooraf uit van een toename.
De omzet van de zogenaamde groeisegmenten (Strategic Imperatives) klom in het eerste kwartaal (exclusief valutaeffecten) met 10 procent. Dat is lager dan de 14 procent van het eerste kwartaal. Het cloudsegment deed het 14 procent beter dan een jaar eerder. Dat is op zich niet slecht, maar de gemiddelde groei bedroeg vorig jaar wel 24 procent. Bovendien ligt de groei bij concurrenten als Amazon Web Services, Microsoft en Google een stuk hoger. Beveiliging (+60%), mobiele activiteiten (+14%) en analytische software (+4%) deden het iets minder goed dan in het vierde kwartaal.
In de klassieke segmenten bleef Systems (hardware en besturingssystemen) onder de lat met een omzet van 1,5 miljard dollar (+4%), tegenover een verwachte 1,7 miljard dollar. Bij Global Business Services (outsourcing) ging de omzet door prijsdruk 1 procent achteruit. Cognitive Solutions (onder meer kunstmatige intelligentie) deed het wel goed met een groei van 2 procent.
IBM realiseerde in het eerste kwartaal een vrije kasstroom van 1,3 miljard dollar. Er werd in het eerste kwartaal 2,2 miljard dollar uitgekeerd aan de aandeelhouders, waarvan 1,4 miljard dollar aan dividenden en 0,8 miljard aan de inkoop van eigen aandelen. Er is voor het lopende inkoopprogramma nog een budget van 3 miljard dollar. IBM sloot het eerste kwartaal af met een cashpositie van 13,2 miljard dollar, tegenover een totale groepsschuld van 46,4 miljard dollar. IBM mikt voor 2018 op een vrije kastroom van 12 miljard dollar. De winst per aandeel zal minstens op het niveau van vorig jaar uitkomen (13,8 dollar per aandeel).
Conclusie
De prestatie van IBM is minder rooskleurig dan de omzet- en winstcijfers op het eerste zicht doen vermoeden. Een lage winstgevendheid en een gebrek aan groei blijven de grote pijnpunten van de groep. We zien in die situatie niet onmiddellijk verandering komen. Anderzijds zijn de hoge kasstromen en de gulle aandeelhoudersvergoedingen positief. Tegen 11 keer de verwachte winst is IBM niet alleen goedkoper dan het marktgemiddelde, de waardering ligt ook onder het historische gemiddelde van de groep. We zouden voorlopig afwachten.
Advies: afwachten/houden
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 148,79 dollar
Ticker: IBM US
ISIN-code: US4592001014
Markt: New York Stock Exchange
Beurskapitalisatie: 136,8 miljard dollar
K/w 2017: 11,5
Verwachte k/w 2018: 11
Koersverschil 12 maanden: -9%
Koersverschil sinds jaarbegin: -3,5%
Dividendrendement: 4%
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier