De schaduw van Akorn blijft over Fresenius hangen

© hyside (iStock)
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Enkele weken geleden konden we melden dat Fresenius SE & Co KGaA afziet van de overname van de Amerikaanse groep Akorn Inc., die het in april 2017 had aangekondigd. Akorn is een producent en verkoper van OTC-producten (Over the Counter, voorschriftvrije producten). Met een prijskaartje van 4,3 miljard dollar had het de duurste overname in de geschiedenis van Fresenius moeten worden.

In eerste instantie zorgde het afblazen van de deal voor een opluchtingsrally. Analisten en beleggers zagen een overname tegen die prijs niet zitten. Dat verklaarde in hoofdzaak de ‘abnormaal’ zwakke koersprestatie van Fresenius tegenover de DAX-index (-17% versus over de voorbije 12 maanden), terwijl Fresenius op lange termijn (10 of 20 jaar) net het best presterende aandeel uit de Duitse referentie-index is.

Maar de koersopleving was van korte duur. De Amerikanen laten het niet bij het opstrijken van een vergoeding van 129 miljoen dollar en betwisten dat ze een van de voorwaarden voor het bindend maken van het bod hebben geschonden. De koers van Akorn is gekelderd en de groep stapte naar de rechter. De procedure wordt in juli opgestart. Een beslissing volgt wellicht pas in 2019.

Fresenius, een specialist in medische producten en diensten, bestaat eigenlijk uit een ‘klavertje vier’. Ten eerste is er het eveneens beursgenoteerde Fresenius Medical Care (ticker FME), de wereldmarktleider in apparatuur en dialysecentra (3752 wereldwijd). Nierdialyse is nodig om patiënten met nierfalen in leven te houden, al dan niet in afwachting van een niertransplantatie. Fresenius Medial Care stond in eerste kwartaal van 2018 voor 49 procent van de groepsomzet van Fresenius SE, en met 497 miljoen euro bedrijfswinst (ebit) voor 46 procent van de groepsebit.

Een tweede dochter is Fresenius Kabi (20% van de groepsomzet en 25% van de groepsebit). Fresenius Kabi is gespecialiseerd in de behandeling en de zorg van chronisch en ernstig zieke patiënten door het intraveneus toedienen van generische geneesmiddelen, uitoefenen van bloedtransfusies, infusietherapie en aanverwante medisch materieel. Ook die activiteit kent een stevige groei door de vergrijzing van de (westerse) bevolking, het veelvuldig patentverval en het uitrollen van de productportfolio op de Aziatische groeimarkten.

Fresenius Helios(29% groepsomzet; 25% groepsebit) is de derde afdeling. Het is de grootste operator van privéziekenhuizen in Duitsland en Europa. Eind maart bestond het netwerk uit 111 ziekenhuizen in Duitsland en 45 in Spanje.

Tot slot is er Fresenius Vamed (2% groepsomzet en 4% groepsebit), een (Oostenrijkse) dienstverlener voor de planning, de constructie en uitbating van ziekenhuisfaciliteiten. Op groepsniveau zakte de omzet in de eerste drie maanden met 1 procent tot 8,1 miljard euro (+7% bij constante wisselkoersen). Dat lag in lijn met de analistenconsensus (8,11 miljard euro). De bedrijfswinst viel met 13 procent terug tot 1,05 miljard euro (bij constante wisselkoersen -5%), maar ook dat was in lijn met de gemiddelde analistenverwachting van 1,04 miljard euro. Het recurrente (zonder eenmalige elementen) nettoresultaat nam met 2 procent af tot 450 miljoen euro (+7% bij constante wisselkoersen). De bedrijfstop handhaafde de prognose dat het nettoresultaat dit jaar met 6 tot 9 procent stijgt en dat de omzet met 5 tot 8 procent toeneemt (telkens bij constante wisselkoersen).


Conclusie

We zijn tevreden dat de omstreden Amerikaanse overname niet doorgaat, al geeft die enige juridische onzekerheid. Fresenius SE is een achterblijver. De waardering blijft redelijk tegen 19 keer de verwachte winst 2018 en ev/ebitda van 12,5. Het aandeel blijft dan ook zonder discussie in de voorbeeldportefeuille.


Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Koers: 67,16 euro

Ticker: FRE GR

ISIN-code: DE0005785604

Markt: Frankfurt

Beurskapitalisatie: 37,3 miljard euro

K/w 2017: 21

Verwachte k/w 2018: 19,5

Koersverschil 12 maanden: -14%

Koersverschil sinds jaarbegin: +3%

Dividendrendement: 1,1%

Partner Content