Groeivertraging drukt olieprijs

© iStock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het afgelopen jaar was een erg volatiel jaar op de energiemarkten, maar per saldo sloot ruwe olie het jaar bijna een kwart goedkoper af.

Tegenover de topkoersen van begin oktober bedroeg de achteruitgang zelfs 40 procent. Brent en West Texas Intermediate (WTI) noteerden toen tegen respectievelijk 86 en 75 dollar per vat. Maar eind december viel de prijs van een vat Brent-olie voor het eerst sinds de zomer van 2017 weer onder de grens van 50 dollar, terwijl WTI naar 43 dollar daalde. Sinds de bodem zijn de prijzen met iets meer dan een vijfde hersteld.

De hoge volatiliteit heeft verschillende oorzaken. De onrust op de aandelenmarkten heeft ook gevolgen voor de grondstoffen. In het geval van ruwe olie is er een toenemende onzekerheid over de vraag, nu wereldwijd de groeiprognoses dalen. Tegelijk is de Amerikaanse olieproductie toegenomen naar 11,7 miljoen vaten per dag, waardoor de Verenigde Staten nu de grootste producent wordt. De olievoorraden liggen er dan ook flink boven het vijfjaarsgemiddelde. Een vrijwillige productiebeperking van het oliekartel OPEC en enkele bondgenoten, waaronder Rusland, moet die situatie normaliseren. Er is afgesproken de output vanaf 1 januari met 1,2 miljoen vaten per vat te verlagen.


Alternatieve trackers

De grootste en meest liquide twee trackers op ruwe olie kunnen Europese beleggers al een tijdje niet meer kopen. Het gaat om het United States Oil Fund (ticker USO) voor de Amerikaanse WTI variant en de United States Brent Oil Unit (ticker BNO) voor Brent. Wie die trackers nog in portefeuille heeft, mag die uiteraard bijhouden.

Er bestaan zowel voor Brent als voor WTI alternatieven op de Europese beurzen, al zijn die in omvang en liquiditeit een maatje kleiner. De ETFS WTI Crude Oil ETF noteert op Euronext Parijs met tickersymbool CRUDP en ISIN-code GB00B15KXV33. Die tracker schaduwt de evolutie van de Bloomberg WTI Crude Oil-subindex en noteert in euro. De jaarlijkse beheerkosten bedragen 0,54 procent. Dezelfde tracker wordt ook verhandeld op de Duitse Xetra beurs (Frankfurt) met het tickersymbool OD7F en de ISIN-code DE000A0KRJX4. Beide trackers zijn uitgegeven door ETFS Commodity Securities.

Ook voor Brent Noordzeeolie zijn er twee varianten. De ETFS Brent Crude 1M ETF noteert op Euronext Parijs met tickersymbool OILBP en ISIN-code GB00B0CTWC01. Bij dezelfde tracker op de Duitse Xetra horen het tickersymbool OESA en de ISIN-code DE000A0KRKM5. De onderliggende waarde is in beide gevallen de ICE 1M Brent Oil Futures-index. De jaarlijkse beheerkosten liggen met 0,49 procent iets lager dan bij de trackers op WTI.

Partner Content