Goldcorp moet vertrouwen terugwinnen
2019 kan eigenlijk alleen maar beter worden voor Goldcorp. Maar na de ontgoochelingen van de voorbije kwartalen moet de goudproducent de investeerders weer voor zich innemen.
Goldcorp was na een aantal overnames uitgegroeid tot de vierde grootste goudproducent ter wereld, maar intussen is het teruggevallen naar de vijfde plaats. De activa van de groep bevinden zich allemaal op het Amerikaanse continent. Tot voor kort onderscheidde Goldcorp zich met een lage kostenstructuur maar dat is momenteel niet meer het geval. Het management pakte eind 2016 uit met een ambitieus 20/20/20-programma dat de productie en de reserves met 20 procent moet doen toenemen en de kosten met een vijfde moet doen dalen.
Terugblik op 2018
Het voorbije jaar was op nagenoeg alle gebieden een ontgoocheling. Begin 2018 werd nog een output van 2,5 miljoen troy ounce vooropgesteld, een fractie minder zijn dan de groepsproductie van 2017 (2,57 miljoen). De totale gemiddelde productiekosten werden op 800 dollar per troy ounce begroot. Maar na een heel matige eerste jaarhelft was vooral het derde kwartaal bar slecht. De output daalde met ruim een vijfde naar het laagste niveau in jaren. Dat had een negatieve impact op de kosten en bijgevolg ook op de kasstromen, waardoor Goldcorp in het rood dook. De productieprognose voor het volledige boekjaar werd verlaagd naar 2,28 miljoen troy ounce. Ook de kosten zullen hoger uitkomen.
Het tegenvallende kwartaal was het gevolg van de uitbreiding bij Peñasquito (Mexico). Daar werd een nieuwe verwerkingsinstallatie in gebruik genomen die twee kwartalen vroeger dan verwacht klaar was. Om een en ander te testen, wordt een nieuwe installatie in de beginfase vooral gevoed met ertsen met een laag goudgehalte. Ook Cerro Negro kreeg met een lagere productie af te rekenen. In het vierde kwartaal zal de output weer aantrekken en dalen de productiekosten op groepsniveau opnieuw. Na de verlaging van de jaarprognoses in oktober viel de koers het laagste niveau sinds 2002.
Verwachtingen voor 2019
De prognose voor kostenbesparingen is verhoogd naar 350 miljoen dollar. Daarvan is al 250 miljoen dollar gerealiseerd. Operationeel staat ook heel wat te gebeuren. Bij Eléonore is het Horizon 5 project afgerond, wat in 2019 tot een hogere productie zal leiden. Dat is ook het geval bij Cerro Negro, waar de Mariana Norte-uitbreiding de output zal verhogen. Bij Red Lake wordt de capaciteit van de verwerkingsinstallatie uitgebreid.
Op het gebied van exploratie is NuevaUnion (Chili) veelbelovend. Het gaat om een joint venture met Teck Resources, die zowel goud, koper als molybdeenreserves omvat. Het project zit nog in de fase van de haalbaarheidsstudie en er moet ook nog een milieuvergunning worden verkregen. Met de bouw van de mijn wordt ten vroegste in 2020 gestart. Het Norte Abierto-project combineert eveneens goud- en koperactiva en is een 50/50 joint venture met Barrick Gold. Het Coffee-project in het noordwesten van Canada (Yukon) zal ten vroegste in 2021 aan de productie bijdragen. Alle projecten gecombineerd, moeten de groepsreserves tegen 2021 opkrikken naar 60 miljoen troy ounce, tegenover 52,8 miljoen troy ounce nu.
Waarom een favoriet?
Afgezien van onvoorspelbare operationele tegenslagen, wat in de mijnbouwindustrie altijd een risico is, kan 2019 eigenlijk alleen maar beter worden. De nieuwe projecten zullen een gunstige impact hebben op de productie, terwijl tegelijk de kostenbasis zal dalen. We verwachten ook dat de goudprijs in 2019 voort aantrekt. De laatste weken van 2018 waren in dat opzicht bemoedigend. Zonder een hogere goudprijs kunnen goudmijnaandelen niet duurzaam stijgen. Gezien de talrijke ontgoochelingen van de voorbije kwartalen wacht het management de moeilijke taak het vertrouwen van de investeerders terug te winnen. De waardering is aan 0,6 keer de boekwaarde alvast weinig veeleisend.
Advies : koopwaardig
Risico : gemiddeld
Rating : 1B
Koers: 9,5 dollar
Ticker: GG US
ISIN-code: CA3809564097
Markt: New York Stock Exchange
Beurskapitalisatie: 8,3 miljard
K/w 2018: 158
Verwachte k/w 2019: 24
Koersverschil 12 maanden: -19%
Dividendrendement: 0,8%
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier