Groei wordt steeds onzekerder voor Facebook
Het is onzeker of Facebook de groei kan aanhouden nu de groep onder vuur ligt van de regelgevers en daardoor de uitgaven sterk ziet toenemen.
Facebook stelde de investeerders gerust met een beter dan verwacht derde kwartaal. De impact van de overheidsmaatregelen die de privacy van gebruikers moeten vrijwaren, blijft voorlopig klein. Van juli tot oktober steeg het aantal dagelijks actieve Facebook-gebruikers met 8,6 procent op jaarbasis en 2,3 procent op kwartaalbasis naar 1,62 miljard. Alle platformen van de groep (Facebook, Instagram, WhatsApp en Messenger) hebben elke dag samen 2,2 miljard gebruikers. 2,8 miljard gebruikers een of meerdere platformen minstens een keer per maand. Facebook lanceerde ook een betaaldienst.
Ongeveer 98,5 procent van de inkomsten van de groep bestaat uit advertenties. Facebook telt volgens een eigen schatting wereldwijd ongeveer 7 miljoen adverteerders. De gemiddelde prijs per verkochte advertentie daalde in het derde kwartaal met 6 procent. Dat werd gecompenseerd door een toename van het aantal advertenties met 37 procent. Per saldo stegen de advertentie-inkomsten dus met 31 procent. Valuta-effecten knabbelden nog iets van de groei af, maar de groepsomzet steeg met 28,6 procent op jaarbasis naar 17,65 miljard dollar. Dat cijfer lag bijna 300 miljoen dollar boven de verwachting.
De Verenigde Staten en Canada leverden de grootste bijdrage aan de groepsomzet (48,1%). Europa blijft de op een na grootste (23,4%). Azië staat voor 18,5 procent van de groepsomzet. De gemiddelde omzet per gebruiker klom naar 7,26 dollar tegenover 7,05 dollar in het tweede kwartaal en 6,09 dollar vorig jaar. Noord-Amerika ligt ver boven dat groepsgemiddelde met 34,55 dollar. Ook Europa scoort bovengemiddeld met 10,68 dollar per gebruiker. Azië (3,24 dollar) en de rest van de wereld (2,24 dollar) blijven ver achter, wat anderzijds ook voor groeipotentieel zorgt.
De operationele winst steeg met 24,3 procent naar bijna 7,2 miljard dollar en nam dus minder snel toe dan de omzet. Daardoor daalde de operationele marge licht naar 41 procent tegenover 42 procent een jaar eerder. De gemiddelde belastingvoet lag met 17 procent ook hoger dan een jaar eerder (13%). Netto bleef er 6,1 miljard dollar over of 2,12 dollar per aandeel, een stijging met respectievelijk 18,6 en 20,5 procent.
De winstcijfers van de eerste jaarhelft gaven een vertekend beeld door de boete van 5 miljard dollar die Facebook moest betalen aan de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) wegens overtredingen van de privacywet. Facebook ligt nog altijd onder vuur wegens overtredingen van de privacy- en de concurrentiewetten. Facebook moet daarom fors investeren, want met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in aantocht moet een nieuw schandaal te allen prijze worden vermeden. Toch zal Facebook in tegenstelling tot Twitter geen politieke advertenties weigeren.
De extra middelen en mankracht voor privacybescherming zullen de uitgaven dit jaar met ruim de helft de hoogte injagen naar 46 tot 48 miljard dollar. Dat cijfer zal in 2020 toenemen naar 54 tot 59 miljard dollar. Facebook realiseerde in het derde kwartaal een vrije kasstroom van 5,63 miljard dollar. Er werden ook voor 1,2 miljard dollar eigen aandelen ingekocht. De technologiegroep had na het derde kwartaal 52,3 miljard dollar in kas en een langetermijnschuld van 9,1 miljard dollar.
Conclusie
Facebook blijft hoge groeicijfers halen dankzij een blijvende toename van het aantal gebruikers en advertenties. Daardoor blijft de waardering ondanks de recordkoers nog altijd redelijk. Toch is het in toenemende mate onzeker of die groei kan worden aangehouden nu de groep onder vuur ligt van de regelgevers en daardoor de uitgaven sterk ziet toenemen.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 193,15 dollar
Markt: Nasdaq
ISIN-code: US30303M1027
Ticker: FB US
Beurskapitalisatie: 550,8 miljard dollar
K/w 2019: 23
Verwachte k/w 2020: 26
Koersverschil 12 maanden: +34%
Koersverschil sinds jaarbegin: +47%
Dividendrendement: –
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier