Goud heeft stilaan bodem bereikt

De prestatie van goud is sterk afhankelijk van de valuta waarin de prijs wordt uitgedrukt.

Goud zette vorige week nieuwe dieptepunten neer, waarbij het laagste prijsniveau sinds februari 2010 werd bereikt. De prijsdaling sinds de start van dit jaar is daarmee opgelopen tot 10% in dollar (USD). Met nog amper vijf weken te gaan in 2015 lijkt het goud op weg naar het derde opeenvolgende verliesjaar, na negatieve rendementen van 28% in 2013 en 1,5% vorig jaar.

Valuta- en rentegevoelig

Die prestatie van het goud is wel sterk afhankelijk van de valuta waarin de prijs wordt uitgedrukt. Zo noteert goud in euro (EUR) nog altijd 3% hoger dan bij de start van 2015, terwijl er ook vorig jaar een positief rendement van 12,5% was. Dat verschil is uiteraard toe te schrijven aan de evolutie van de USD, die zowel vorig jaar als dit jaar flink duurder werd tegenover de meeste andere valuta. Zo zijn er voor het goud ook positieve rendementen in Canadese dollar (CAD) en Australische dollar (AUD).

De aanstaande renteverhoging in de Verenigde Staten wordt al zolang als alibi voor de aanhoudende goudprijsdalingen gebruikt dat het stilaan lachwekkend wordt. De term ‘tapering’, waarmee de Federal Reserve wilde aangeven dat een einde zou komen aan het extreem soepele monetaire beleid in de Verenigde Staten, werd voor het eerst in 2013 op de markt losgelaten. We zijn intussen meer dan twee jaar verder en de renteverhoging is er nog altijd niet, al lijkt het volgens de consensusverwachting in december dan toch eindelijk te gaan gebeuren (hoewel er voor september ook al een consensus was). Goud is, als niet-rentedragend actief, erg gevoelig voor hogere renteverwachtingen omdat die de opportuniteitskost voor het aanhouden van het metaal doen stijgen.

De fysieke goudmarkt blijft in deficit met zowel bij centrale banken als particulieren een hogere goudconsumptie. Aan de aanbodzijde zal de mijnproductie de komende jaren in het beste geval stabiel blijven. De huidige prijs dekt in veel gevallen de totale productiekosten niet. Gezien de lagere kapitaaluitgaven, wordt uitbreiden dus onmogelijk. Waar de bodem juist ligt, valt moeilijk te voorspellen, maar echt veraf kan die nu niet meer zijn.

Heel groot aanbod

We focussen ons in deze bijdrage op de hefboomproducten (turbo’s en aanverwante), maar weet dat er ook talrijke trackers bestaan (al dan niet met fysieke dekking) voor beleggers die verkiezen zonder hefboom te investeren. Het voordeel van goud als onderliggende waarde is dat het aanbod heel groot is. BNP Paribas Markets biedt op dit moment 28 turbo’s long aan met goud als onderliggende waarde. Daarbij lopen de hefbomen uiteen van 1,9 tot 26,6. BNP hanteert een spread die naargelang de turbo 3 of 4 eurocent bedraagt. ING heeft negen sprinters long in de aanbieding met hefbomen van 2,7 tot 25,9. Met 5 eurocent is de spread die ING hanteert wel hoger. Het kleinste verschil tussen aan- en verkoopkoers is te vinden bij Goldman Sachs Markets (GS Markets), die eerder dit jaar de turboproductlijn van ABN Amro overnam. De spread bij de vijftien turbo’s long van GS Markets bedraagt amper 2 eurocent.

De genoemde uitgevers bieden ook nog boosters (BNP), best sprinters (ING) en traders (GS) aan, waarbij het financieringsniveau gelijk is aan de stoploss. Daarmee zijn hogere hefbomen mogelijk, maar er is dan wel geen ingebouwd veiligheidsniveau. Hierna bespreken we vier gewone hefboomproducten. We herhalen dat bij edelmetalen de onderliggende waarde altijd de spotprice is en geen termijncontract. De stoploss kan, met andere woorden, ook buiten de Euronext-handelsuren worden bereikt.

Goud Turbo Long (laag risico)

Isin-code : NL0011048707

Munt : EUR

Financieringsniveau : 598,51

Referentieprijs : 1074

Stoploss : 609,7

Hefboom : 2,26

Koers : 44,87/44,89

Hefboomproducten hoeven niet per se erg risicovol te zijn. Bij deze turbo long van GS Markets, de op één na meest defensieve uit het gamma, ligt de actuele goudprijs 76% hoger dan de stoploss. Toch is de hefboom ruim twee keer zo hoog als bij een tracker. De kans is zo goed als onbestaande dat de goudprijs zo diep zal terugvallen.

Goud Turbo Long (gemiddeld risico)

Isin-code : NL0011048673

Munt : EUR

Financieringsniveau : 837,36

Referentieprijs : 1074

Stoploss : 853

Hefboom : 4,53

Koers : 22,40/22,42

Deze turbo long van dezelfde uitgever staat een trapje hoger op de risicoladder. Toch ligt ook hier de referentieprijs nog 26% boven het stoplossniveau. De hefboom ligt dubbel zo hoog als in het vorige voorbeeld. Een klim van de goudprijs naar de bovenkant van de tradingrange (1200 USD) zou de waarde van die turbo met meer dan de helft doen stijgen.

Goud Turbo Long (hoog risico)

Isin-code : NL0011048640

Munt : EUR

Financieringsniveau : 936,88

Referentieprijs : 1074

Stoploss : 954,4

Hefboom : 7,94

Koers : 12,74/12,76

De grens van 1000 USD is voor goud een belangrijke psychologische grens die al sinds het najaar van 2009 niet meer is doorbroken. Omdat de stoploss maandelijks naar boven wordt aangepast, kiezen we voor een stoplossniveau dat iets lager ligt. De afstand tot de huidige referentieprijs bedraagt nog 12,5%. De hoge hefboom is wel erg aantrekkelijk.

Goud Turbo Long (speculatief)

Isin-code : NL0011048608

Munt : EUR

Financieringsniveau : 1016,53

Referentieprijs : 1074

Stoploss : 1035,6

Hefboom : 19,6

Koers : 5,16/5,18

De jongste jaren werd door analisten al verschillende keren over een bodem gesproken, maar de realiteit is dat goud al sinds het najaar van 2011 in een dalende trend zit. Kiezen voor deze turbo is dan ook speculeren dat deze bodem deze keer wel erg dichtbij is. Met een verschil van minder dan 4% tussen referentieprijs en stoploss is dit hoe dan ook een keuze die enkel voor risicobewuste beleggers is weggelegd.

Partner Content