Eerste barsten in het pantser van Apple

Het logo van Apple aan de Apple Store in Los Angeles. © REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het gaat iets minder goed dan we gewoon zijn van Apple. De tegenvallende prognoses en de waarschuwingssignalen uit de technologiesector zijn daarvan een illustratie.

Tot enkele weken geleden was er nog geen vuiltje aan de lucht voor de aandeelhouders van Apple. De beurswaarde doorbrak in de zomer de magische grens van 1000 miljard of 1 biljoen dollar. Begin oktober piekte de koers op meer dan 232 dollar nadat enkele nieuwe versies van het sterproduct iPhone op de consumenten werden losgelaten.

Maar bij de publicatie van de kwartaalcijfers enkele weken later kwamen de eerste barsten in het pantser. De cijfers over de periode van juli tot september voldeden nog aan de verwachtingen, maar de prognoses voor het lopende kwartaal bleven onder de consensus. De groepsomzet van 62,9 miljard dollar (+19,6% op jaarbasis) lag 1,4 miljard dollar boven de verwachtingen. De winst per aandeel kwam uit op 2,91 dollar tegenover een prognose van 2,78 dollar. Maar de omzetverwachting voor het eerste kwartaal van het nieuwe fiscaal boekjaar (89 tot 93 miljard dollar) lag aan de onderkant van de prognoses. Dat was ook het geval voor de marges.

Daarnaast viel de beslissing van het management niet langer het aantal verkochte eenheden te publiceren niet in goede aarde. Apple argumenteert dat die cijfers niet langer relevant zijn. Een vreemde redenering, want analisten en investeerders hebben nooit te veel informatie om beslissingen op te baseren. Zonder individuele verkoopcijfers wordt het ook niet langer mogelijk de gemiddelde verkoopprijs per eenheid te berekenen. Misschien wil Apple daarmee vermijden dat concurrenten te veel informatie krijgen.

De beslissing komt op een moment dat de iPhone-verkoop op jaarbasis nauwelijks groeide, ondanks de introductie van enkele nieuwe modellen. De iPhone-verkoop lag met 46,9 miljard dollar onder de verwachte 47,5 miljard. De gemiddelde verkoopprijs klom naar 793 dollar tegenover een verwachte 751 dollar. Het nieuws dat verschillende toeleveranciers hun prognoses verlaagden, deed de onzekerheid over de iPhone-verkoop toenemen. Ook het aantal verkochte eenheden van de Mac en de iPad kwam op jaarbasis lager uit.

De dienstenafdeling presteerde wel goed, al bleef de groei exclusief boekhoudkundige effecten beperkt tot 17 procent op jaarbasis tegenover 31 procent in het vorige kwartaal. De gecombineerde omzet van de AppStore, Apple Pay, iCloud, Apple Music en Apple Care bedroeg 10 miljard dollar. Verontrustend is wel dat ondanks het hogere aandeel van diensten in de omzet de winstmarge op groepsniveau niet toeneemt. Die bleef nagenoeg stabiel op 38,2 procent.

Apple had aan het einde van het fiscaal boekjaar 2018 een nettocashpositie van 123 miljard dollar. Dat komt overeen met bijna 26 dollar per aandeel. Apple kocht in het vierde kwartaal voor 19,4 miljard dollar eigen aandelen in. Dat werd aangevuld met dividenduitkeringen ter waarde van 3,5 miljard dollar. Apple liet over het volledige boekjaar op die manier 89,2 miljard dollar terugvloeien naar de aandeelhouders. Het dividend blijft ongewijzigd, maar het is de bedoeling dat op termijn de volledige cashpositie wordt uitgekeerd. Apple zal in het kader van de belastinghervorming in de VS vanaf het lopende boekjaar minder belastingen betalen, wat een positieve impact zal hebben op de winst.


Conclusie

Ondanks de aanhoudend hoge kasstromen gaat het operationeel iets minder goed dan we gewoon waren van Apple. De tegenvallende prognoses en de waarschuwingssignalen uit de technologiesector zijn daarvan een illustratie. De hoge aandeelhoudersvergoedingen beperken het neerwaartse koersrisico. Apple is niet overdreven duur, maar maakt gezien de bescheiden groei geen aanspraak op een hogere waardering.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 194,17 dollar

Markt: Nasdaq

Ticker: AAPL US

ISIN-code: US0378331005

Beurskapitalisatie: 921,4 miljard dollar

K/w 2018: 16

Verwachte k/w2019: 14,5

Koersverschil 12 maanden: +13%

Koersverschil sinds jaarbegin: +13%

Dividendrendement: 1,5%

Partner Content