Facebook is de zwakste van de FAANG’s

© .
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Facebook zit in een weinig benijdenswaardige positie. De groei vertraagt en het sentiment bij de investeerders is negatief. Het blijft wel nog altijd geliefd bij adverteerders.

Facebook heeft de bedenkelijke eer dat het van de zogenoemde FAANG-bedrijven dit jaar de slechtste beursprestatie neerzet. Het aandeel viel met 27 procent terug naar het laagste niveau in meer dan twee jaar. Het bedrijf ligt van alle kanten onder vuur door privacyschandalen en beschuldigingen van inmenging in verkiezingen. Daarnaast zijn er strubbelingen aan de top en is de ontevredenheid bij de werknemers groot. Na de tegenvallende cijfers van het tweede kwartaal hebben ook de aandeelhouders de handdoek gegooid. Facebook bleef voor het eerst sinds 2015 achter op de verwachtingen. Sindsdien gaat het met het aandeel van kwaad naar erger.

Facebook bestaat uit vier platformen: de sociaalnetwerksite Facebook, Instagram (gekocht voor 1 miljard dollar in 2012), WhatsApp (gekocht voor 19 miljard dollar in 2014) en de berichtendienst Messenger. Op dit moment komt het overgrote deel van de omzet van Facebook. WhatsApp telt 1,5 miljard gebruikers, maar het blijkt erg moeilijk er geld aan te verdienen. Dat lukt bij Instagram iets beter, al is er nog veel werk aan de winkel. Facebook moet er zich voor hoeden gebruikers niet voor het hoofd te stoten met te veel advertenties.

De groep boekte in het derde kwartaal een omzet van 13,73 miljard dollar. Dat is een derde meer dan een jaar eerder, maar een toename met slechts 3,7 procent tegenover het tweede kwartaal. De kosten stegen een stuk sneller dan de omzet (+53%). Die trend tekent zich al enkele kwartalen af. De juridische uitgaven en de kosten voor beveiliging rijzen de pan uit. Door de kostenstijging bleef de toename van de bedrijfswinst (5,78 miljard dollar) in het derde kwartaal beperkt tot 13 procent. Op kwartaalbasis was er zelfs een daling met 1,4 procent. De operationele marge daalde voor het derde kwartaal op rij en bedraagt nu 42 procent, tegenover 44 procent in het tweede kwartaal en zelfs 50 procent een jaar eerder. De nettowinst klom met 11 procent naar 1,76 dollar per aandeel, wat 20 dollarcent onder de verwachtingen was.

Facebook telde in het derde kwartaal 1,495 miljard gebruikers die dagelijks actief zijn. Dat is 9 procent meer dan vorig jaar en 1,6 procent meer dan in het tweede kwartaal. Alle platformen van de groep samen tellen 2 miljard dagelijkse gebruikers. In Europa was er een lichte achteruitgang, maar in de Verenigde Staten en Canada bleef het aantal gebruikers stabiel. Facebook groeit vooral in regio’s waar de gemiddelde omzet per gebruiker nog laag is. De gemiddelde omzet per gebruiker bedraagt nu 6,09 dollar. In Europa (8,82 dollar) en vooral de Verenigde Staten (27,61 dollar) ligt dat cijfer veel hoger.

In het lopende vierde kwartaal zal de omzet trager vooruitgaan dan in de voorbije verslagperiode. De consensus gaat uit van een groei met ongeveer 25 procent. De uitgaven zullen niet afnemen, wat een verdere druk op de marges impliceert. Facebook verwacht voor 2019 een groei van de uitgaven met ongeveer de helft, waardoor die uitkomen op 40 à 50 procent van de omzet. Ondanks de hogere kosten boekte de groep een vrije kasstroom van 4,1 miljard dollar. Dat brengt het totaal sinds begin 2018 op iets meer dan 12 miljard dollar. Facebook is zo goed al schuldenvrij en beschikte na het einde van het derde kwartaal over 41,2 miljard dollar aan liquiditeiten.


Conclusie

Facebook zit in een weinig benijdenswaardige positie. De groei vertraagt en het sentiment bij de investeerders is negatief. Daardoor kan de koers van het aandeel op korte termijn nog zakken. Facebook blijft wel nog steeds geliefd bij adverteerders. Het genereert hoge kasstromen en staat financieel sterk. We vinden het wel nog te vroeg om al in te stappen.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 132,43 dollar

Markt: Nasdaq

ISIN-code: US30303M1027

Ticker: FB US

Beurskapitalisatie: 381,1 miljard dollar

K/w 2017: 18

Verwachte k/w 2018: 15

Koersverschil 12 maanden: -27%

Koersverschil sinds jaarbegin: -27%

Dividendrendement: –

Partner Content