Groeiprojecten Kinross Gold zitten op schema
Kinross Gold heeft goede resultaten voorgelegd over het eerste kwartaal. De toekomst oogt rooskleurig met groeiprojecten en schulden die onder controle zijn.
De vijfde grootste goudproducent ter wereld kan operationeel op een goed kwartaal terugblikken. Nog belangrijker is dat alle groeiprojecten in de pijplijn op schema en binnen budget blijven. Tegelijk zijn ook de schulden verder afgebouwd en is de winstgevendheid erop vooruitgegaan.
Het zwaartepunt van de activiteiten van Kinross ligt in Noord- en Zuid-Amerika (Verenigde Staten, Brazilië, Chili). Daar haalt de groep 61 procent van haar productie. Daarna volgen Rusland (22%) en West-Afrika (17%). De mijnen van de groep produceerden in het eerste kwartaal gezamenlijk 672.000 troy ounce goud, 2,2 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productiekosten kwamen uit op 953 dollar per troy ounce, tegenover gemiddeld 984 dollar in 2016. De prognose voor 2017 bedraagt 925 tot 1025 dollar per troy ounce. De hoeveelheid verkocht goud lag met 646.000 troy ounce eveneens 2 procent onder het niveau van een jaar eerder. De productie in het boekjaar 2017 wordt op 2,5 tot 2,7 miljoen troy ounce begroot, tegenover 2,79 miljoen vorig jaar. Onder meer de Paracatu-mijn in Brazilië zal dit jaar minder goud produceren.
De operationele kasstroom kwam met 250,9 miljoen dollar 21 procent hoger uit dan een jaar geleden. Kinross blijft een strikte kostendiscipline hanteren, waardoor de marge op de bedrijfskasstroom (ebitda) steeg naar 36 procent. De mijngroep rekent voor toekomstige groei op een aantal projecten. Daarvan zijn Tasiast (Mauritanië) en Bald Mountain het verst gevorderd. De eerste fase van de uitbreiding van Tasiast moet de productie verdubbelen naar 409.000 troy ounce tegen een gemiddelde productiekostprijs van 760 dollar per troy ounce. De bouw is intussen voor 35 procent compleet en moet in het tweede kwartaal van volgend jaar afgerond zijn. Productie wordt ten vroegste in 2020 verwacht. Ook Bald Mountain zit op schema om de productie te verdubbelen. Voorts zijn er nog projecten bij Round Mountain en Fort Knox (Alaska).
Kinross verkocht zijn participatie van 25 procent in het Cerro Casale project aan Goldcorp. Die transactie levert in eerste instantie 260 miljoen dollar op. Daar kan nog 40 miljoen dollar bij komen wanneer Goldcorp start met de bouw van de mijn. Kinross heeft de voorbije vijf jaar meer dan 1 miljard dollar aan uitstaande schulden terugbetaald. De groep beschikte aan het einde van het eerste kwartaal over 832 miljoen dollar aan liquiditeiten. Met de verwachte opbrengst van de verkoop van Cerro Casale zal dat bedrag toenemen naar bijna 1,1 miljard dollar. Daar staat een schuldpositie van 1,7 miljard dollar tegenover. Voor 2020 zijn geen terugbetalingen gepland. Kinross trekt de kapitaaluitgaven dit jaar met iets meer dan 40 procent op naar ongeveer 900 miljoen dollar. De groep beschikt ook over een ongebruikte kredietlijn van 1,4 miljard dollar. De verhouding tussen de nettoschuld en de ebitda is gedaald naar 0,6. Dat is erg laag in vergelijking met de sectorgenoten. Een dividend is momenteel geen prioriteit voor het management.
Conclusie
Kinross is er na enkele moeilijke jaren weer bovenop en dat blijkt ook uit de evolutie van de beurskoers. Toch is het aandeel tegen 1,2 keer de boekwaarde en 5 keer de ebitda goedkoper gewaardeerd dan het sectorgemiddelde. Kinross heeft de schulden onder controle en beschikt over een pijplijn met een aantal interessante groeiprojecten.
Advies: koopwaardig
Risico: hoog
Rating: 1C
Munt: Amerikaanse dollar
Markt: New York Stock Exchange
Beurskapitalisatie: 4,3 miljard dollar
K/w 2016: 56,5
Verwachte k/w 2017: 70
Koersverschil 12 maanden: -21 %
Koersverschil sinds jaarbegin: +28 %
Dividendrendement: –
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier