Facebook ligt onder vuur van de regelgevers

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Facebook kreeg met schandalen af te rekenen, maar blijft desondanks groeien. De aandeelhouders hebben alle reden om tevreden te zijn.

Het aantal gebruikers stijgt gestaag. Facebook telde in het tweede kwartaal 1,59 miljard dagelijks actieve gebruikers, 8 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal maandelijks actieve gebruikers groeide even snel, naar 2,41 miljard.

Het Facebook-platform bestaat, behalve uit het sociaal netwerk, ook uit Instagram, Whatsapp en Messenger. Het volledige platform telt volgens een eigen schatting van Facebook dagelijks 2,1 miljard gebruikers die een of meer onderdelen gebruiken. Instagram rondde eerder al de kaap van 1 miljard dagelijkse gebruikers. Messenger gaat daarboven met 1,3 miljard en Whatsapp haalt zelfs 1,5 miljard.

De prijs per advertentie daalde in het tweede kwartaal met 4 procent, maar een hoger aantal advertenties compenseerde dat. Daardoor klom de groepsomzet met 27,7 procent op jaarbasis naar 16,89 miljard dollar. Dat is 400 miljoen dollar boven de consensusprognose. Bijna de helft van die omzet komt uit de Verenigde Staten, een kwart uit Europa. Er is een groot verschil tussen de omzet per gebruiker in de verschillende regio’s.

Facebook verdiende tussen april en juni gemiddeld 7,05 dollar per gebruiker, tegenover 5,97 dollar een jaar eerder en 6,42 in het eerste kwartaal. Op een Europese gebruiker verdient Facebook gemiddeld ruim de helft meer (10,7 dollar), op een Amerikaanse gebruiker zelfs bijna vijf keer zoveel (33,27 dollar). Azië (3,04 dollar) en de rest van de wereld (2,13 dollar) halen het groepsgemiddelde sterk naar beneden, maar bieden wel veel groeipotentieel.

Het winstcijfer geeft een vertekend beeld door de boete die Facebook kreeg van de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) wegens overtredingen van de privacywet. Facebook betaalde in het eerste kwartaal al 3 miljard dollar en in het tweede kwartaal nog eens 2 miljard. Daardoor daalde de operationele winst (ebit) met ruim een vijfde, naar 4,63 miljard dollar, en kromp de ebit-marge naar 27 procent. Exclusief de boete bedroeg de ebit-marge 39 procent, wat boven de verwachtingen was. Ook de aangepaste nettowinst lag met 1,99 dollar 12 dollarcent boven de consensus.

De boete van 5 miljard dollar, de hoogste ooit voor een technologiebedrijf, is financieel geen probleem voor Facebook. De groep realiseerde alleen al in het tweede kwartaal een vrije kasstroom van 4,84 miljard dollar. Dat brengt het totaal over de eerste jaarhelft op 10,2 miljard, bijna 30 procent meer dan een jaar eerder. Facebook beschikt nu over een cashpositie van 48,6 miljard dollar. Daar staat een schuld van 7,8 miljard dollar tegenover. Het blijft niet bij een boete, want Facebook moet ook een comité oprichten dat periodiek aan de FTC moet rapporteren over de voortgang van de privacybescherming. Dat vergt extra middelen en mankracht, wat de groei van het producten- en dienstenaanbod kan vertragen. De FTCstartte intussen ook een onderzoek naar een mogelijke schending van de mededingingswetgeving. De lancering van de digitale munt Libra belooft door de tegenkanting van overheden en banken eveneens een moeilijke bevalling te worden.


Conclusie

Los van alle ruis blijft het bedrijfsmodel van Facebook werken, en wel beter dan ooit. Zowel de gebruikersbasis als de advertentie-inkomsten blijven toenemen, wat aanhoudend hoge kasstromen garandeert. Een factor van onzekerheid is de toenemende regelgeving, die niet alleen de kosten omhoog kan jagen, maar ook de reclame-inkomsten onder druk kan zetten. Overheidsmaatregelen zijn de grootste bedreiging voor Facebook. De waardering is, rekening houdend met de groei, niet exuberant, maar het aandeel noteert wel niet ver onder de historische recordkoers.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 181,73 dollar

Markt: Nasdaq

ISIN-code: US30303M1027

Ticker: FB US

Beurskapitalisatie: 518,5 miljard dollar

K/w 2018: 22,5

Verwachte k/w 2019: 21

Koersverschil 12 maanden: -2%

Koersverschil sinds jaarbegin: +39%

Dividendrendement: –

Partner Content