Engie is een miskend koopje
Engie heeft veel werk verzet om de resultaten meer voorspelbaar te maken en meer opwaarts potentieel te geven. Maar die transformatie heeft zich nog niet vertaald in een hogere koers.
De aandeelhouders lusten nog niet veel pap van de nieuwe strategie van Engie, maar precies daarom zijn er kansen voor de geduldige belegger. Engie heeft de voorbije jaren veel werk verzet om de resultaten meer voorspelbaar te maken en meer opwaarts potentieel te geven. De bedrijfswinst heeft de bocht al genomen. In de periode 2013-2015 daalde de courante bedrijfswinst elk jaar, maar in de periode 2016-2018 was er elk jaar een stijging. De koers reflecteert die inspanningen nog niet, want met een koerswinst-verhouding van 13 en een ondernemingswaarde van ongeveer 6 keer de bedrijfscashflow houden beleggers nog geen rekening met de mogelijkheden van het nieuwe Engie. Het management heeft wel al voldoende vertrouwen in de nieuwe strategie om voor het eerst in jaren een winstprognose op middellange termijn te schetsen. De bedrijfscashflow zou tot 2021 met 3,5 à 6 procent per jaar stijgen. De bedrijfswinst zou met 6,5 à 8,5 procent per jaar aandikken en het rendement op ingezet kapitaal zou moeten stijgen van 7,4 procent in 2018 naar dicht tegen 10 procent in 2021.
Als Engie die prognose kan waarmaken, is het aandeel een koopje. Bovendien is de kans dat de prognoses realiteit worden vrij groot door het gedaalde risicoprofiel van de business. In 2018 kwam 93 procent van de inkomsten uit activiteiten die gereguleerd zijn of ingedekt via contracten. In 2015 was dat percentage nog 71 procent en waren de resultaten nog meer de speelbal van volatiele grondstoffenmarkten. De groei van de bedrijfswinst moet de volgende drie jaar vooral komen van de dienstverlening aan bedrijven en gezinnen, en van de elektriciteitswinning uit hernieuwbare energie. De bedrijfswinst uit netwerkinfrastructuur blijft veeleer stabiel, vooral door nieuwe regelgeving in Frankrijk vanaf 2020. De bedrijfswinst uit thermische centrales zal verder dalen, vooral door verdere desinvesteringen in dat domein.
De Belgische kerncentrales blijven de joker in het kaartspel van Engie. In 2018 draaiden die centrales maar 52 procent van de tijd, wat Engie 1,1 miljard euro bedrijfswinst kostte. Engie hoopt dat de centrales dit en volgend jaar voor bijna 80 procent operationeel zijn, en tegen 2021 zelfs voor 93 procent. Dan zouden de kerncentrales geen hap meer nemen uit de bedrijfswinst, wat op zich al een hele vooruitgang is. Zonder de problemen met de kerncentrales zou de verbeterende winstgevendheid van de groep vorig jaar al aan de oppervlakte zijn gekomen.
Engie sloot 2018 af met een stabiele bedrijfscashflow. De betere prestaties in de groeisegmenten van hernieuwbare energie en dienstverlening werden opgegeten door ongunstige wisselkoersen, de verloren winstbijdrage van desinvesteringen en de verliezen van de Belgische kerncentrales. Bij gelijke omvang en bij gelijke wisselkoersen steeg de bedrijfscashflow met 5 procent. Dit jaar zouden de cashflow en de recurrente nettowinst moeten aanknopen met de beloofde beperkte groei. De cashflow is royaal genoeg om, na financiering van de netto-investeringen en het dividend, de schuldenlast verder af te bouwen tot minder dan 2,5 keer de bedrijfscashflow. Vanaf 2019 zal Engie een nieuw dividendbeleid voeren, waarbij 65 à 75 procent van de netto recurrente winst wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Dat zou een dividend van ongeveer 0,78 euro per aandeel opleveren, of een dividendrendement van 5,9 procent bruto.
Conclusie
De transformatie van Engie heeft zich nog niet vertaald in een hogere koers. De resultaten worden nochtans beter voorspelbaar, met de belofte van een bescheiden maar gestage winstgroei in de volgende jaren. De problemen met de Belgische kerncentrales verbergen voorlopig het nieuwe elan, waardoor ook de waardering nog aan de ketting blijft. Vanaf dit jaar kan daar verandering in komen. We herhalen het koopadvies.
Advies: kopen
Risico: laag
Rating: 1A
Koers: 13,2 euro
Ticker: ENGI
ISIN-code: FR0010208488
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 32,4 miljard euro
K/w 2018: 14
Verwachte k/w 2019: 13
Koersverschil 12 maanden: -5%
Koersverschil sinds jaarbegin: +6%
Dividendrendement: 5,9%
Aandelen Europa
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier