Eindelijk weer groei voor BP

© Kanaal Z
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het voorbije decennium was niet vriendelijk voor de aandeelhouders van BP, maar de voorbije jaren is de oliereus weer rechtgekrabbeld.

Door de olieramp in de Golf van Mexico in 2010 moest BP verschillende activa gedwongen verkopen. Minder activa betekent ook een lagere productie en dus minder omzet en lagere kasstromen. Van grote overnames was al helemaal geen sprake. Nadien kwam daar een forse correctie van de olieprijs bovenop. Sinds 2014 is de olieprijs niet meer boven de grens van 100 dollar per vat gestegen.

De voorbije drie jaar gaf het nog 14 miljard dollar uit aan herstelbetalingen. Toch kunnen de aandeelhouders van de energiegroep stilaan weer vooruitkijken. BP presteerde in de drie maanden tot oktober voor het zevende kwartaal op rij boven de verwachtingen. De onderliggende nettowinst verdubbelde op jaarbasis naar 3,84 miljard dollar en lag daarmee flink boven de consensusprognose (3,1 miljard). BP ontving in het derde kwartaal gemiddeld iets minder dan 70 dollar per vat. Toch ligt de winst per aandeel dankzij de kostenbesparingen nu hoger dan in 2014, toen een vat olie meer dan 100 dollar kostte.

Rekening houdend met onderhoud en tijdelijke productieonderbrekingen steeg de output met 6,8 procent op jaarbasis naar 2,46 miljoen vaten per dag. Het belang in het Russische Rosneft (19,75%) leverde bijkomend 1,2 miljoen vaten op. BP beschikt momenteel over een pijplijn van zestien projecten. Het management verwacht dat de output tegen 2021 met 900.000 vaten toeneemt.

BP kocht vorig jaar ook de schalie-activiteiten van BHP Billiton in de Verenigde Staten voor 10,5 miljard dollar. De geïntegreerde energiegroep had aan het einde van het derde kwartaal nog een nettoschuld van 39,2 miljard dollar. Dat komt overeen met een schuldgraad van 27,5 procent. BP wil die tegen eind dit jaar rond 25 procent doen uitkomen, pal in het midden van de vooropgestelde vork van 20 tot 30 procent. Toch is de kans groot dat dat cijfer op korte termijn eerst nog wat toeneemt. BP besliste namelijk de overname van de schalie-activiteiten van BHP volledig in liquiditeiten te betalen.

Aanvankelijk was het plan de helft van de overnamesom in aandelen te betalen. Maar nieuwe aandelen verwateren het belang van de bestaande aandeelhouders. Het was daarom de bedoeling die nieuw uit te geven aandelen nadien terug te kopen in het kader van het inkoopprogramma. Maar omdat dat te omslachtig is en BP toch toegang heeft tot goedkoop krediet, koos het ervoor de volledige som cash te betalen. Het programma van aandeleninkoop blijft overigens lopen. In combinatie met lagere kasstromen door de forse daling van de energieprijzen in het vierde kwartaal kan de schuldgraad daarom tijdelijk boven 30 procent uitkomen.

Ter compensatie zal BP de inkomsten uit het afstoten van overtollige activa (geschat op 5 tot 6 miljard dollar) gebruiken om schulden af te bouwen. BP mikt tegen 2021 op een vrije kasstroom tussen 14 en 15 miljard dollar per jaar. Die prognose gaat uit van een olieprijs van 55 dollar per vat (Brent). Elke stijging of daling van die prijs met 10 dollar heeft een impact van 9 miljard dollar op de vrije kasstroom. Na de dividendverhoging van vorig jaar, de eerste sinds 2014, ligt het rendement van BP hoger dan dat van Shell en Total. De Amerikaanse sectorgenoten keren traditioneel nog minder uit en worden ook duurder gewaardeerd.


Conclusie

BP doet het operationeel goed en heeft grote en beloftevolle projecten in de pijplijn. Die moeten de productie de komende jaren weer doen toenemen. Op korte termijn is de koersprestatie wel afhankelijk van de olieprijs en die evolueert de voorbije maanden niet in de goede richting. Het vierde kwartaal zal dan ook een heel stuk minder zijn met lagere kasstromen en een schuld die door de recente overname tijdelijk weer zal toenemen. Het dividend en de aandeleninkoop komen echter niet in gevaar.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 519,8 pence

Ticker: BP.LN

ISIN-code: GB00007980591

Markt: London Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 106,1 miljard pond

K/w 2018: 15

Verwachte k/w 2019: 13

Koersverschil 12 maanden: +5%

Dividendrendement: 6,2%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content