Freeport-McMoRan

De koersdaling met 70% van de voorbije twaalf maanden heeft het aandeel van Freeport-McMoRan nu wel erg goedkoop gemaakt.

De Amerikaanse grondstoffenspeler Freeport-McMoRan (ticker FCX) kreeg nog rakere klappen dan de meeste sectorgenoten. Van een beurskapitalisatie van 55 miljard USD in 2010 blijft nog amper 5 miljard USD over, terwijl de schuldpositie opliep van 5 naar 20,4 miljard USD eind 2015. De problemen begonnen in 2013 met de omstreden overname ter waarde van 9 miljard USD van Plains Explorations, waardoor de groep weer actief werd in de Amerikaanse olie- en gassector. De afsplitsing en zelfs de verkoop van de olie- en gasdivisie wordt bestudeerd. Maar bij de jaarcijfers haalde CEO Richard Atkerson volledig bakzeil door te stellen dat ook alle andere activa te koop staan. Bedoeling is hiermee zo snel mogelijk de schuldenlast met 5 tot 10 miljard USD terug te dringen. Op Plains Explorations alleen werd in het derde en vierde kwartaal liefst 3,7 miljard USD afgeschreven. Vorig jaar bedroeg de olie- en gasproductie 51,3 miljoen vaten olie-equivalenten.

Freeport-McMoRan blijft op de eerste plaats de grootste onafhankelijke, beursgenoteerde koperspeler ter wereld. Met in 2015 een verkocht volume van 4 miljard pound koper. Die koperprijs is echter in vier jaar tijd meer dan gehalveerd. In 2011 werd nog 5 USD per aandeel winst gemaakt. De huidige beurskoers ligt lager. Verder is het bedrijf een respectabele goudproducent, met een productiecijfer van 1,26 miljoen ounce vorig jaar. Bijkomend is Freeport-McMoRan ook met 92 miljoen pound in 2015 de grootste producent ter wereld van molybdeen (cruciaal metaal om staal sterker, corrosiebestendiger en beter bestand tegen temperatuurschommelingen te maken).

Freeport-McMoRan kan wel een fraaie geografische spreiding voorleggen, met activiteiten op vier continenten. De Amerikaanse groep met hoofdzetel in Phoenix, Arizona beschikt in de Verenigde Staten over zeven kopermijnen en één specifieke molybdeenmijn (Henderson in Colorado). In Latijns-Amerika heeft Freeport twee kopermijnen, Cerro Verde in Peru en El Abra in Chili. In Azië zijn alle activiteiten geconcentreerd in Indonesië. Het Grasberg-project is een mijnbouwcomplex van absoluut wereldformaat. Grasberg omvat de grootste koper- en goudreserve ter wereld. Het levert ook bijna de volledige goudproductie. In Afrika is de productie nog maar enkele jaren geleden opgestart met het Tenke Fungurume-project in Congo. Verder is er een beperkte kobaltproductie.

Voor dit jaar mikt de groep op een koperproductie van 5,1 miljard pound, een goudproductie van 1,8 miljoen ounce goud en een productie van 73 miljoen pound molybdeen. Voor de olie- en gasproductie wordt dit jaar gemikt op 57,6 miljoen vaten olie-equivalenten. Vorig jaar was een annus horribilis. Mede door zware afschrijvingen was er een nettogroepsverlies van 13,38 miljard USD of 11,31 USD per aandeel, tegenover -1,26 USD per aandeel voor 2014. De omzet liep met 26% terug, tot 15,88 miljard USD.


Conclusie

De 70%-koersdaling alleen al de voorbije twaalf maanden heeft Freeport-McMoRan nu wel erg goedkoop gemaakt, tegen 0,5 keer de boekwaarde, 0,4 keer de omzet en zes keer de verwachte verhouding ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda) 2016. Maar de hoge schuldenlast maakt dit aandeel enkel voorbehouden voor zeer risicobewuste beleggers.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Partner Content