Dip bij McEwen Mining biedt kansen
McEwen Mining prijkt op de favorietenlijst voor dit jaar, al is de start niet denderend.
De naam McEwen Mining verwijst naar de naam van de stichter, de CEO en de hoofdaandeelhouder, Robert McEwen. Hij investeerde tot nog toe 161 miljoen dollar en bezit 24 procent van de aandelen. De 66-jarige McEwen is een levende legende in de goudsector omdat hij in 1993 Goldcorpstichtte en er in anderhalf decennium de beurskapitalisatie deed oplopen van 50 miljoen naar 8 miljard dollar. McEwen Mining heeft vier producerende mijnen (El Gallo, San José, Black Fox en Gold Bar dat in de opstartfase zit), een project in ontwikkeling (Lexam VG Gold) en een kans in koper (Los Azules).
Het beste nieuws van het afgelopen jaar was de aankondiging van de verlenging van de El Gallo-goudmijnin Mexico. Zonder ingrepen en investeringen loopt de productie van die mijn stilaan op zijn einde. Maar een nieuwe haalbaarheidsstudie laat een verlenging met twaalf jaar toe met een jaarlijkse productie van 47.000 troy ounce goudequivalenten. Dat is vergelijkbaar met de huidige productie. De eerste fase van dat Fenix-project om de productie te verlengen vereist een investering van 41 miljoen dollar.
De productiecijfers van El Gallo lagen in het vierde kwartaal een pak lager dan in hetzelfde kwartaal van 2017 (van afgerond 20.000 naar 5600 troy ounce). Ook de prognose voor 2019 ligt er laag met 13.000 troy ounce, amper een derde van het voorbije jaar. Pas na de uitvoering van werken voor de productieverlenging kan de productie hier omhoog. De lagere productie van El Gallo werd vorig jaar ruimschoots goedgemaakt door het in 2017 voor 35 miljoen dollar overgenomen goudmijncomplex Black Fox in het Canadese Timmins. Dat had in 2018 een jaarproductie in de buurt van 50.000 troy ounce. Eind februari werd ook de productie van het Gold Bar-project opgestart. Daar zit de groei voor 2019 met een verwachte productie van 55.000 troy ounce goud dit jaar, wat de grootse bijdrage tot de groepsproductie moet vormen.
De totale productie goudequivalenten vorig jaar kwam uit op ruim 175.000 of boven de eigen prognose van 171.000 goudequivalenten. Voor dit jaar bedraagt de prognose 210.000, de eerste stap richting het doel van 250.000 goudequivalenten tegen 2021 of bijna 50 procent meer dan het cijfer van 2018. Maar of het productiecijfer voor dit jaar haalbaar is, is twijfelachtig geworden. Er waren de voorbije weken operationele problemen bij Black Fox en ook de opstart van Gold Bar verloopt niet zonder slag of stoot. Dat zal leiden tot een lager dan verwachte productie in de eerste drie maanden en deed het management het kwartaaldividend schrappen.
Het jaarverlies van -44,9 miljoen dollar of -0,13 dollar per aandeel was een teleurstelling. Niet alleen omdat het verlies 2 dollarcent meer was dan verwacht, maar ook een stuk meer was dan de -10,6 miljoen dollar in 2017 (-0,03 per aandeel). Black Fox heeft nog niet de rendabiliteit van de rest van de groep door de zware investeringen. Het gebrek aan een herstel van de goud- en de zilverprijs het afgelopen jaar was ook geen hulp.
Conclusie
McEwen Mining prijkt op de favorietenlijst voor dit jaar, al is de start niet denderend door onder meer de aangekondigde productieproblemen. Via nog meer overnames blijft het de brandende ambitie van de levende legende in de goudsector, Rob McEwen, op termijn opgenomen te worden in de S&P500-index. Het is overduidelijk dat McEwen Ming een heel hoge hefboom heeft op de evolutie van de goudprijs (bèta van 2,9). Als de goudprijs, zoals we verwachten, in de loop van 2019 weer zal schitteren, dan zullen we met dit aandeel mooie tijden beleven. We raden u aan van regelmatige koerszwaktes gebruik te maken om uw positie in het aandeel te versterken. Vandaar dat we onze positie-opbouw afronden met een laatste aankooplimiet. Het advies blijft onverkort ‘koopwaardig’ (rating 1C).
Advies: koopwaardig
Risico: hoog
Rating: 1C
Koers: 1,76 dollar
Ticker: MUX US
ISIN-code: US58039P1075
Markt: NYSE
Beurskapitalisatie: 607 miljoen dollar
K/w 2018: –
Verwachte k/w 2019: –
Koersverschil 12 maanden: -13%
Koersverschil sinds jaarbegin: –3%
Dividendrendement: 0,4%
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier