Dispuut met Apple weegt op Qualcomm
Er hangen veel onzekerheden rond Qualcomm, en daar hebben de financiële markten een hekel aan. Maar heel wat slecht nieuws zit al in de koers verrekend.
De beurskoers van Qualcomm staat al meer dan een jaar onder druk. Sinds begin 2017 daalde het aandeel met 22 procent, terwijl de Nasdaq-technologie-index in die periode 18 procent hoger klom. Het bedrijfsmodel van de groep staat onder druk. Dat weegt niet alleen op korte termijn op de inkomsten, maar veroorzaakt ook grote onzekerheid over de toekomst van het bedrijf. Qualcomm beschikt over een halfgeleiderafdeling die chips voor mobiele communicatie ontwerpt en produceert. Daarnaast is er een licentieafdeling waarin de intellectuele eigendommen zijn ondergebracht. Qualcomm rekent aan fabrikanten van mobiele toestellen royalty’s of vergoedingen aan voor het gebruik van die patenten.
De halfgeleiderafdeling doet het niet zo slecht, met een omzetstijging van 5 procent naar 4,1 miljard dollar in de jongste verslagperiode. De marges staan wel onder druk door de toenemende concurrentie van onder meer Intel en MediaTek. Daarnaast ontwikkelen grote fabrikanten zoals Apple en Samsung steeds meer chips intern. Niettemin blijft Qualcomm een dominante speler in dat segment. Het management ziet wel in dat meer moet worden ingezet op diversificatie.
De geplande overname van NXP Semiconductor past in die strategie. Dat Nederlandse bedrijf is de marktleider in halfgeleiders voor auto’s en het produceert chips voor uiteenlopende industriële toepassingen. De combinatie van Qualcomm en NXP zou de derde grootste halfgeleiderproducent ter wereld vormen, na Intel en Samsung. Maar de overname van NXP is nog niet rond. De Europese mededingingsautoriteiten stelden nog extra vragen, waardoor de goedkeuring vertraging oploopt. Bij NXP bouwde Elliott Management een participatie van 6 procent op. Die activistische aandeelhouder wil dat Qualcomm meer geld op tafel legt.
Die problemen zijn klein bier in vergelijking met wat zich bij de licentieafdeling afspeelt. Die tekent voor slechts een kwart van de omzet, maar wel voor 87 procent van de winst. Begin dit jaar stopte Apple met licentiebetalingen aan Qualcomm en het eist een schadevergoeding uit ongenoegen over de manier waarop de licentiekosten worden berekend. Qualcomm hanteert de verkoopprijs van de toestellen als basis en rekent daar gemiddeld 2 tot 3 procent royalty’s op aan. Het gevaar is dat Apple navolging van andere fabrikanten krijgt. Vorige maand gaf een federale rechtbank in Californië toestemming aan Apple om de betaling van royalty’s te schorsen, zolang er geen uitspraak ten gronde is over het dispuut. In het derde kwartaal daalde de omzet uit licenties met maar liefst 42 procent op jaarbasis naar 1,17 miljard dollar.
Qualcomm verhoogde eerder dit jaar zijn kwartaaldividend met 7,5 procent. Het technologiebedrijf trekt op jaarbasis ongeveer 3,4 miljard dollar uit voor die dividendbetalingen. In het derde kwartaal van het fiscale boekjaar 2017 was de vrije kasstroom wel voor het eerst in twee jaar negatief. Toch blijft de groep financieel gezond. Na de overname van NXP beschikt Qualcomm nog over een nettokaspositie van 15,9 miljard dollar.
Conclusie
Er hangen veel onzekerheden rond Qualcomm, en daar hebben de financiële markten een hekel aan. Dat verklaart de slechte prestatie van het aandeel. We denken dat heel wat slecht nieuws al in de koers verrekend zit. Het aandeel is tegen amper 12 keer de verwachte winst goedkoop. Op korte termijn blijft de koersvolatiliteit hoog. Koopwaardig voor de lange termijn.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Munt: Amerikaanse dollar
Markt: New York Stock Exchange
Beurskapitalisatie: 75,9 miljard dollar
K/w 2016: 11,5
Verwachte k/w 2017: 12
Koersverschil 12 maanden: -15%
Koersverschil sinds jaarbegin: -22%
Dividendrendement: 4,4%
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier