Goed instapmoment voor koffie
De koffieprijs is in september voor het eerst in meer dan tien jaar onder de psychologische grens van 1 dollar per pond gezakt. Nadien volgde een herstel, maar de jongste weken staat de koffieprijs opnieuw onder druk.
Aan de aanbodzijde is Brazilië de grootste producent, gevolgd door Vietnam en Colombia. In het lopende oogstjaar 2018/2019 zal er voor het derde jaar op rij een overschot zijn. Dat is vooral het gevolg van enkele recordopbrengsten in Brazilië. Aanvankelijk werd een kleinere oogst voorspeld als gevolg van El Niño. Dat weerfenomeen zorgt in Brazilië normaal voor lange periodes van droogte, maar het effect is dit jaar veel minder sterk dan klimatologen hadden voorspeld. De goedkope Braziliaanse real is een ander element. Lokale koffieboeren worden bij de export van hun producten in dollar betaald, terwijl de productiekosten in real worden afgerekend. De goedkope munt is dus een stimulans om meer koffie uit te voeren. De globale koffievoorraden bevinden zich daardoor op het hoogste niveau sinds 2014.
Onhoudbare situatie
Maar die situatie is niet houdbaar. In Colombia en de Centraal-Amerikaanse koffielanden ligt de marktprijs onder de productiekostprijs. Ook in Brazilië is de kritische grens stilaan bereikt en Vietnamese boeren wachten nu al met verkopen omdat de prijs te laag is. Bij landbouwgrondstoffen lossen fysieke overschotten door de marktwerking vanzelf op en dat gaat vaak sneller dan verwacht. Op korte termijn is de bodem onmogelijk te voorspellen, maar prijzen onder 1 dollar per pond vormen een goed instapmoment voor koffie.
Gevarieerd aanbod
Beleggers kunnen via trackers of hefboomproducten inspelen op een stijging van de koffieprijs. De Amerikaanse ETF’s op koffie zijn sinds vorig jaar niet meer verhandelbaar, maar er zijn wel enkele Europese varianten beschikbaar. De ETFS Coffee schaduwt de evolutie van de koffieprijs en noteert op de Duitse Xetra-beurs met ISIN-code DE000A0KRJT2 en tickersymbool OD7B. Op de beurs van Milaan noteert een identieke tracker met ISIN-code GB00B15KXP72 en tickersymbool COFF. De jaarlijkse beheersvergoeding bedraagt in beide gevallen 0,54 procent. Bij de uitgevers van hefboomproducten heeft enkel Commerzbank enkele turbo’s long met koffie als onderliggende waarde in het gamma. Een defensieve keuze is bijvoorbeeld de turbo met ISIN-code DE000CJ3SSF3 en tickersymbool C2M3Z die op Euronext Amsterdam noteert. De onderliggende waarde van die turbo is het koffietermijncontract voor levering in mei. De stop-loss ligt net onder de grens van 70 dollarcent, wat ten opzichte van het huidige prijsniveau voor een voldoende grote veiligheidsmarge zorgt. De hefboom van deze turbo bedraagt 3,3.
Derivatives
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier