Deere & Company

Opmerkelijk is dat het Deere-aandeel de voorbije maanden niet heeft geleden onder de veel lagere winstverwachting.

Er is in de wereld van de landbouwwerktuigen geen grotere naam dan Deere & Company. Het bedrijf werd in 1837 gesticht door de hoefsmid John Deere. Hij ontwikkelde een ploeg en begon met de massaproductie ervan. Ruim 175 jaar later zijn de landbouwwerktuigen zoals tractoren in groen en geel en met het hert als symbool wereldwijd herkenbaar.

De vooruitzichten voor landbouw blijven rooskleurig op lange termijn. De groei van de wereldbevolking houdt aan en de veranderende eetgewoonten in de opkomende landen zorgen ervoor dat er voortdurende druk is op de productie van granen en andere gewassen. De klimatologische omstandigheden in de belangrijke productiegebieden bepalen mee de prijzen van de landbouwgrondstoffen. En de jongste jaren hebben we heel wat recordoogsten gekend, onder meer in de Verenigde Staten.

Daardoor zijn de prijzen voor landbouwgrondstoffen aanzienlijk gedaald (van mais over palmolie tot katoen). De inkomens van de Amerikaanse landbouwers bijvoorbeeld lagen daardoor in 2014 lager dan in het recordjaar 2012 en ze zullen naar verwachting dit jaar nog lager uitkomen. Zeker duurdere investeringen, zoals de meeste landbouwwerktuigen, zijn gevoelig voor de evolutie van de inkomens van de landbouwers.

Toch zal de productiviteit in de sector drastisch omhoog moeten. Want bijvoorbeeld voor tarwe en maïs zijn de wereldvoorraden de jongste jaren niet drastisch toegenomen en ze bedragen slechts 20 tot 30% van het jaarlijks verbruik in de wereld. Een jaar met serieuze misoogsten kan de angst voor voedseltekorten weer doen oplaaien. Meer en betere landbouwwerktuigen gebruiken blijft op langere termijn een must voor de landbouwsector.

Maar de druk op de landbouwinkomsten van de jongste jaren merken we heel duidelijk op in de resultaten van de jongste trimesters bij Deere. Het tweede kwartaal van het boekjaar 2014-2015 (afsluitdatum 30 november) leverde een 18% lagere omzet op van 8,17 miljard USD, tegenover nog 9,95 miljard USD in de periode februari-april 2014. Het bedrijfsresultaat (ebit) kreeg een tik van 31%, tot 1,09 miljard USD, versus 1,59 miljard in dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst ging met 30% achteruit, van 981 naar 690 miljoen USD of per aandeel van 2,67 naar 2,05 USD.

Na zes maanden staat de teller op 3,17 USD winst per aandeel. Dat is 29,5% minder dan de 4,50 USD per aandeel voor de eerste helft van het boekjaar 2013-2014. Veel beterschap wordt nog niet meteen verwacht, gezien de analistenconsensus van 27 miljard USD omzet voor het volledige boekjaar en een gemiddelde analistenverwachting van 5,675 USD per aandeel. Dat is respectievelijk 18 en 34% lager dan in het vorige boekjaar.

Conclusie

Opmerkelijk is dat het Deere-aandeel de voorbije maanden niet heeft geleden onder de veel lagere winstverwachting. Dat betekent wel dat de waardering van het aandeel oploopt. De verwachte koers-winstverhouding is geklommen tot 17 en de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) bedraagt ruim 10. Geen attractief geprijsd aandeel meer dus. Vandaar dat we het advies voor dit landbouwaandeel wél ongewijzigd laten.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Partner Content