Dell
Einde van de beurscarrière
13,85 USD – 5B
De kogel is door de kerk: er komt een einde aan de beurscarrière van pc-producent Dell. Het in 1984 door Michael Dell opgerichte bedrijf prijkte ongeveer een kwarteeuw op de beurstabellen. Uit een persmededeling die Dell donderdag de wereld instuurde, bleek dat een meerderheid zich achter het overnamevoorstel van topman Michael Dell en investeringspartner Silver Lake had geschaard. De uitslag van de stemming kwam niet meer als een verrassing, nadat de activistische aandeelhouder Carl Icahn eerder op de week de handdoek in de ring had gegooid. Icahn is er wel in geslaagd om Dell en Silver Lake het oorspronkelijke bod (licht) te doen verhogen. In ruil voor dat hogere bod kreeg Dell gedaan dat enkel met de uitgebrachte stemmen rekening werd gehouden. In het oorspronkelijke voorstel werd aangenomen dat aandeelhouders die hun stem niet uitbrachten, tegen het bod waren. Na die aanpassing was het zo goed als zeker dat het voorstel van Dell het haalde.
De verliezers, onder wie Icahn, hoeven niet beklaagd te worden, want ze houden een flinke stuiver over aan de transactie. Naast 13,75 USD in liquiditeiten krijgen de bestaande aandeelhouders ook een buitengewoon dividend van 13 dollarcent per aandeel, wat de totale overnameprijs op 13,88 USD brengt. Dat geeft de transactie een totale waarde van 24,9 miljard USD. Ook het dividend van het lopende kwartaal (8 dollarcent per aandeel) wordt nog toegekend. Michael Dell kan de groep nu met steun van een investeringsgroep en zonder bemoeienissen van publieke aandeelhouders en de moordende druk van kwartaalrapportering naar eigen goeddunken leiden. Daarbij hoeft Dell zich niet langer zorgen te maken over de marges en kan het volop de prijsconcurrentie met andere merken aangaan. Het is lang niet uitgesloten dat Dell in de toekomst opnieuw de stap naar de beurs zet.
Op de pc-markt kreeg Dell, net als bijna alle sectorgenoten, zware klappen. In de drie maanden die eindigden in juli lag de winst voor het zevende opeenvolgende kwartaal lager dan in dezelfde periode een jaar daarvoor. Het Amerikaanse bedrijf, dat in de jaren negentig zijn glorieperiode kende, was ooit de grootste pc-producent ter wereld, maar moet nu Hewlett-Packard en Lenovo laten voorgaan. Dell presteerde de voorbije maanden wel opvallend goed op de servermarkt. Volgens cijfers van de marktonderzoeker IDC zou het bedrijf in het tweede kwartaal 4,8% meer servers hebben verkocht, terwijl de wereldwijde markt kromp. Dat is te danken aan de sterke positie van de groep in het segment van de compacte en stroomzuinige servers die in grote datacenters worden gebruikt. Als privébedrijf zal Dell vooral investeren in diensten (cloudcomputing), software en beveiliging, terwijl het ook zijn aanwezigheid op de opkomende markten voort wil versterken. De groep voorziet een overgangsperiode van drie à vijf jaar voordat haar nieuwe strategie vruchten afwerpt. We zien een eventuele nieuwe beursgang dan ook ten vroegste dan gebeuren.
Een meerderheid van aandeelhouders heeft zekerheid verkozen (cash in de hand) boven een onzekere toekomst voor het bedrijf. Het behouden van de beursnotering zou een tweesnijdend zwaard zijn geweest. De door Icahn vooropgestelde herkapitalisatie was geen garantie op succes, en het ontbreken van een concreet toekomstplan heeft die perceptie nog versterkt. Over de biedprijs van Michael Dell en Silver Lake kan eindeloos worden gediscussieerd. Feit is dat het aandeel 30% hoger noteert dan net voor het bod. Het is lang niet zeker dat Dell die prestatie ook op eigen kracht (zonder bod) had geëvenaard. De transactie zou nog voor het einde van het lopende fiscaal kwartaal (eind oktober) worden afgerond, waarna Dell na 25 jaar van de beurstabellen zal verdwijnen. Voor beleggers die het aandeel nog bezitten, blijft er geen andere keuze meer over dan in te gaan op het bod (rating 5B).
Ingaan op bod en verkopen
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier